Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på «NFF-rasisme»

Stig Torbjørnsen mener Norges fotballforbunds utspill om å stoppe «Afrika-bølgen» grenser til rasisme.

Det var tidligere denne uken toppfotballsjef Roald Bruun Hansen gikk slo fast overfor TV 2 Sporten at Norges fotballforbund (NFF) ville sette en stopper for Afrika-bølgen til Tippeligaen.

- Jeg er meget kritisk til at klubbene i Tippeligaen henter spillere fra Afrika av forskjellig kvalitet. De har kastet seg på en populistisk bølge. De henter masse spillere fra Afrika i håp om å finne den nye Edu i en av klubbene, sa Bruun-Hansen.

Og:

- De reiser utenfor Europa, til Asia og Afrika for å hente unge spillere som kan dra hit for å så utvikle dem videre. Jeg synes de kaster bort tid og ressurser på dette, istedenfor å gjøre egne spillere bedre.

Hjemme i TV-stuen fikk nesten Stig Torbjørnsen kaffen i halsen.

Rasistiske motiver?
Rosenborg-speideren er tidligere fotballagent og jobbet har jobbet i årevis med det afrikanske markedet.

- Den samme dagen NFF utestenger Roman Kienast for rasisme, lanserer de på TV at de ikke vil ha noen Afrikabølge til Norge, sier han tydelig engasjert til Nettavisen.

- Jeg vil ikke tro det er rasistisk ment, men akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal tro. Det er i hvert fall uheldig at de samme dag som de dømte Kienast vil ha bukt med Afrikaproblemet, utdyper Torbjørnsen.

Han reagerer kraftig på NFF-toppens utspill.

- Jeg får det ikke helt til å stemme det han sier om Edu. Han trekker publikum til kampene for Lyn, og er en attraksjon i Tippeligaen. Og blir det noen tapere om Edu blir solgt, undrer RBK-speideren oppgitt.

Torbjørnsen forstår ikke hva som er galt med å spille med tre afrikanere fremfor tre svensker.

- Er det noe styggere å kjøpe en afrikaner fremfor tre svensker, finner eller utlendinger?

- Afrikanere blir behandlet strengere
Han mener NFF allerede har stoppet «Afrikabølgen» med det nye regelverket som hindrer en klubb å spille med flere enn tre spillere utenfor EU.

- Hvorfor er det så mye strengere regler for afrikanere? Vålerenga kan spille med 11 spillere fra Finland, helt lovlig, men kun tre afrikanere. Jeg får det bare ikke til å stemme, sier han nærmest rystet.

Den tidligere fotballagenten er imidlertid enig med Norges Fotballforbund at Tippeliga-klubbene bør satse på egne spillere.

Og han er enig i at strømmen av utenlandske spillere til Tippeligaen er helt på smertegrensen.

Men Torbjørnsen stiller et stort spørsmåltegn ved at NFF absolutt vil hindre afrikanske fotballspillere innpass til Norge og Tippeligaen.

- Det har jo vært en lang debatt med tanke på utlendingene i Tippeligaen gjennom hele sesongen. Men jeg mener reglene er for strenge med tanke på det å hente en finne fremfor en afrikaner, sier han og peker blant annet på at en spiller fra Afrika må ha landskamper eller ha spilt på CL-nivå for å få spillertillatelse i Tippeligaen.

- Hadde disse reglene blitt innført tidligere, kunne verken Edu eller John Obi Mikel kunnet spilt i Norge, poengterer han.

- Brente seg på Mikel
Og nettopp alt rotet rundt John Obi Mikels overgang til Chelsea tror Torbjørnsen er årsaken til at NFF er så skeptiske til afrikanske spillere.

- NFF gjorde en dårlig figur i Mikel-saken, og det er nok årsaken til at de strammet inn regelverket. Jeg tror de har brent seg på den saken, mener fotballspeideren.

Torbjørnsen har kun gode erfaringer med afrikanske spillere.

- De liker seg i Norge, og tjener penger som de sender hjem til familien og venner som disse kan bruke på behandling av sykdom og lignende. Kjøper en klubb en afrikaner, driver de nesten litt blå kors, sier han.

- Og er ikke spilleren god nok, kan han sendes hjem på samme måte som en svenske sendes hjem om han ikke er god nok. Men husk på at spillerne som blir hentet hit fra Afrika, stort sett er gode spillere. Som blant annet Edu, Mikel, Occean også videre.

- Kommer selv til en låst dør
Roald Bruun Hansen er nevnt som ny sportsdirektør i Brann. Og Torbjørnsen sender et lite spark til toppfotballsjefen dersom han takker ja til jobben i Brann.

- Dersom han blir Brann-direktør kommer han jo til en dør han selv har lukket, konkluderer Torbjørnsen - vel vitende at Brann har gode erfaringer med afrikanske spillere tidligere, blant Seyi Olinjana som klubben videresolgte til Wolverhampton for 30 millioner kroner.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021