RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rasende leder av Giro d'Italia

Foto: Alessandro Trovati (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg blir disket for dette hele tiden, sier Mark Cavendish.

Mark Cavendish mot Alessandro Petacchi.

Ikke første gang, og heller ikke siste gang.

Denne gangen vant Petacchi duellen da de to møttes side om side på oppløpet i Roma. Italieneren strakk armene i været og jublet som en gal, mens Cavendish lot italienske ukvemsord hagle over den 37 år gamle overmannen.

Bli venn av procycling.no på Facebook!

Årsaken var enkel: Cavendish forsøkte først å angripe til venstre, men opplevde at Petacchi skar over i hans bane slik at han måtte bremse litt opp. Da briten så forsøkte å manøvrere seg over til høyre, gikk Lampre-rytteren igjen samme vei.

Cav: - Jeg blir disket for dette
HTC-Highroad-rytteren tok 2.-plassen og overtok med det den rosa ledertrøya. Det ga 25-åringen imidlertid f*** i, selv om han mottok trøya og sølte bort den obligatoriske champagnen.

- Det er fint å ha ledertrøya, men laget vårt vant ikke etappen, fortalte Cavendish til arrangøren etter etappen.

- Ja, hvordan opplevde du det som skjedde i løpet av de siste 200 meterne? spurte reporteren.

- Jeg mener han endret linje tre ganger i løpet av de siste 200 meterne. Jeg blir disket for dette hele tiden, men ikke han. Jeg måtte stoppe helt opp to ganger, fordi han beveget seg over i min linje ved tre forskjellige anledninger, fnyste Cavendish.

Sjansen for at en italiener skal bli disket for noe sånt på hjemmebane, er uansett lik null. Og RCS Sport, som arrangerer rittet, gjorde heller ingen tegn til å deklassifisere søndagens etappevinner.

Etter rittet unnskyldte Cavendish seg til Petacchi på twitter.

- Jeg blir alltid disket for hver eneste bevegelse. men dette er ikke Petacchis feil. Det er juryens feil og de lagene som har fordommer mot meg. Jeg beklager overfor Petacchi fordi jeg tok ut min frustrasjon på ham, skrev Cav.

Kristoff så ikke noe galt
Heller ikke vårt norske sprintalibi var helt fornøyd etter dagens 244 kilometer lange økt.

- Det var greit. Jeg var nok litt forsiktig i spurten, men jeg hadde ikke mer krefter igjen. Det gikk nok litt for fort for meg. Det var en OK start, men jeg hadde nok håpet på en litt bedre plassering, fortalte Alexander Kristoff til TV2 Sporten etter 11.-plassen sin.

Stavanger-gutten trodde heller ikke at det kom til å bli sanksjonert mot Petacchi etter hendelsen.

- Jeg så at det var en fight, men jeg tror han vant ganske ærlig.

- Hvordan var det å bryne seg på Cavendish og Petacchi i et såpass stort ritt?

- Jeg har jo syklet mot dem før, men nå var det veldig mange til stede. Jeg var ikke sterk nok til å ta dem, innrømmer Kristoff.

Heltemodig dagen lang
Noe særlig mer var det egentlig ikke å nevne fra den første fellesstarten i årets Giro d'Italia. Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) sikret seg klatretrøya etter et heltedådig soloopptreden etter seks kilometers sykling.

Lang kjørte godt over 200 kilometer i ensom majestet, før Cavendish, Petacchi og hans hjelpere slukte ham opp i etterkant av dagens eneste innlagte sprint- og den eneste bakketoppen.

På det meste ledet han faktisk med 19 og et halv minutt!

HTC Highroad og Garmin-Cervélo presset på for å få den durabelige duellen alle hadde sett for seg på oppløpet, og Cavendish endte altså opp med å overta ledertrøya til lagkamerat Marco Pinotti.

Lars Petter Nordhaug er den andre nordmannen som deltar i rittet. Mandag venter en fjelletappe på rytterne i Giro d'Italia.

Du finner et utførlig referat fra etappen nedover i dette manuset!

Resultater 2.-etappe:
1. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD
2. Mark Cavendish (Gbr) HTC-Highroad
3. Manuel Belletti (Ita) Colnago - CSF Inox
4. Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli
5. Borut Bozic (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6 .Davide Appollonio (Ita) Sky Procycling
(..)
11. Alexander Kristoff (BMC Racing)

Sammenlagt:
1. Mark Cavendish (HTC-Highroad)
2. Kantstansin Sivtsov (HTC-Highroad)
3. Craig Lewis (HTC-Highroad)

LIVE-referat:

17.08: 11.-plass på Alexander Kristoff.

17.06: Ikke akkurtat gladkristen stemning mellom Cavendish og Petacchi etter sprinten. Først ser Cavendish ut til å angripe fra venstre, før Petacchi også drar seg over til den siden. Briten forsøker å manøvrere seg mot høyre igjen og blir litt stengt av italieneren. Det likte han åpenbart dårlig! Jeg mener Petacchi holder seg innenfor grensene av det akseptable, og tviler på at en italieneren mister seieren i Italia på grunn av dette.

17.05: - Det var greit. Jeg var forsiktig i spurten, men jeg hadde ikke mer krefter igjen. Det gikk litt for fort for meg. Det var en OK start, selv om jeg håpet på en bedre plassering, forteller Alexander Kristoff til TV2 Sporten.

17.02: Millimetre skiller de to første, Cavendish overtar ledertrøya fra lagkamerat Pinotti.

17.01: Petacchi tar spurten, foran Cavendish. No surprises! Kristoff 10-12.

17.00: Garmin-Cervélo fører inn på oppløpet.

16.58: Kristoff i fin posisjon langt framme i feltet. Vacansoleil sitter pent fremme og jobber for Borut Bozic.

16.57: Huff. Trange, trange veier inn mot Parma. Ikke rart det blir nervøst!

16.55: Det norske håpet i dag er selvsagt Alexander Kristoff!

16.54: Snaue 7,5 kilometer igjen. Buckle up!

16.53: Utbryterne sveives inn av hovedfeltet.

16.50: Igor Vorganov (Team Katjusja) deiser i asfalten! Det blir nok litt nervøs i brudd og hovedfeltet på vei inn til Parma, likevel.

16.48: 12,5 kilometer til mål nå, og ja: Bruddet kommer til å bli kjørt inn.

16.44: Garmin-Cervélo er nå nødt til å jobbe i hovedfeltet. Sammen med HTC.

16.43: Det var nok ikke McEwen, men Igor Rovny som var RadioShack-rytteren i gruppen.

16.39: Daniele Righi (Lampre), Ruggero Marzoli (Acqua&Sapone), Jerome Pineau (Quick Step), Eduard Vorganov (Katjsusja) og Igor Rovny har tatt seg opp til Bakelants, Giordani og Golas. De har nå et forsprang på 17 sekunder.

16.37: Det har kommet flere ryttere opp til trioen i front. Robbie McEwen (Team RadioShack) er en av dem. Han kan ta ledertrøya i dag, og dermed settes HTC High Road under voldsomt press. Endelig litt action!!!

16.34: Lang hentes inn av hovedfeltet, mens tre mann har slått kontra. Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) er en av dem. Leonardo Giordani (Farnese Vini) og Michal Golas (Vacansoleil) er de to andre.

16.30: Marco Pinotti ligger først i hovedfeltet med sin rosa ledertrøye. Han har helt og fullt kastet seg over rollen som hjelperytter i dag.

16.28: Team Movistar, Katjusja og Lampre har plassert seg foran i hovedfeltet, men nå er det snart duket for forberedelser til massespurten.

16.26: Tre mil igjen til mål for Sebastian Lang. Han er snart klar for å tre ut av søkelyset, ettersom avstanden er under 40 sekunder.

16.21: 1:30 mellom Lang og hovedfeltet nå. Fremdeles ingen angrep fra røkla.

16.19: Det korker seg litt i bakre del av feltet på vei oppover dagens lille bakketopp. Det er ingen som kommer til å ta igjen Sebastian Lang før toppen, noe som betyr at han vil kjøre med en svært fortjent klatretrøye under mandagens etappe.

16.16: Jonathan Vaughters (Garmin-manageren) deltar på LIVE-chat'en til cyclingnews.com. Han har nettopp retweeted en melding om at Gabriel Rasch har vunnet Ringerike Grand Prix. Morsomt!

16.16: 35 kilometer til mål nå.

16.15: Det er to og et halvt minutt mellom Lang og feltet nå. Tyskeren er på vei oppover dagens eneste innlagte bakketopp.

16.12: Wouter Weylandt (Leopard Trek) tok andreplassen og Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) tredje.

16.09: Sebastian Lang er første mann over den innlagte sprinten.

15.57: Garmin-Cervélo har plassert en mann foran i hovedfeltet. HTC High Road er også tungt representert foran.

15.54: Gabriel Rasch vant Ringerike Grand Prix. Vi gratulerer!

15.53: Vi nærmer oss sprinten i Salsomaggiore Terme.

15.50: Sebastian Lang har vært i brudd i 189 kilometer nå. Ensom!

15.44: Er takknemlig om noen stikker ned til Uregata 9 på Grønland med nybakte wienerbrød!

15.44: 4:30 er den siste tidsgapet vi har mottatt.

15.41: Pinotti agerer som hjelperytter i den rosa ledertrøyen. Tar turen bak i følgebilen og plukker opp vannflasker for medlemmene av HTC-High Roads spurtopptrekk.

15.38: Vi nærmer oss en innlagt spurt. Jippi! Den dukker opp etter 202,6 kilometers sykling. Altså 42,4 kilometer fra mål og 12,4 kilometer unna dagens lille stigning.

15.33: 63,4 kilometer igjen av dagens etappe. 5.30 mellom Lang og hovedfeltet. Ikke såå langt!

15.22: - Det er en stigning mot slutten, men feltet vil samle seg. Den siste kilometeren er teknisk krevende. Spurten vil være nervæs. Det vil overraske meg hvis ingen velter her, har Michele Scarponi uttalt om avslutningen.

15.20: Med 74 kilometer til mål, har Lang for alvor begynt å kjenne blodsmaken. Avstanden er nede i 7 minutter og 35 sekunder. Garmin, RadioShack og HTC virker ivrige på massespurt. Det er trolig Lampre (med Alessandro Petacchi) også.

15.07: Det er drøye åtte mål til målgang i Parma. 10:22 mellom Lang og hans følgesvenner. Det er 26 varmegrader i målbyen!

15.06: - Dette er en fantastisk erfaring for meg. Jeg hadde aldri forventet dette, sier Bjørn Selander til TV2 Sporten. Norskamerikaneren tok overraskende på seg den hvite ungdomstrøyen etter gårsdagens gode lagtempoprestasjon av Team RadioShack.

15.02: Det er 12 minutter og 30 sekunder mellom Lang og felt nå.

14.57: Det er synd å si det, men det er fremdeles skikkelig søndagsstemning i hovedfeltet. Kanskje det var litt drøyt av arrangøren å klaske til med en 244 kilometer lang etappe allerede på dag to? I hvert fall med tanke på fjelletappene som venter senere i rittet.

14.52: 13 minutter og 25 sekunder mellom hovedfelt og langemann nå.

14.45: Gjennomsnittsfarten har nå krøpet opp i 42 kilometer i timen.

14.45: 97 kilometer igjen til mål for Sebastian Lang. Han er fremdeles ved godt mot!

14.42: HTC har fått selskap av Garmin-Cervélo, Team RadioShack og Katjusja i front av hovedfeltet. Spurt, spurt, spurt, spurt!

14.39: - Jeg kommer til å ta det rolig hele dagen og spare meg helt til den siste kilometeren, uttaler Alexander Kristoff til TV2 Sporten. - Jeg tror jeg må ha mye flaks, men Mark Cavendish er bare et menneske han, også, så det er ikke umulig, legger han til om sjansene til å slå den spinville briten.

14.31: Det er ikke uventet HTC-High Road som har begynt å trekke i trådene i hovedfeltet. De bærer jo ledertrøyen og er interessert i en massespurt.

14.29: The chase is half the fun! Det meldes nå om 13 minutter og 50 sekunder mellom hundeflokk og hare.

14.25: Som vi har nevnt tidligere står ledertrøyen i realiteten om Mark Cavendish (HTC-High Road) og Robbie McEwen, Robert Hunter (Team RadioShack). Dette er basert på resultatene fra gårsdagens lagtempo, der de to lagene ligger innenfor ti sekunder av hverdandre. De øvrige lagene ligger for langt bak, men de kan selvsagt stikke av med etappeseieren for det.

14.21: Den siste målingen vi har mottatt, viser at det er 17 minutter og 30 sekunder mellom Sebastian Lang og hovedfeltet. Den er tatt etter 115 kilometers sykling, så da var vi litt upresise for ett minutt siden! ;)

14.20: Rytterne har nå syklet 97 kilometer av dagens 244 kilometer lange etappe. Det skulle vel bety at det er 147 kilometer igjen til målsnøret i Parma?

14.12: Ikke for å snakke ned dagens Giro-etappe, men nå tar det av på Ringerike. Følg Ringerike-LIVE'en HER!

14.07: Tallet er tjue - 20 - minutter. Kan han vinne? Kødda.

14.03: Gjennomsnittshastigheten de to første timene er 40,6 km/t. Lang har nå 19.46 på resten av feltet

13.56: 83 kilometer er kjørt, og alle unntatt Lang koser seg nok i det italienske solskinnet.

