*Nettavisen* Sport.

Rake slukket Joker-tørsten

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Stavangergutten med jackpot på Hønefoss, etappeseier og gul ledertrøye.

05.06.10 21:18

Hønefoss (procycling.no): I nydelig vær i Hønefoss sentrum tok Christer Rake (23) sin første UCI-seier. Stavangergutten spurtslo fjorårets konge av Ringerike Grand Prix, Sergej Firsanov, uten store problemer. Han tok også over den gule trøya som bevis på at han nå leder sammendraget av Norges største sykkelritt.

Ved målgang var det nesten fem mil siden Rake stakk fra feltet i en utforkjøring. Etter hvert fikk han selskap av fjorårets vinner. De to fremstod helt klart som de mest arbeidsvillige i front. Det samme kunne ikke sies om Geir Inge Berg (Sparebanken Vest). Rake var tydelig irritert på sin tidligere lagkamerat.

-Jeg visste ikke hvor sterk han var så jeg ble litt frustrert, kunne Rake fortelle til procycling.no etter målgang.

Berg hadde fått ordre av sin sportssjef Morten Hegreberg om ikke å bidra til samarbeidet i tetgruppa.

-Dette er ren taktikk. Joker har gjort slikt mot oss før, sa Hegreberg til procycling.no fra følgebilen underveis på etappen.

Les også: Stang ut for Hegrebergs menn

Første seier og gul ledertrøye
For Team Joker-Bianchi var dagens seier den første for sesongen. Laget, som har mistet tre ryttere til det store utland før sesongen, har hatt problemer med å få det til å stemme hittil i sesongen. Derfor var seieren en lettelse for Norges beste sykkellag.

Etter målgang var det en lettet Stavangergutt som snakket med arrangørens speaker.

– Jeg gikk ganske langt unna målstreken og det var bare å kjøre med det vi hadde.

– Når skjønte du at det gikk veien?

– På toppen av den siste bakken skjønte jeg at dette kom til å gå. Deretter var det bare å kjøre maksimalt inn til mål for å skaffe meg flest mulig sekunder.

– Hvordan ser du på forsvaret av den gule trøya?

– Det er jo bare ett sekund, så det er jo ikke mye. Har laget til å jobbe for meg, så det er mulig.

Svenske Alexander Wetterhall som ledet før lørdagens etappe var aldri i nærheten av å forsvare ledertrøya. Han satt ikke engang med inn i andre gruppe, og når han endelig kom i mål lå han helt utslått på fortauet i målområdet.

Slik utviklet det seg:
Etter flere forsøk fra mange ryttere de første kilometerne så var det ukrainske Vitaly Popkov (ISD) og danske Michael Becling (Glud&Marstrand) som kom av gårde i dagens tidlige brudd. Popkov har allerede vært offensiv under årets ritt, i tillegg til at han vant Rogaland Grand Prix søndag.

De to jobbet godt sammen og fikk på det meste over seks minutter på hovedfeltet.

Etter drøye sju mil gikk enda åtte ryttere i brudd. Det var Matias Lisson (Designa Køkken), (Mats Boeve (Rabobank), Nebosja Javanovic (Sparta Praha), Carl Sendell (Cykelcity), Bas Stamsneidjer (VanVliet), Vegard Breen (Joker-Bianchi), Geir Inge Berg (Sparebanken Vest) og Kristian Forbord (CK Nor).

Inn mot en tøff bakke, som ikke var kategorisert etter om lag 120 kilometer, var de to i front nesten hentet inn av de åtte som gikk ifra feltet, de i sin tur var også nesten kjørt inn av feltet. I bakken, som var meget tøff på smale og dårlige veier, klarte Geir Inge Berg (Sparebanken Vest) å komme seg alene i front over toppen med om lag 15 sekunder.

På flatene etter bakken støtet Christer Rake (Joker-Bianchi) og Matthias Krizek (Tyrol) opp til ledende Berg. De tre jobbet godt sammen en stund, før Geir Inge Berg fikk beskjed av sin sportssjef, Morten Hegreberg, om og bare sitte med bruddet. Christer Rake var tydelig irritert på sin tidligere lagkamerat.

Fjorårets suverene vinner, Sergej Firsanov (Designa Køkken), har vært anonym hittil i år. Det har neppe vært noen dårlig taktikk, for på flatene inn mot Jevnaker søtet han seg alene opp til de tre i tet. Ikke lenge etter Firsanov var opp måtte østerrikeren Krizek gi seg på grunn av kjøret i front.

Ved passering i Hønefoss, med cirka tre mil igjen, hadde de tre rytterne i front ett minutt og ti sekunder på restene av hovedfeltet. Der jobbet det svenske landslaget tappert for å begrense skadene.

Den siste sløyfa av etappen inneholdt to tøffe stigninger, og på vei opp den første måtte Berg melde pass. Firsanov og Rake ble for sterke for nordmannen, dette på tross av at han ikke hadde tatt noen føringer på lang tid.

Med cirka seks kilometer igjen til mål hadde de to i front ett minutt på feltet.

Rake lå først de siste 600 meterne og åpnet spurten fra front. Russeren var aldri i nærheten av å utfordre nordmannen.

Roy Hegreberg fra Sparebanken Vest vant spurtet om tredjeplassen.

Rittet avsluttes søndag.

Resultater:
1 Christer Rake (Joker-Bianchi) 4.35.25
2 Sergej Firsanov (Team Designa Køkken) samme tid
3 Roy Hegreberg (Sparebanken Vest) +54
4 Jurij Agarkov (ISD) st.
5 Daniel Shand (Raleigh) st.
6 Wilco Kelderman (Rabobank) st.
7 Michael Matthews (Jayco-Skins) st.
8 Christoph Pfingsten (VanVliet) st.
9 Johan Lindgren (Cykelcity) st.
10 Harald Totschnig (Tyrol) st.

Sammenlagt:
1 Christer Rake (Joker-Bianchi) 16.21.32
2 Sergej Firsanov (Team Designa Køkken) +1
3 Michael Matthews (Jayco-Skins) +55
4 Christoph Pfingsten (VanVliet) st.
5 Roy Hegreberg (Sparebanken Vest) st.
6 Johan Lindgren (Cykelcity) st.
7 Jesper Asselman (VanVliet) st.
8 Wilco Kelderman (Rabobank) st.
9 Rohan Dennis (Jayco-Skins) st.
10 Jurij Agarkov (ISD) st.

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag