Spenningen var stor før sjakkpartiet mellom Magnus Carlsen og amerikaneren Hans Niemann, etter at sistnevnte slo nordmannen i forrige turnering.

Den norske superstjernen trakk seg etter tapet, men har aldri forklart hvorfor. Flere har i etterkant spekulert i om Carlsen mente at spilleren fra USA jukset, men man har aldri fått svaret.

Man kan derimot fort trekke sine egne beslutninger etter det som skjedde mandag.

Partiet i Julius Baer Generation Cup startet, men plutselig forsvant bildet av Carlsen. Da ble det klart at han hadde trukket seg fra kampen, og tapte med vilje.

– Dette vil skape vel så mye internasjonal oppmerksomhet. Dette er alvorlig, starter TV 2s programleder Fin Gnatt.

Og blir komplementert av sin kollega Jon-Ludvig Hammer:

– Det er fullstendig uakseptabelt å tape med vilje. Det er det mest usportslige som finnes. Verdenssjakkforbundet har et etisk regelverk, som gjorde at Magnus Carlsen ikke ville komme med anklager uten bevis. Det kan ha vært grunnen til at han ikke tydeliggjorde hva han mente, men at han taper med vilje kan være en grunn til å sanksjonere han videre.

Les også: Russland krever straff: Mener Ukraina-treneren bryter «fredsprinsipp»

– Man var usikker på hva Magnus faktisk menter, men nå er det ingen tvil. Magnus Carlsen anser Hans Niemann som en juksemaker.

Dette la Carlsen ut etter at han trakk seg fra turneringen i Saint Louis Chess Club:

– Hvis jeg snakker, så havner jeg i store problemer. Store problemer. Og jeg ønsker ikke få store problemer.

Niemann har tidligere innrømmet at han har blitt tatt for juks ved to anledninger, og har vært utestengt fra nettstedet Chess.com.

Magnus Carlsen dukket opp til sin neste kamp mot Levon Aronioan, og fortsetter turneringen til tross for Carlsen er deleier i selskapet som arrangerer turneringen, Play Magnus.