13.45: Omega Pharma-Lotto har brukt de to første etappene til å vise seg godt frem. Laget, som på papiret er et av de minst spektakulære, overrasket mange med å bli nummer fire på gårsdagens lagtempo, mens Lang i dag gir dem masse oppmerksomhet. I spurten i dag stoler de nok på sin raske brite Adam Blythe, som ble nummer fem i en massespurt i dette rittet i fjor.

13.35: Ikke stort å melde utefra løypa. Syklistene har kjørt drøye 70 kilometer. Bare 170 kilometer igjen. Sikkert en god trøst for ensomme Lang i tet.

13.29: På bakgrunn av lørdagens lagtempo er det derfor bare ryttere fra to lag som kjemper om Maglia Rosa, om feltet skulle komme samlet til mål. HTC slo Radioshack med 10 sekunder i går. Det amerikanske laget har dermed to sterke spurtere som i realiteten kan riste trøyen av Pinotti og HTCs skuldre. Både Robbie McEwen og Robert Hunter er kapabel til å komme topp tre. Skulle èn av dem vinne etappen må Mark Cavendish eller en annen HTC-rytter bli nummer to for å beholde trøyen.

13.24: Det er bonsussekunder å kjempe om på dagens og alle andre etapper i giroen (med unntak av tempoetappene selvfølgelig). i motsetning til hva som er tilfellet i Tour de France. I mål deles det ut 20 sekunder til førstemann, 12 sekunder til andremann og 8 sekunder til tredjemann.

13.18: Sebastian Lang bare øker og øker. Avstanden er nå på 18 (!) minutter. Blir en lang dag i brudd.

13.09: Rytterne har syklet 55 kilometer. Etter 109,1 kilometer venter dagens første matstasjon (også kalt langesone).

13.08: Sebastian Lang angrep etter seks kilometers sykling. På det meste har avstanden vært oppe i hele 18 minutter!

13.04: Bjarne Riis benyttet fredagens pressekonferanse til å skjelle ut deler av pressen for dekningen av Contador-sagaen. Interessant poeng, Bjarne!

Du kan se video av opptrinnet på cyclingnews.com!

12.59: Etter 55 kilometer er avstanden nede i 13 minutter.

12.52: Sebastian Lang er født i Erfurt og er fremfor alt en meget habil temporytter. Han ble tysk mester i 2006 og fikk æren av å ikle seg polkadottrøyen under Tour de France i 2008 etter et svært vellykket stunt på den 9.-etappen.

12.48: Salte mascarpone! Sebastian Lang har opparbeidet seg en ledelse på intet mindre enn 13 minutter og 26 sekunder etter 41 kilometer sykling. Noen som så den komme?

12.47: De siste tre kilometerne av etappen foregår inne i sentrum av byen Parma. De er brosteinsbelagte gater og teknisk krevende innenfor den siste kilometeren. Veiene skal være rett og brede, men det venter både rundkjøringer og svinger som vil sette sykkelferdighetene på prøve. Det retter seg ut igjen på de siste 500 meterne av etappen.

12.46: Etappen er stort sett flat, men det venter en liten bakketopp (Tabiano Castello 313 meter) cirka 30 kilometer før mål. Det er ikke tøff nok til å riste av seg dem som har ambisjoner om å vinne denne etappen, men posisjoneringskampen starter selvsagt en god stund før de kommer dit.

12.44: Litt mer om dagens etappe. Man skal blant annet igjennom områder som er kjent for å produsere ekslusive, hvite trøfler (for dem som driver med den slags) og man passerer også sjokoladefabrikken til Ferrero Rocher (de sjokoladekulene, ja..).

12.36: Sebastian Lang ligger fremdeles i brudd. Etter 25 kilometer var ledelsen nede i 4 minutter og 45 sekunder, mens den var på 5 minutter og 50 sekunder etter litt over 20 kilometers sykling. Hovedfeltet har da begynt å regulere avstanden litt, men jeg tror egentlig de fleste er godt fornøyd med å la Omega Pharma-Lotto-rytteren ligge der fremme.

12.34: Over til Italia igjen. Den første timen er unnagjort i 36,3 km/t. En rolig åpning, med andre ord.

12.32: Fra Ringerike meldes det om et stjernebrudd med blant andre Christer Rake og tre Joker Merida-ryttere. Spennende! Brødreparet Øystein og Vegard Stake Laengen er representert for hvert sitt lag.

