Så sent som i dag (fredag) skulle Josimar ved reporter Lars Johnsen møte NFF til debatt i TV 2s «Underhuset». Tema: Åpenhet og utfordringer i Norges Fotballforbund.

Men fotballforbundet takket nei, noe som gjorde at debatten ble kansellert.

- Skremmende

Ifølge Johnsen er ikke dette første gang NFF har avslått å møte til en debatt.

- Dette er vel femte gang vi blir invitert for å snakke om fotballtemaer, men får beskjed om at NFF ikke stiller, forteller Johnsen til Nettavisen.

Josimar har i lang tid vært blant mediene som har vært mest kritiske med NFF. Han mener at det vi ser nå er en bevisst strategi fra fotballforbundet.

- Det blir oppfylt ved å tie det i hjel. Dette fordi mediene også dropper sakene fordi NFF ikke stiller. Slik oppnår de målet sitt, mener Johnsen.

NFF-president Terje Svendsen varslet om «nådeløs åpenhet» da han overtok roret etter Yngvé Hallén i februar.

- Dette er hundre prosent selvmotsigende. Det vi ser nå er det totalt motsatte, sier en oppgitt Johnsen.

- At man likevel er så tydelig på at man er åpen og folkelig, for så å være så totalt motsatt, er skremmende, mener han.

- Fordummende

Johnsen får støtte av førsteamanuensis i presseetikk ved Norges Kreative Fagskole, Carl-Erik Grimstad. Han mener at NFF har et samfunnsansvar og svikter dette ved å si nei til debatt.

- Jeg synes det er fordummende for det offentlige ordskiftet at institusjoner som åpenbart har et samfunnsoppdrag unndrar seg å stille til debatt, sier Grimstad til Nettavisen.

Også han mener at dette tyder på at NFF har en baktanke ved å si nei til debatter.

- Det er selvfølgelig en bevisst strategi, fordi de har en dårlig sak. Hvis de tror at dette er med på å styrke deres omdømme så tar de feil, sier Grimstad.

Slik svarer NFF

Nettavisen fikk etter flere forsøk fredag tak i kommunikasjonssjef Yngve Haavik i NFF. Da han etter ønske fikk vite hva intervjuet skulle handle om, sendte han oss følgende uttalelse i en tekstmelding:

«Det er riktig at det er noen debatter vi ikke har hatt anledning til å stille i, og så kan det være debatter vi på et gitt tidspunkt mener det vil være feil å stille opp på. Det kan eksempelvis være personalmessige forhold eller at man er på et stadium i en prosess der det å stille til debatt kan være vanskelig.

Dette har ikke noe med Josimar å gjøre. Registrerte på Twitter i går at reporteren til Josimar skrev han var invitert til debatt, men at vi ikke stilte. Vi visste ikke at Josimar var invitert engang. For oss handlet det om at presidenten er i Trondheim i dag hvor han har andre avtaler. Vi tilbydde å stille på link, men det var ikke et alternativ. Noe vi selvsagt har respekt for. Og vi sa også at vi gjerne stiller opp ved en senere anledning om det er interessant for redaksjonen.» skriver Haavik.

Når Josimar-Johnsen får høre Haaviks svar, slår han tilbake.

- Dette inngår i et større bilde, og det kan skje at presidenten er forhindret fra å stille. Men ikke hver gang. Da har det gått over til å bli mediestrategi, mener Johnsen.

- Likner land vi ikke liker å sammenligne oss med

Johnsen etterlyser at man lever etter de verdiene man har satt seg. Spesielt fordi NFF har et ansvar ovenfor den vanlige fotballsupporter i Norge.

- For fotballsupportere flest, er NFF nå en organisasjon blottet for troverdighet. NFF er Fotball-Norges egen organisasjon. Fotball-Norge har krav på å høre NFFs synspunkter, og det får de nå ikke høre, sier Johnsen.

Hva angår NFFs eget omdømme mener Grimstad at det er grunnlag for å sammenligne forbundet med det norske kongehuset og deres håndtering av mediespørsmål.

- Kongehuset velger å ikke delta i det skarpe ordskiftet fordi de mener det kunne svekket verdigheten, men her snakker vi om to institusjoner som trenger å være under debatt hele tiden, sier Grimstad.

- Dette er jo uttrykk for en offentlighetskultur som ligner land vi ikke liker å sammenligne oss med, legger han til.

Johnsen selv mener at NFFs valg ved å ikke stille til debatt har en større betydning enn at de igjen ikke møter Josimar.

- Jeg opplever ikke dette som en boikott av Josimar, men en boikott av det frie ord og den åpne debatten, sier Johnsen.

NB: Nettavisen har fredag vært i kontakt med fotballpresident Terje Svendsen. Han henviste videre til Yngve Haavik.