*Nettavisen* Sport.

Reagerer på heksejakten mot Berg

Foto: Scanpix / Jan Kåre Ness

Har Henning Berg egentlig gjort en dårlig jobb i LSK?

26.10.11 14:24

Det stormer rundt Henning Berg. Både TV 2 og lokalavisa Romerikes Blad hevder å vite at LSK-treneren er ferdig i klubben innen kort tid, og at ledelsen har fått nok av dårlige resultater og mangel på entusiasme.

Men har egentlig Berg gjort en dårlig jobb?

- Henning fikk to oppgaver da han ble ansatt: Unngå nedrykk og unngå konkurs. Begge deler har han klart, og fått vist frem LSK som utviklingsarena i prosessen, sier Kanarifansens leder Morten Galåsen til Nettavisen.

- Kan vi tolke det som at du er imot å kvitte seg med Berg?

- Tolk det som at det er flere enn han som står ansvarlig for den sportslige situasjonen vi er i nå. Det kan godt hende det er rett å bytte trener, men vi reagerer på heksejakta han blir utsatt for nå.

12, 11, 10
La oss se på tabellplasseringene. Da han tok over LSK mot slutten av 2008-sesongen, var LSK truet av nedrykk. Berg måtte inn og redde stumpene, vant mot RBK i nest siste kamp og reddet plassen. Det året endte LSK på 12. plass.

I 2009-sesongen ble det en 11. plass, og i 2010-sesongen en 10. plass.

Ikke den fremgangen LSK-supporterne hadde håpet på.

Hva om vi kikker bak resultatene?

Da Berg tok over LSK-skuta i 2008, tok han i praksis over et synkende skip.

Tom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft hadde brukt penger over en lav sko, hentet flere gamle spillere og gitt dem godt lønnede langtidskontrakter.

Av de 18 spillerne som var i LSK-troppen i Bergs første kamp i 2008-sesongen, er 13 mann kvittet seg med.

Bedre økonomi
Inn er kommet unge, lovende spillere, hvor mange er norske. Berg har, i samarbeid med sportsdirektør Torgeir Bjarmann, revitalisert LSK-troppen.

Men kanskje viktigst av alt: Han har vært med på å få klubben på beina igjen – økonomisk.

I januar 2009 var LSK i en prekær økonomisk situasjon, og Tom Nordlies siste år som trener endte med et gigantisk underskudd. LSK ble blant annet nødt til å selge eierandeler i Åråsen Eiendom for å unngå å miste profflisensen.

Berg (og Torgeir Bjarmann) har siden den gang solgt spillere for nærmere 40 millioner kroner, hvor mesteparten av pengene stammer fra spillere de selv har hentet inn. Nosa Igiebor gikk for drøyt åtte millioner kroner, Anthony Ujah for 25.

Berg har også kvittet seg med godt lønnede spillere som Jon Midttun Lie, Vidar Riseth, John Anders Bjørkøy og Khaled Mouelhi, for å nevne noen.

LSK har rett og slett kommet seg ut av uføret.

Til tross for at dårlig økonomi kan være en årsak til at LSK de siste fire årene aldri er blitt bedre enn nummer 10, har Romerikes Blad et godt argument:

- Økonomien er ikke verre enn hos minst 10 av konkurrentene.

Sliter på miljøet
Det som taler mest mot Henning Berg, er at han sliter på miljøet. Det reflekteres av intervjuer med eksspillere som Anthony Ujah og Olivier Occean.

Lokalavisen skrev nylig at Henning Berg regelrett skjelte ut LSKs mediesjef Ole Kristian Bakkene på La Manga i vinter, da Bakkene var skuffet over at Berg ikke ga ham beskjed om at LSK hadde flyttet treningskampen de skulle spille.

«Utskjellingen skjedde med et 20-talls måpende LSK-supportere til stede. Hjemme i Norge måtte styreleder Mathisen holde forsoningsmøter for å lappe sammen forholdet de to imellom etter konflikten - uten at han greide det», skriver LSK-ekspert Per Kristian Torvik i Romerikes Blad.

Det var starten på en feide mellom LSKs mediesjef og Berg, som etter det Nettavisen erfarer fortsatt ikke er løst, og dette er en av mange lignende situasjoner som gjør Berg uspiselig i klubben.

Når da resultatene uteblir, er det en gyllen anledning for LSK til å bli kvitt Berg. Klubben vet trolig godt at det er flere enn Berg som er i stand til å tenke bærekraftig, og klubben vil neppe gi en ny trener de frie tøylene Tom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft fikk i sin tid.

Derfor vil nok LSK-ledelsen se bort fra det positive Berg har gjennomført, og trolig er LSK-treneren ferdig i jobben i løpet av kort tid.

- Reagerer på heksejakta
- Du snakker om en heksejakt, Morten Galåsen. Hvorfor oppstår heksejakta, hvis han har klart det han fikk i oppgave, tror du?

- Det kan jeg ikke si noe om, men hadde det vært så ille som media fremstiller det, ville nok grep vært tatt tidligere.

- Hva tror du blir utfallet av det presset Berg har på seg nå, fra både investorer og presse?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg tipper vi ser svaret på det i løpet av kort tid.

- Hva håper du skjer, hvis du skal uttale deg som supporter, ikke talsmann?

- Jeg håper man kommer til en løsning som klubben, ikke enkeltpersoner, finner best for Lillestrøm Sportsklubb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.