12.25: - Cavendish i rosa i kveld? skriver Eurosport-kommentator Roberto Vacchi på Twitter. Det er nok mange som har tenkt den samme tanken. Og jeg tror Pinotti synes det er strålende å miste trøye til nettopp Cannonball Cav.

12.16: Selv om det er sprinterne som skal i aksjon i dag, handler jo Giro d'Italia først og fremst om sammendraget. Av forhåndsfavorittene var det Denis Mensjov som fikk størst slagside i går. Geox-laget klokket inn til 18.-plass, 53 sekunder bak HTC-High Road.

Blant dem som overrasket positivt var Lampre og Michele Scarponi.- Det viktigste var å komme godt i gang. Jeg er veldig fornøyd. Vi fikk et meget godt restultat i dag. Selv uten å vite hva Contador hadde gjort, visste jeg at vi hadde gjort det bra.

Du kan lese hele artikkelen her!

12.10: Jeg ba om innspill på mulige etappevinnere i dag, og har fått et hett tips: Francisco Ventoso (Team Movistar). Takk til den lille engelen der ute som hvisket det tipset inn i øret mitt!

12.05: Folkens! Dere har kanskje fått det med dere, men akkurat nå kjører vi også LIVE fra Ringerike Grand Prix. Den finner dere her!

12.00: Lang har opparbeidet seg en ledelse på seks minutter etter 20 kilometer. For en mann!

11.55: Det later til at Langs lille eventyr har blomstret opp igjen. La Gazetta dello Sport melder i hvert fall at tyskeren har en ledelse på 4 minutter og 20 sekunder på hovedfeltet etter 16 kilometers sykling. Da stoler vi på det!

11.50: Carlos Sastre har nettopp oppdatert Twitter-profilen sin. Hmmmm.. Burde ikke han fokusere mer på syklingen?

11.42: 244 kilometer. Smak på det! Brosteinsklassikerne er relativt lange og ligger på rundt 260 kilometer. Dagens etappe er faktisk den lengste i årets Giro d'Italia.

11.38: Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) har forsøkt å komme unna på egenhånd, men den 31 år gamle tyskeren blir sveivet inn av hovedfeltet igjen.

11.31: Vi kan ta med noen alternative navn i forhold til dagens spurt. Cavendish & Co. ble nevnt tidligere i denne LIVE'n, men ikke glem disse heller: Graeme Brown (Rabobank), Wouter Weylandt (Leopard-Trek), Manuel Cardoso (Team RadioShack), Borut Bozic (Vacansoleil), Manuel Belletti (Colnago), Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) og Davide Appollonio (Team Sky).

Dersom du ikke har fått navnet på vinneren da, får du heller sende meg det via @Fredagsvik på Twitter!

11.30: Til dere som lurer: Arrangøren forventer en målgang mellom 17.00 og 17.30 i dag. Ta det med en klype salt. De første TV-bildene tikker ikke inn før 15.15.

11.28: En relativt rolig åpning på dagens etappe. Hovedfeltet lå samlet etter fem kilometer, og rytterne vet vel egentlig at det er ganske håpløst å slippe unna hovedfeltets klør på dagens etappe. Men det er garantert noen som prøver, likevel!

11.26: Det er 17 grader i Alba akkurat nå. Sol, fare for at det skyer til utover kvelden. Da vet du det!

11.23: Det er åpenbart mange som kan tenke seg «en bit» av dagens etappe: Mark Cavendish (HTC-High Road), Tyler Farrar (Garmin-Cervélo), Alexander Kristoff (BMC Racing), Robbie McEwen (Team RadioShack), Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), Sacha Modolo (Colnago), Francesco Chicchi, Gerald Ciolek (begge Quick Step) og Russell Downing (Team Sky) for å nevne en del av de aktuelle kandidatene.

11.18: Da har vi fått bekreftet at den offisielle starten har gått. Rytterne skal sykle 244 kilometer fra Alba til Parma under dagens etappe.

Her finner du løypeprofilen for dagens etappe (ekstern lenke)

11.13: Etter lørdagens prolog er det selvsagt Marco Pinotti som sykler i den rosa ledertrøyen i dag. Mange hadde nok trodd at Mark Cavendish ville få den, dersom HTC-laget skulle vinne lagtempoen, men briten trådte til side for den italienske tempomesteren.

11.10: Den offisielle starten av etappen skal gå klokka 11.10. Det kommer imidlertid an på om hovedfeltet er samlet eller ikke. Dersom det skjer uhell eller punkteringer innenfor den nøytrale sonen kan starten bli holdt igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere