*Nettavisen* Sport.

Rapport mener Liverpools Champions League-kamp har ført til 41 flere dødsfall

FATALE FØLGER: Liverpool og manager Jürrgen Klopp røk ut av Champions League mot Atlético Madrid 11. mars. Seinere har oppgjøret vist at fotballen fikk holde på for lenge da koronaviruset hadde spredd seg for alvor i Europa.

FATALE FØLGER: Liverpool og manager Jürrgen Klopp røk ut av Champions League mot Atlético Madrid 11. mars. Seinere har oppgjøret vist at fotballen fikk holde på for lenge da koronaviruset hadde spredd seg for alvor i Europa. Foto: Darren Staples (Pa Photos / NTB scanpix)

Analyse slakter manglende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset i Storbritannia.

24.05.20 18:54

En analyse av tall britiske helsemyndigheter har samlet inn viser at returkampen mellom Liverpool og Atlético Madrid i Champions League 11. mars førte til 41 ekstra dødsfall relatert til koronaviruset i Storbritannia.

Analysen er omtalt hos The Sunday Times, og tallene gjengis også av Daily Mail.

Oppgjøret på Anfield sendte for øvrig tittelforsvarer Liverpool ut av Champions League. At det ble spilt kamp foran fulle tribuner med 52.000 tilskuere den nevnte onsdagskvelden i mars, har allerede blitt kraftig kritisert.

Les også: Bournemouth-spiller er smittet av koronaviruset

Det ble blant annet stilt krasse spørsmål ved at 3000 Atlético Madrid-supportere faktisk slapp inn på stadion, i det som var en av de siste kampene på britisk jord før fotballsesongen ble avbrutt.

Klikk på bildet for å forstørre. FRIE TØYLER: Tusenvis av Atletico Madrid-tilhengre reiste til Liverpool den andre uka i mars, da Spania for lengst hadde begynt med omfattende smittervernstiltak.

FRIE TØYLER: Tusenvis av Atletico Madrid-tilhengre reiste til Liverpool den andre uka i mars, da Spania for lengst hadde begynt med omfattende smittervernstiltak. Foto: Peter Byrne (Pa Photos / NTB scanpix)

Britiske myndigheter valgte å ikke stenge tribunene, selv om dette ble gjort en rekke steder i Fotball-Europa der andre åttedelsfinaler i europacupene fant sted.

Nådeløs rapport

Gruppen Edge Health har analysert statistikk fra National Health Service og levert en rapport som ikke setter myndighetene i godt lys.

Datamodellene i rapporten tror 41 personer i Storbritannia døde i løpet av en periode på 25 til 35 dager etterpå, som en konsekvens av at kampen ble gjennomført.

11. mars hadde Spania registrert 640.000 koronasmittede, ifølge Imperial College London og University of Oxford, mens tallene i Storbritannia lå på rundt 100.000.

Les også: Statsmininsteren gir klarsignal til La Liga

Britiske myndigheter forsvarte beslutningen om å tillate store idrettsarrangementer, eksempelvis Liverpool-Atlético Madrid og hesteløpene under Cheltenham Festival.

Klikk på bildet for å forstørre. FOR FÅ TILTAK: Atlético Madrid-trener Diego Simeone og Jürgen Klopp avbildet før kampstarten på Anfield i mars.

FOR FÅ TILTAK: Atlético Madrid-trener Diego Simeone og Liverpools Jürgen Klopp avbildet før kampstarten på Anfield i mars. Foto: Darren Staples (Pa Photos / NTB scanpix)

250.000 mennesker besøkte sistnevnte festival. Edge Healths rapport anslår at arrangementet i Cheltenham førte til ytterligere 37 dødsfall som kan relateres til koronaviruset.

Tross en del spesielle hygienetiltak, som for eksempel flere steder der tilskuere kunne vaske hendene, ser dette langt ifra ut som det var tilstrekkelig.

- Meningsløst

Ti dager etter kampen på Anfield innførte britene flere restriksjoner for å unngå økt smitte.

Les også: Hopplandslaget pålegges store kutt

Samtidig som Liverpool-Atlético Madrid ble spilt som normalt, hadde man stengt mange skoler, restauranter og forretningsvirksomheter i Spania. På samme tidspunkt ble også en del fotballkamper spilt foran tomme tribuner der.

I april erkjente Madrid-ordfører José Luis Martínez-Almedia at det var en feil å tillate fulle tribuner da Liverpool og Atlético duellerte i England.

- Det var meningsløst at 3000 fans fra Atlético fikk reise til Anfield på den tida. Det var en tabbe. Nå kan man se tilbake på det i ettertid, selvfølgelig, men jeg mener man burde vært mer forsiktige selv da, uttalte Martínez-Almeida til radiokanalen Onda Cero.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag