Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot rumenerne

Ledelsen i Byåsen Elite håper en skriftlig klage til EHF skal ramme Oltchim Valcea neste sesong.

TRONDHEIM (Nettavisen): Onsdag kveld forfattet klubbens sportslige utvalg et skriv med flengende kritikk av rumenerne til det internasjonale håndballforbundet (EHF).

Nettavisen er kjent med innholdet i skrivet, der Byåsen oppfordrer forbundet til å sanksjonere mot rumenske Oltchim Valcea etter finalen i cupvinnercupen sist søndag.

Byåsen rotet det til for seg selv etter 24-30 tapet i første finalekamp, og innser at det er for sent å kreve omspill av oppgjøret.

Med overlegg?
De ønsker likevel å ramme motstanderen for måten kampen ble gjennomført på. Mangelfull lufting før avkast gjorde at de la seg kondens på parketten, noe som gjorde spilleforholdene svært vanskelig.

- Vi tror at det ble gjort med vilt overlegg, men har foreløpig ikke bevis for det, sier styreleder Geir Sigvartsen til Nettavisen onsdag kveld.

- Hvis ikke er det en så talentløs avvikling av en finale det kan få blitt, freser han.

Luftet ikke
For mens det kokte som verst i hallen rumenske håndballsupportere hadde pustet og peset i allerede halvannen time før avkast, kjøpte Byåsens lagledelse argumentene som lekkert ble dandert på østblokkvis.

- De påstod blant annet at de ville ta minst to timer å lufte ut av hallen, men i pausen «oppdaget» de plutselig en nødutgang på to ganger to meter – som tørket opp den verste banehalvdelen på to minutter. Hadde ikke jeg sovet litt i timen, burde denne kampen aldri blitt spilt, forteller trener Arne Høgdahl.

Det var halvdelen Byåsen ble tildelt under oppvarmingen. Forholdene gjorde imidlertid at nær sagt all vanlig oppvarming ble skrinlagt av trønderne på grunn av skadefrykt.

- Hvordan reagerte spillerne på dette?

- Nei, folk reagerer jo forskjellig, men det var noen av spillerne våre som ble helt satt ut. Marte Snorroeggen ba om å bli byttet ut etter ti minutter, fordi hun ikke turde å spille mer. Da er det jo noe som er galt fatt, svarer han.

Ukjent i Ungarn
Han har selv benyttet sitt internasjonale nettverk til å forsøke å finne ut om andre lag har spilt under tilsvarende forhold i Romania denne sesongen. Men verken ungarske Ferencváros eller andre motstander har fått denne behandlingen.

- Det hele er litt merkelig, ettersom Valcea har banket de aller fleste hjemme – både med ti og femten mål, forteller han.

- Burde dere ikke reagert der og da i stedet?

- Jo, men vi har ikke opplevd «kondens-trikset» før. Vi burde nok aldri ha varmet opp en gang, eller – dersom vi ble tvunget til å spille – ha spilt med en protest nedfelt i protokollen, så vi hadde hatt en bedre sak med tanke på å få spilt kampen om igjen.

- 20 år tilbake
Styreleder Sigvartsen håper ingen andre klubber vil få oppleve liknende behandling i fremtiden.

- Dette liknet på det andre klubblag opplevde i østblokklandene for 15-20 år siden. Jeg håpet vi var over denne perioden nå, sier Sigvartsen til Nettavisen.

- Hva håper dere å oppnå med denne klagen?

- Det er litt todelt. For det første håper vi å gi Valcea en stygg smell, slik at ingen andre klubber trenger å oppleve dette. I tillegg er det viktig for oss rent sportslig å vise at vi ikke aksepterer slikt. All sport handler om fair play og mest mulig like forhold for utøverne. Dette hører ikke hjemme på et slikt nivå, så vi mener at forbundet bør ta fra rumenerne gullet, avslutter han.

Reklame

Kort tid: Ryddesalg med Pondus, Lunch og Rhesus Minus