Torsdag morgen kom nyheten om at 30 idrettsutøvere har blitt nektet OL-start, fordi de har testet positivt på doping eller har unormale blodprofiler.

Dopingjeger Inggard Lereim venter spent på pressekonferansen som skal avholdes i Vancouver klokken 20 norsk tid.

- Jeg vet en god del mer enn det som er kommet fram til nå, men jeg kan ikke gå ut med det jeg vet, sier Lereim til Nettavisen, men gir likevel en pekepinn på hva vi kan vente oss av avsløringer.

- Det ville være rart om ikke det er både store og mindre kjente navn som er tatt, men jeg vil ikke spekulere i dette før pressekonferansen, sier han.

Intelligent testing
De 30 utøverne skal være testet av Det internasjonale antidopingbyrået WADA, internasjonale særforbund og nasjonale forbund. Alle disse tre har kjørt både samkjørte og individuelle tester utenfor konkurranser.

- Det er dette som er poenget - at man tester også utenom konkurransene. Dette er den intelligente testingen siden utøverne aldri kan føle seg trygge. I konkurranse vet de i mye større grad at de blir testet, sier Lereim.

Han tror likevel ikke alle de 30 som nå er tatt har blitt testet utenfor konkurranse.

Sikkert er det i hvert fall at de er testet før 4. februar, datoen da IOC overtok testansvaret i forkant av OL som starter fredag.

- Det har vært masse tester fra høsten av, så dette er et oppsamlingsheat. Man har tatt prøvene over lang tid i mange land, forteller Lereim.

- Enormt antall
Han vet ikke om alle de 30 som nå er tatt er «nye» navn, eller om for eksempel russiske Alena Sidko som ble dopingtatt i slutten av januar også er innbakt i tallet.

- Det kan godt hende at IOC også har tatt med alle kjente saker fra de siste månedene, men det har egentlig ikke så mye å si. Er det 30 tilsammen er det uansett et enormt tall. I forkant av Beijing-OL i 2008 var det mellom 10 og 15 navn som ble avslørt. Sommer-OL er et mye større arrangement, så det sier litt om hvor store dimensjoner vi snakker om nå, mener Lereim.

Han går ut fra at det er innen kondisjonsidrettene som skiskyting, langrenn og skøyter de fleste er tatt.

- Dette er grenene det testes mest i, og historien viser også at det er her flest blir tatt, sier Lereim.

- Trist start
Han regner med at vi vil få langt flere svar etter pressekonferansen som blir avholdt klokken 20.

- Jeg vet det er enorm presseaktivitet i Vancouver nå, så vi får vente å se, sier Lereim som skal følge pressekonferansen direkte fra NRKs studio.

Én ting er han uansett klar på allerede nå.

- Dette er en trist start for arrangørene og for IOC, mener Lereim.

Nettavisen følger saken utover torsdagskvelden.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene