– Det er helt uforståelig. Hva i all verden er det som har endret seg nå? Om ikke til det verre? Samtidig som Russland nettopp har sagt at de skal trappe opp krigen i Ukraina. Jeg forstår ikke hva IOC og FIS tenker på. Jeg håper at norsk idrett er krystallklare på at dette må være helt uaktuelt, sier Turid Kristensen til Nettavisen.

Hun er idrettspolitisk talsperson i Høyre og reagerer kraftig på Vions uttalelser om at det kan gå mot en retur for russiske og belarusiske utøvere i langrenn til vinteren.

– I øyeblikket er det regler og straffer mot Russland og Belarus. Det ser ut som Thomas Bach (IOC-president) begynner å tenke og har hatt møter med de internasjonale forbundene og mer eller mindre begynner å åpne dørene igjen. Sporten bør være uavhengig av politikken, sa Vion på konferansen Forum Nordicum i Planica i Slovenia, ifølge VG.

Les også: Klæbo skapte store overskrifter i Russland. Det var bare ett problem

IOC-styremedlem Kristin Kloster Aasen sier derimot til VG at IOC ikke har endret sitt syn på utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere siden anbefalingen om utestenging kom 28. februar.

– Selv om vårt mål alltid er global idrett, hvor alle nasjoner deltar, er det ingenting som tilsier at vi skal endre beslutningen nå, sier hun.

Kommentator i den svenske avisen Expressen, Tomas Pettersson, reagerer sterkt på Vion sine uttalelser.

– Samtidig som Russland mobiliserer og kaster 100.000 nye soldater inn i krigen i Ukraina, mener FIS derfor det kan være en god idé å slippe russisk langrenn inn i varmen igjen. Det er selvfølgelig rett og slett motbydelig, sier han til Nettavisen.

Pettersson er likevel ikke veldig overrasket over det Vion sier.

– Gjennom hele krigen har FIS vært feige og unnvikende i sin holdning mot Russlands handlinger. Derfor er nå det Michel Vion sier egentlig like logisk som det er trist, fortsetter Pettersson.

Russlands langrennssjef Jelena Välbe er på sin side glad over det Vion uttaler, og sier at russerne kommuniserer med FIS og at de skal delta på et møde i Zürich i slutten av september.

– Selvsagt er dette et godt tegn. Vi tar ikke avstand fra noen og lukker oss ikke. Man bør alltid håpe på det beste, sier hun til RIA Novosti Sport.

Les også: Bolsjunov vil prøve seg i ny idrett – får tyn av nordmennene

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad har hele veien vært tydelig på at russerne ikke er velkomne tilbake så lenge krigen i Ukraina pågår.

– For meg er det komplett uforståelig at det i det hele tatt diskuteres om Russland og Belarus som nasjoner skal få delta i noen som helst idrettskonkurranse så lenge russernes invasjon av Ukraina pågår. Når det snakkes om krig, drap av uskyldige mennesker, tortur, massegraver og voldtekter og millioner av mennesker på flukt blir TV-tall, markedsinteresser og skirenn totalt uinteressant, sier han til Nettavisen.

Skinstad ber Vion og FIS sette seg inn i situasjonen i Ukraina.

– Jeg er utrolig skuffet over at Michel Vion og FIS kan komme med en sånn uttalelse på dette tidspunktet, og jeg vil anbefale både han og andre i FIS å sette seg inn i situasjonen i Ukraina nå. Ville de ønsket å invitere en krigførende nasjon til fest dersom det var deres egne familier som var drept? spør Skinstad.

Les også: Satt ut av antidoping-avsløring: – Sjokkerende

Høyre-politiker Kristensen er klar på at norsk idrett må være krystallklare på at det er uaktuelt å la russerne få konkurrere i verdenscupen og mesterskap til vinteren.

– Vi har representanter i FIS og IOC, så det er de første som bør gå ut og være tydelige på at dette er helt uaktuelt for Norge å være med på. Og så mener jeg at idretten i Norge, NIF og særforbundene, bør være på banen offentlig og tilkjennegi at dette er helt uaktuelt, sier hun.

Langrennssjef Espen Bjervig har tidligere uttalt til Nettavisen at russere ikke er velkomne før landet har sluttet fred med Ukraina.

Når han får høre om Vions uttalelser blir han overrasket.

– Dette er ukjent for meg og jeg regner med å få mer informasjon fra FIS. Jeg kan ikke se at situasjonen har endret seg etter beslutningen om å nekte russisk deltakelse, skriver han i en SMS til Nettavisen torsdag.