RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RBK ikke så unike...

Foto: Ned Alley (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tror du at det er spesielt å vinne seriegull ubeseiret? Da tar du grundig feil!

18 seirer. Seks uavgjorte. 24 kamper uten tap. Rosenborg er i ferd med å gå gjennom Tippeligaen ubeseiret.

Unikt, vil man kanskje tro?

Arsenal klarte det riktignok i Premier League i 2004, men flere?

Ja, faktisk.

Og ikke bare noen. Veldig mange.

Maaaaaange...
Nettavisen har sett på lista over alle verdens ligaer, og talt opp ubeseirede lag. Hvor mange tror du det er? 5? 10? 50? 100?

Nei.

Sannheten er faktisk at Rosenborg blir verdens 496. ubeseirede lag hvis de unngår tap i noen av sine seks siste kamper.

Så unikt? Vel, ikke så unike i alle fall.

Nå inneholder riktignok lista mange forskjellige ligaer. Av svært varierende kvalitet. Det har også vært veldig varierende antall kamper i de ulike ligaene opp gjennom historien. For å ta det mest spesielle med en gang. På begynnelsen av 1900-tallet ble for eksempel islandske Fram Reykjavik to år på rad kåret til den islandske seriemesteren - uten å ha spilt kamper.

Men vi skal være reale.

Det har vært litt vanskeligere for Rosenborg å gå ubeseiret enn det var for Fram Reykjavik for snaut hundre år siden. Derfor har vi også sett på ligaer hvor det er blitt spilt 20 kamper eller mer i løpet av sesongen.

Ja, hva da?

Vel, selv ikke da er trønderne unike.

Mange topplag også
87 lag har nemlig gått ubeseiret gjennom sine nasjonale ligaer da. Trønderne blir nummer 88 i rekka. Hvis de klarer det.

Og ser man på hva som har skjedd siden vi gikk inn i dette årtusenet, så er heller ikke Arsenal og Rosenborg i en egen klasse. Uruguayanske Nacional har faktisk gått ubeseiret gjennom sesongen hele fem ganger siden år 2000, bare for å nevne ett lag. Dinamo Kiev klarte det i Ukraina i 2006/07-sesongen og året etter klarte Røde Stjerne Beograd det i Serbia.

Ser man på Europas største ligaer, som Norge vel knapt kan sammenlignes med, skal det riktignok nevnes at ingen franske eller tyske toppserielag noensinne har gått ubeseiret gjennom sesongen. I Italia må man tilbake til 1992 for å finne et ubeseiret lag. Da vant AC Milan 22 kamper og spilte 12 uavgjorte. I Spania må man helt tilbake til 1931/32-sesongen. Da klarte Real Madrid det.

Og når vi først er inne på ubeseirede lag. Perugia gikk faktisk ubeseiret gjennom Serie A i 1978-79, men ble likevel slått av AC Milan i kampen om seriegullet. 11 seirer og 19 uavgjorte ble noen poengdelinger for mye. Galatasaray og Benfica har også gått ubeseiret gjennom sesonger i Tyrkia og Portugal uten å vinne gull.

Og når dette tross alt handler mest om en norsk prestasjon, så kan vi heller ikke glemme Fredrikstad. I 1952 spilte de 15 kamper uten tap før de ble seriemestere.

Så unike er altså ikke Rosenborg.

Men klart best i Norge - det er de!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere