Det stormer rundt Rosenborg og Kjetil Rekdal etter en svak start på sesongen, cupexit og kun to seirer på ni kamper i Eliteserien.

Etter sjokktapet mot Stjørdals-Blink torsdag har Nettavisen vært i kontakt med flere tidligere Rosenborg-helter om situasjonen i klubben.

– Føler med Rekdal

Ståle Stensaas, som spilte over 300 kamper for Rosenborg fordelt på to perioder på 90- og 2000-tallet, sier han går med et inderlig håp om at det skal løsne.

– Sånn som situasjonen er nå, så er det selvfølgelig ikke noe artig å være en «Rosenborger». Alle lag går ned i en bølgedal og kommer seg ut av den igjen, i alle fall en så stor klubb som Rosenborg, sier Stensaas til Nettavisen.

Han legger ikke skjul på at han føler med Kjetil Rekdal når presset nå for alvor øker på RBK-treneren før helgens møte med HamKam.

– Kjetil er en kar som har vært med på mye oppgjennom åra og vært trener i mange, mange år. Han kjenner de mekanismene og er rutinert nok til å takle det. Han har flere rundt seg også, så han er ikke alene, men jeg føler virkelig med han. Jeg skulle gjerne vært med og hjulpet ham gjennom det, sier Stensaas.

– Det å være trener i Rosenborg er bortimot den tøffeste jobben som finnes i fotball-Norge, men det er de som er der nå som kan gjøre noe med det, sier han videre.

Stusser på spillerkjøp

Stensaas tror ikke det er for sent for Rekdal å levere resultater og beholde jobben, men poengterer at kvaliteten på spillergruppa neppe er god nok for å matche ambisjonsnivået.

– Én ting er treneren, men jeg tror det er mye å gå på med tanke på kvalitet i spillergruppa. Man må kunne stille seg spørsmålet om det er kjøpt inn riktige spillere. Det tror jeg kan være litt av årsaken. Har de gode nok spillere? spør Stensaas retorisk.

– Det er ikke for sent. Det tror jeg absolutt ikke. Du ser hvor fort ting snur i fotball. Det kan være en endring i måten å spille på, og det kan være en ny spiller eller to som gjør utslaget.

– Bør hente Selnæs

Også tidligere Rosenborg-spiller Øyvind Storflor mener Rosenborg kunne hatt godt av noen forsterkninger, og han lanserer til og med en kandidat.

– Hvis de for eksempel hadde fått inn Ole Selnæs, som er på utgående kontrakt i Zürich, og en kvalitetsspiss, så ville det hjulpet, sier Storflor til Nettavisen.

Han tror RBK-problemene stikker dypere enn at Kjetil Rekdal er feil mann på feil plass.

– Det er nok litt sammensatt av dårlig selvtillit og høye skuldre. Med manglende resultater blir det sånn, men de har jo skiftet ut litt i stallen siden i fjor høst. Kanskje har de litt for lite kvalitet i spillegruppa, mener Storflor.

– Mangler kvalitet

Storflor, som spilte i underkant av 200 kamper for klubben, tror det er mulig å få skuta på rett kjøl igjen.

– De må begynne å spille seg til tre poeng, så kan den løsne litt. De har HamKam hjemme til helga, og det kan løsne litt etter hvert hvis man får kriget til seg noen trepoengere og få litt ro i rekkene.

– Jeg vet ikke om et trenerbytte vil løse alt, men det hadde vært greit å få litt ro rundt klubben igjen.

– Er det på tide å prøve en annen trener, tenker du?

– Det er litt vanskelig å si om det vil løse alt. De spilte for så vidt bra i fjor høst, men selvfølgelig med fire-fem som er borte og Sæter ute med skade, så blir det litt mange utskiftninger på kort tid, som gjør at da rykker man litt tilbake til start. De hadde ingen god vårsesong i fjor heller. Mye handler nok om at de mangler litt kvalitet i treningshverdagen, sier Storflor.

Storflor tror trenergjerningen er vanskelig å gjennomføre når man i tillegg skal håndtere et stor press utenfra.

– Det er mye trykk på dem, så jeg skjønner at det er tøft å stå i det. Man har det faglige og den vanlige jobben, så får man trykket utenfra i tillegg. Det er sånn det er i Rosenborg i dårlige perioder. Da blir det vanskelig å gjøre de vanlige arbeidsoppgavene, sier Storflor.

– Rekdal gjør det eneste rette

Fredrik Winsnes har 337 RBK-kamper under beltet og selv vært med på å ryke ut av cupen mot Strindheim, Hødd og Hønefoss.

– Det er ikke noe man ønsker seg, men helt ukjent er det ikke. Jeg har vært med på det der selv, å ryke ut av cupen mot lag fra lavere divisjoner, sier Winsnes til Nettavisen.

– Det er litt typisk at det kommer i sånne nedgangsperioder. Man har litt uflaks, og så går alt litt imot. Det er litt typisk i sport. Det er en kjedelig situasjon, og jeg føler veldig med dem.

Winsnes er imidlertid trygg på at Rekdal står støtt i stormen.

– Jeg heier både på han og laget, så det er kjedelig. Han har vært med på dette i mange, mange år. Det er garantert ikke den mest pressede situasjonen han har vært i i livet sitt. Det tror jeg han tåler ganske bra. Jeg synes han takler det bra utad. Han er opptatt av det man skal gjøre, og har fokus på laget sitt, spillerne sine og det man skal gjøre framover. Det er det eneste riktige.

Rosenborg møter HamKam på Lerkendal søndag klokken 17.00.