Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot dopingjegerne

Spillerforbundets far har ingen tro på doping og støtter synderne.

Amerikansk baseball har blitt rystet av dopingskandaler de seneste årene. Sist i rekken av avsløringer er Alex Rodriguez', baseballs kanskje største stjerne, innrømmelse av doping tidlig på 2000-tallet.

Obligatoriske dopingprøver ble først innført i Major League Baseball i 2004, året etter at Rodriguez testet positivt. Nå kritiseres lederne i spillerforeningen i MLB for at navnene fra testene i 2003 har blitt offentliggjort. Listene var ment å være anonyme og veiledende, men nå har altså A-Rod måttet krype til korset som en følge av lekkasjene.

- Ville aldri godtatt det
Nå raser imidlertid en annen herremann mot spillerforeningen og det er ingen hvem som helst. Marvin Miller regnes på mange måter som spillerforeningens far og gjorde i sin tid foreningen til en av de mest mektige fagforeningene i USA.

Den nå 91-årige Miller kommer med oppsiktsvekkende uttalelser i forbindelse med Rodriguez-saken og testene fra 2003, ifølge ESPN.

- Hadde jeg vært ansvarlig hadde vi aldri godtatt obligatoriske dopingtester. Det finnes ingen som helst grunn til å teste mennesker helt uten årsak, sier Miller og stopper ikke der.

- Selv om media og offentligheten presser deg for å gjennomføre noe, må man som leder alltids huske på hvem man representerer. Disse testene har ingenting med verdiene til spillerforeningen å gjøre.

Ingen tro på doping
Den aldrende herremannen har nemlig liten tro på prestasjonsfremmende midler.

- Jeg har en personlig tro på at det ikke finnes en «magisk» pille som gir deg suksess. Jeg vet ikke om det finnes noe vitenskapelig bevis for at det faktisk fremmer prestasjonene. Hvor er bevisene som rettferdiggjør testing?, spør Miller.

Disse uttalelsene må sies å være kontroversielle, men bygger samtidig under det som må sies å være en ukultur og et uansvarlig forhold til doping. Men Miller ser overhodet ingen grunn til å forby dopingpreparater innen idretten. Heller ikke av helsemessige årsaker.

- Flere millioner mennesker kommer til å dø som en følge av røyking. Legene advarer mot det, og myndighetene også. Likevel mottar tobakksindustrien vesentlige subsidier fra staten hvert eneste år. Så har man steroider og det finnes ikke et eneste dokumentert dødsfall som en følge av det. Det er en helt utrolig dobbeltmoral, raser Miller videre.

- Medias skyld - ikke dopingen
Og problemet, sier Miller, er ikke superstjernenes bruk av ulovlig midler. Problemet er medias opphaussing av slike saker.

- Barn som vil bli profesjonelle idrettsutøvere leser avisene og ser på TV:«Alt du trenger å gjøre for å bli den nye Barry Bonds, Alex Rodriguez eller Roger Clemens er å ta disse midlene». Det er media som sørger for markedet for disse preparatene.

Og det er ikke bare baseballstjernene som får Millers sympati. Han mener det er utøverne som er ofrene i det han kaller en ”heksejakt”.

- Syklister og olympiske utøvere blir jaktet på. Det er de som er ofrene.

Spørsmålet er om alle idrettsutøverne som ikke tyr til ulovlige preparater er enige i akkurat det.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken