Kulturminister Abid Raja bekrefter overfor VG en massig gjenåpning av idretten på alle nivåer i Norge.

- Vi har vunnet over pandemien og er tilbake til normalen for barn og voksne i idretten over hele landet. Dette er en lettelsens dag, og det er grunn til å juble – for nå er vi i gang! sier Raja.

Gjenåpningen innebærer ifølge avisen følgende:

* Voksne idrettsutøvere (over 20 år) kan fra og med i dag omsider trene med kontakt igjen – både innendørs og utendørs.

* Voksne breddeidrettsutøvere får også unntak fra énmetersregelen ved kamper og stevner innenfor sin krets eller region.

* De under 20 år kan fra og med i dag spille kamper over hele landet, både innendørs og utendørs.

* Toppidrettsutøvere definert av NIF og Norges Bilsportforbund – ikke bare OL-utøvere og fotballspillere – skal få et mer tilrettelagt innreise-regime ved retur til Norge etter konkurranser eller treningsopphold i utlandet.

* Lettelser i innreiserestriksjonene, som gjør at det i første omgang kan spilles kvalikkamper i fotball til Champions League og Conference League i Norge.

15 måneder uten

En 15 måneder lang ventetid er dermed over for de voksne i breddeidretten. Det blir lov for alle med kontakttrening både inne og ute. Treningskamper blir også mulig.

Breddeidretten for utøvere over 20 år har ligget brakk siden koronapandemien rammet landet i mars i fjor. I hele denne perioden har de ikke fått trene som normalt.

Først nå får bredden endelig unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand. Toppfotballen har allerede hatt det i ett år.

– Vi åpner for breddeidretten. Dette gjelder fotball og alle andre typer breddeidrett. Det betyr at det norske folk nå kan trene både utendørs og innendørs, sier Raja til TV 2.

Går lenger

Oppmykningen går lenger enn varslet på forhånd. I den opprinnelige trinnmodellen gjaldt lettelsene kun utendørs, men fredag fikk innendørsidretten likevel en etterlengtet åpning.

Innendørs kan det samles 30 personer i samme gruppe, mens antallet er 40 utendørs. Flere grupper kan samles på samme areal så lenge de holdes atskilt.

I tillegg er det åpnet for kamper og konkurranser innenfor samme region/krets. Kamper for voksne breddeutøvere lå i utgangspunktet inne i fjerde og siste trinn i gjenåpningsplanen.

Barn og unge har en stund fått lov til å konkurrere. Nå åpnes det også for konkurranser og arrangementer på tvers av kommunegrensene.

Flere tilskuere

Også toppidretten fikk gode nyheter. Der får alt seriespill starte opp igjen både uten- og innendørs. Norge kan også igjen arrangere internasjonale idrettsarrangementer nå som det blir mulig å gi en begrenset gruppe toppidrettsutøvere fra utlandet unntak fra karantenebestemmelsene.

I tillegg åpnes det for vesentlig flere tilskuere. På fast tilviste plasser kan inntil 5000 publikummere slippe inn på en utendørsarena ved bruk av adgangstest eller koronasertifikat. Normal kapasitet skal ikke overstige 50 prosent.

Uten testing og sertifikat vil det maksimalt være lov til 2000 tilskuere utendørs. Flere eliteserieklubber i fotball har signalisert at de i første omgang vil holde seg til denne grensen.