VAL DI FIEMME / OSLO (Nettavisen): Heidi Weng lå som nummer fem i sammendraget før den avsluttende etappen av Tour de Ski tirsdag.

Den norske jenta lå et stykke bak ledende Natalja Neprjajeva, men er regnet som enn sterkere motbakkeløper den den russiske rivalen. Neprjajeva holdt imidlertid hodet kaldt opp den såkalte «monsterbakken» og sikret seieren.

Weng vant imidlertid etappen på imponerende vis og ble dermed nummer tre i Tour de Ski sammenlagt, noe som overrasker den norske jenta.

- Jeg synes det var utrolig tungt. Det var tung snø. Man måtte jobbe hele tiden. Det var tungt, men det var tungt for alle, sier Weng til Nettavisen om etappen opp monsterbakken.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle stå på pallen i totalen. Det hadde jeg ikke trodd fra dag én. Det var egentlig helt vilt, forteller Weng videre.

Weng: - Ikke overrasket

Selv om både Weng og svenske Ebba Andersson var noen knepp hvassere opp bakken, så hang den russiske jenta overraskende godt med. Siden hun også hadde en solid ledelse på de andre, hadde hun god kontroll på seieren i Tour de Ski.

LES OGSÅ: Mener OL bør utsettes: - Et slikt OL vil ikke jeg oppleve

Hun ble dermed den første russiske Tour de Ski-vinneren på kvinnesiden. TV 3s ekspertteam var smått forbløffet over hvor godt hun hang med i bakken.

- Neprjajeva er veldig god her nå, synes jeg. Det er sterkt det hun driver med bak der, sa TV 3-ekspert Åge Skinstad om innsatsen til årets Tour-vinner.

Weng på sin side var ikke spesielt overrasket over rivalens sterke prestasjon.

- Hun har gjort det bra før, så jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Sist jeg gikk Tour de Ski, ble jeg nummer fire og da var det bare noen få sekunder mellom oss, forteller Weng til Nettavisen.

- Jeg tror de som er i form går fort opp bakken uansett, sier hun.

LES OGSÅ: Tar ingen sjanser. Pressesjefen tilkalte hjelp etter Klæbo-seier: - Vi er nødt til å ta høyde for covid

Detalj forbløffer

Det er spesielt én detalj ved sammenlagtvinneren som gjorde TV 3-ekspert Niklas Dyrhaug ekstra imponert over prestasjonen ril russeren i Val di Fiemme tirsdag.

- Det er veldig imponerende. Neprjajeva har en helt annen stil enn Heidi Weng, hun går med et litt tyngre gir og er en kraftløper, sa eksperten.

- Det å gå opp bakken her med den type stil, viser bare at hun er i ekstremt god form. Hun er en verdig vinner av Tour de Ski 2022, sa han videre.

LES OGSÅ: Flere koronasmittede i NRKs Tour de Ski-team

Råsterkt av Weng

Ved passering 9,2 kilometer av de totalt 10 kilometerne gikk Andersson og Weng i tet, men Neprajeva var bare 18 sekunder bak duoen i front.

Dermed sto det om etappeseier og en pallplass i sammendraget for Weng sin del. Helt på slutten fikk Weng en liten luke til Andersson og kom dermed først i mål.

Hun var sju sekunder foran den svenske jenta i mål. Det var likevel Andersson som tok andreplassen i sammendraget, mens Weng ble nummer tre totalt.

- Det var veldig tøft i dag og kaos med fellesstart. Jeg prøvde å komme først da vi startet bakken, sa Weng i et FIS-intervju vist på Viaplay.

- Det var ikke lett snø å gå på, og jeg ble ganske stiv, sa hun videre.

Delphine Claudel fra Frankrike ble nummer tre på selve etappen, mens Neprajeva ble nummer fire, kun 32,2 sekunder bak den norske vinneren.

Av de øvrige norske ble Tiril Udnes Weng nummer ti sammenlagt i touren. Anne Kjersti Kalvå ble nummer 13, Ragnhild Haga nummer 17 og Anna Svendsen nummer 38.