Russlands antidopingbyrå (Rusada) har gjennom en spesialkomité konkludert med at kunstløpstjernen Kamila Valijeva (16) ikke kan klandres for sin positive dopingprøve.

16-åringens dopingsak rystet Beijing-OL i fjor, da det ble kjent at hun hadde avgitt en positiv dopingprøve noen uker tidligere. Den positive prøven ble kjent etter hun hadde vært med å sikre laggull for ROC (Russlands Olympiske Komité) tidlig i fjorårets OL.

Rusadas domsutvalg har kommet fram til at Valijeva hadde fått i seg et forbudt stoff, men at hun ikke kan klandres for det, heller ikke for uaktsomhet. Hun ilegges ingen sanksjon utover diskvalifikasjon fra konkurransen den dagen prøven ble avgitt.

Om avgjørelsen blir stående vil det også bety at ROC får beholde OL-gullet fra lagkonkurransen de vant i Beijing.

Les også: Halfvarsson frykter dopingskandale: – En spesiell situasjon

– Latterlig

Verdens antidopingbyrå (Wada) ser med bekymring på saken. Det er sannsynlig at de vil anke saken inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Basert på elementene i saken som allerede er kjent, er vi bekymret over konklusjonen om at utøveren ikke har noe ansvar, og vi vil ikke nøle med å benytte vår rett til å anke til CAS dersom vi finner det passende, skriver Wada i en uttalelse.

Det er ikke bare Wada som reagerer på Rusadas avgjørelse. Kort tid etter avgjørelsen ble kjent publiserte USAs antidopingbyrå denne uttalelsen:

– Wada og ISU må anke denne avgjørelsen, av hensyn til troverdigheten til antidopingsystemet og rettighetene til alle idrettsutøvere. Verden kan umulig akseptere denne selvtjenende avgjørelsen fra Rusada, som den siste tiden har vært et sentralt instrument for russisk statssponset dopingsvindel. Rettferdighet krever en fullstendig, rettferdig, offentlig høring utenfor Russland, skriver de.

Den anerkjente tyske journalisten Hajo Seppelt, som har skrevet prisvinnende journalistikk om dopingproblemene til Russland, reagerer også sterkt på avgjørelsen.

– Latterlig. Dette skjer i ikke-demokratiske ugjennomsiktige idrettsstrukturer. Russisk idrett ser ut til å være ute av stand til å etablere troverdige uavhengige strukturer, skriver han på Twitter.

Les også: Välbes uttalelse om Putin får svenskene til å frese: – Skammer oss

– Det er viktig

Nettavisen har vært i kontakt med Antidoping Norge for å høre hva de tenker om Rusadas avgjørelse. De sier de ikke har noe innsikt i saken og henviser til Wada, og sier de må selv gjøre en vurdering på om de vil anke saken.

Antidoping Norge synes uansett det er fint at Wada ser på avgjørelsen som er fattet.

– Den ankemuligheten som Wada har er en viktig side av tilliten til et internasjonalt antidopingarbeid, at det ligger som en mulighet å anke en nasjonal avsagt dom. Det er også viktig for utøvernes rettssikkerhet og for å sikre en likebehandling for et regelverk som er likt, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, til Nettavisen.

Valijeva var bare 15 år da hun deltok i OL i Beijing. I tillegg til at hun var med i lagkonkurransen, vant hun kvinnenes kortprogram før hun feilet i det avgjørende friløpet.

Hennes unge alder har bidratt til at behandlingen av dopingsaken har vært komplisert og tatt lang tid.

Wada har tidligere reagert på behandlingstiden i dopingsaken og antydet da at Valijeva burde bli utestengt i fire år. Nå gjenstår det å se om de kommer til å anke Rusadas avgjørelse.