LILLEHAMMER/OSLO (Nettavisen): Det ble et skikkelig drama om tidelssekunder mellom Therese Johaug og Frida Karlsson på 10-kilometeren i fristil på Lillehammer.

Etter å ha vunnet en gang hver under åpningshelga i finske Ruka, var det duket for en ny superduell mellom de to største stjernene i internasjonal kvinnelangrenn.

Les også: Iversen stakk av igjen. Eksperten er nådeløs: - Han er ute

Etter et tidsdrama av de sjeldne endte Johaug 0,3 sekunder bak Karlsson i mål.

Johaug freste mot russer

De tidelene kan hun ha tapt på stresset hun opplevde ved å ha en russer i hælene i store deler av rennet.

Da stjernen fra Dalsbygda var knapt halvveis, ble hun nemlig tråkket på stavene av Russlands Tatjana Sorina, som lå en runde bak i løypa.

TV-bildene på NRK viste at Johaug tydelig var irritert og snudde seg mot russeren ved et av passeringspunktene.

- Hun gikk på stavene mine og tok de ganske mange ganger. Da gjør det at du kommer litt ut av rytmen. Det er greit å kunne henge på, men ha i vertfall litt plass sånn at du ikke tråkker på stavene til den du går bak, sier en tydelig Johaug til Nettavisen etter løpet.

- Jeg vet jo at hun ikke gjør det med vilje, men samtidig så skal du ikke gå på stavene til den foran deg. Det er jo ikke sånn man gjør, sier Johaug videre.

- Har du snakket med henne etter løpet?

Nei, det har jeg ikke, jeg tror ikke jeg kommer til å si noe. Jeg sa nok i løpet, sier Johaug.

Landslagstrener Ole Morten Iversen konfronterte Sorina sin trener Egor Sorin om den russiske løperens oppførsel underveis i rennet. Sorina skal også ha kommet med en unnskyldning til Johaug.

Ifølge trener Sorin tråkket Sorina på Johaug sine staver siden de gikk med forskjellig frekvens, skriver NRK. Det argumentet kjøper ikke Johaug.

- Men da må hun legge seg litt lenger bak meg. Du kan ikke begynne å argumentere på frekvens eller takt. Da må hun legge seg bak, for du skal ikke gå på utstyret til den foran deg, sier hun, og legger til at hun aksepterer Sorina sin unnskyldning.

Les også: Fra 74.-plass til vinner på en uke: - Måtte levere, og gjorde det

Sterk fra start

Frida Karlsson åpnet som vanlig i et sterkt tempo. Den svenske stjernen skaffet seg en solid ledelse på den første kilometeren.

Lagvenninnen Ebba Andersson lå eksempelvis fem sekunder på etterskudd allerede der.

Mens løpere som Helene Marie Fossesholm, Heidi Weng og Ragnhild Haga lå ytterligere litt lengre bak, var Therese Johaug på passeringspunktet 1,5 sekunder etter Karlsson.

Ved 3,7 kilometer var dette imidlertid snudd til to tidelssekunder i favør Johaug.

De to rivalene vekslet deretter på å lede rennet, med noen få tideler hver, ved de påfølgende passeringspunktene.

Les også: Overrasket over Johaug: - Det der har jeg aldri hørt henne si før

Stress?

1,7 kilometer før mål var Karlssons ledelse på 1,1 sekund, mens Russland Sorina fortsatt lå i rygg på Johaug i sporet.

- Blir Therese litt stressa av Sorina? Jeg synes jeg ser tegn til det, bemerket NRK-ekspert Fredrik Aukland, som ikke virket helt overbevist av teknikken til Norges seiersvante stjerne.

Det ble en skikkelig sekundstrid helt til målstreken, hvor den svenske ungjenta trakk det lengste strået.

- Det var en veldig tett duell. Jeg var jo foran og så var jeg bak, og foran og bak. Men jeg hadde jo samtidig alle muligheter til å kunne ta det, men hun var hakket litt for bra i dag, sier Johaug til Nettavisen om den tette duellen.

Av de øvrige norske imponerte særlig Fossesholm sammenlignet med de øvrige løperne i startfeltet.

Les også: Thorir totalslakter VM-forholdene: - Det hadde aldri skjedd i et herremesterskap

Ungjenta tapte noen små sekunder til Karlsson og Johaug, men så etter hvert ut til at hun kunne klare en bunnsolid tredjeplass. 20-åringen var 16 sekunder bak Karlsson til slutt.

Det skulle vise seg å ikke holde helt til å slå USAs Rosie Brennan. Sistnevnte kapret den siste pallplassen, 11,3 sekunder bak vinnertida.

Med Tiril Udnes Weng på sjetteplass, Heidi Weng som niende beste og Ragnhild Haga som nummer ti, klarte de norske løperne å ta fem av de ti beste plassene til slutt.