RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raskere uten dop

Foto: REUTERS/SCANPIX
Sist oppdatert:
Den kontroversielle sprinteren Dwain Chambers sikret britisk VM-sølv på 60 meter.

- Jeg vil bruke dette til å få litt positiv oppmerksomhet for å vise at å bruke doping er galt og at man kan lykkes selv om man er ren, sa Chambers til BBC etter å ha stormet inn til sølv og personlig rekord med 6,54 sekunder på 60 meter under innendørs-VM i Valencia fredag.

Kun Olusoji Fasuba kunne tukte briten. Fasuba tangerte sin egen verdensårsbeste med 6,51 sekunder, mens Chambers fikk 6,54 og delte sølvet med Kim Kollins.

Designerdop
Dwain Chambers ble tatt for doping i 2003. Som en av få ikke-amerikanere ble han knyttet til designerdopet THG og skandalelaboratoriet BALCO utenfor San Francisco. Straffen var to års utestengelse fra alle konkurranser og livstidsutestengelse fra OL.

Etter å ha gjort et vellykket comeback til idretten i 2006, fulgte han opp med å vinne det britiske mesterskapet på 60 meter innendørs i februar 2008. Dermed var han kvalifisert for verdensmesterskapet, noe ikke alle var udelt positive til.

Misfornøyd forbund
I forbindelse med uttaket til mesterskapet het det i en uttalelse fra det britiske friidrettsforbundet:

- Komiteen var enstemmig i dens ønske om å ikke sende Chambers til VM. Å la ham delta fratar unge, lovende og inspirerte utøvere en mulighet til å utvikle seg. Vi er fokusert på prestasjoner på olympisk nivå. Derfor er det svært frustrerende å la unge, rene utøvere bli hjemme. Dessverre er kravene til å delta slik at komitteen ikke hadde noe valg. Vi ønsker alle utøvere lykke til, men vil utforske mulighetene til å i fremtiden kunne foreta uttak i idrettens ekte ånd.

Okparaebo til semifinale
Norges eneste deltaker i mesterskapet, Ezinne Okparaebo, ble slått ut i semifinalen på 60 meter. Oslojenta gikk videre fra kvartfinalen etter å ha løpt på 7,42 sekunder. I semifinalen forbedret hun den tiden og satte nytt årsbeste med 7,34.

Tiden er kun ett hundredel fra Okparaebos egen, norske rekord på distansen, men det rakk likevel ikke til finaleplass for den lovende sprinteren.

Kvinnenes 60 meter ble vunnet av amerikanske Angela Williams. Tiden 7,06 er ny verdensårsbeste på distansen. Britiske Jeanette Kwakye ble nummer to, på britisk rekord 7,08, mens Tahesia Harrigan fra de Britiske Jomfruøyene også satte nasjonsrekord, med 7,09 på bronseplass.

Ps. Norges mannlige sprinstjerne, Jaysuma Saidy Ndure, har løpt på 6,55 sekunder i år, og ville trolig vært med på å kjempe om medaljene. Han har imidlertid valgt å prioritere trening framfor innendørssesongen i år.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere