VOSS (Nettavisen): Thomas Alsgaard (40) ble nummer fire på torsdagens 15-kilometer under NM på Voss, og knuste med det flere av de norske landslagsprofilene.

På pressetreffet etter løpet undret Alsgaard seg hvorfor Norges Skiforbund ikke har tatt kontakt for å rådføre seg med han.

Seks VM-gull og fem OL-gull burde være en grei pekepinn på hvordan det skal gjøres.

Nå hevder sportssjef i Skiforbundet, Åge Skinstad, at Alsgaard har fått flere henvendelser fra dem.

- Jeg stusser litt over uttalelsen hans. Vi har stilt spørsmålet, men han har foreløpig ikke funnet tid til et møte. Vi har etter NM-innsatsen gjentatt vårt ønske om den samtalen. Det er mulig han hadde glemt de mailene da han uttalte seg på torsdag, sier Skistad på spørsmål fra Dagbladet.

- Thomas er en ressurs
Skinstad forteller om et treningsfilosofiprosjekt, som skal finne fellestrekk i trening og satsing for de som har prestert på det ypreste toppnivå i norsk skisport.

- Vi har pratet med alle som har vært landslagstrenere helt fra 60-tallet og samtlige fram til i dag, sier sportssjefen, som ønsker at Alsgaard skal bli en del av dette prosjektet.

- Thomas er en ressurs. Han har en del ekstraordinære egenskaper som vi finner hos veldig få personer. Det med å prestere maksimalt til riktig tid er kanskje den typiske egenskapen Alsgaard har fremfor noen andre.

- Han overbeviste ikke alltid i NM den tid han var på landslaget, han heller.

Enkelte stusser over at Alsgaard, som med sine 40 år normalt har betraktelig færre treningstimer enn landslagsløperne, kunne gå inn til fjerde beste tid på 15-kilometeren.

- Thomas har trent så bra gjennom så mange år, og er fortsatt flink til å forberede seg. Jeg var overhodet ikke overrasket over at han tok medalje på torsdag, sier Skinstad.

Les mer om hvordan Alsgaard trener her!

- Ikke fornøyd med det jeg har sett
Martin Johnsrud Sundby, som er NM-kongen med gull på både 15-kilometeren og 30-kilometeren med skibytte, er den eneste av de mannlige landslagsløperne som har overbevist i Voss.

- Martin er årets NM-konge. Han leker med konkurrentene og vinner med ett minutt både på torsdag og i dag. Og jeg tror han hadde enda mer å gå på. I et felt med bedre løpere rundt kunne han nok ha gått fortere, mener Skinstad.

Etter Røa-løperen er det imidlertid langt mellom de profilerte navnene på resultatlistene.

- Det er klart det er viktig at landslaget presterer. Vi skal snart ut å gå verdenscup og i den forbindelse er jeg ikke spesielt fornøyd med det jeg har sett, forteller Skinstad, som likevel ikke mener at noen burde føle seg truet før neste års VM-sesong.

- Det er viktigere at de går bra i utlandet enn i NM, tross alt. Det er verdenscupen som er viktigst for landslagsuttak.