Onsdag kveld ble det klart at Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) opprettholder utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere.

Det ble klart etter et styremøte i Zürich onsdag. I en pressemelding opplyste FIS at utøvere fra Russland og Belarus vil fortsette å være utestengte.

Men forskjellen fra forrige gang FIS vedtok å utestenge russerne og belaruserne, er at det nå ikke er noe tidsramme på utestengelsen.

I høst ble de nemlig utestengt ut sesongen, mens nå er de bare utestengte «inntil videre». Det får langrennsekspert Petter Skinstad til å reagere.

– Jeg liker overhodet ikke signalene fra FIS, når dette bare er en midlertidig utestengelse, sier han til Nettavisen.

Les også: Influenseren slakter Chelsea-stjernens oppførsel: – Unnskyld meg, men hva faen er galt med deg?

Mener FIS er feige

– Hvorfor tror du de gjør det på denne måten?

– Jeg tror de er feige og vil følge med på hva andre særforbund og IOC gjør, altså hvordan saken utvikler seg, sier Skinstad.

Langrennseksperten tror altså at FIS er ute etter å kjøpe seg tid. Enn så lenge vet man ikke om Aleksandr Bolsjunov og de andre aktuelle utøverne er utestengte for neste sesong.

– Det eneste fornuftige vil være å si at de er utestengt inntil krigen er over og Russland har gjort opp for seg i Ukraina. Det er det eneste fornuftige de kan si. Alt annet enn det mener jeg er riv ruskende galt. Men det tør de ikke å si, sier han.

Expressens mangeårige langrennskommentator Tomas Pettersson mener FIS sin avgjørelse var akkurat som forventet.

– Det handler om å kjøpe seg litt tid. Og så håper de at det i høst blir lettere å ta den avgjørelsen som mange i FIS-ledelsen helst vil ta, sier han til Nettavisen.

Les også: Stor oversikt: Disse spillerne kan gå gratis i sommer

Går imot IOC

Avgjørelsen til FIS er imidlertid ikke på linje med Den internasjonale olympiske komité (IOC) sin anbefaling. I slutten av mars anbefalte de at russiske og belarusiske utøvere nå bør få slippe til på gitte vilkår.

Betingelsen er i første rekke at de konkurrerer som nøytrale, uten nasjonale symboler og med tilknytning til det russiske flagget. I tillegg er det et krav om at utøverne ikke har vist noen støtte til krigshandlingene i Ukraina, samt at de ikke har formelle koblinger til det russiske militæret.

At FIS faktisk gikk imot IOC og landet på å opprettholde utestengelsen synes Skinstad FIS skal ha honnør for.

– Jeg kan gi dem ros for at de i hvert fall kommer med den rette avgjørelsen, om så bare enn så lenge. Så får vi bare se hvor lenge det varer, sier han.

Les også: Mats Årjes ble tiltalt for seksuell trakassering. Nå er han tilbake i toppjobben i FIS

NRK-kommentator overrasket

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt synes også at FIS fortjener ros for beslutningen de gikk for.

– Jeg er faktisk litt positivt overrasket. Jeg hadde en ganske klar frykt for at FIS var et av de forbundene som kom til å åpne for å gi russerne og belaruserne en mulighet igjen nå, sier han til Nettavisen.

Les også: Haaland bannet på TV: United-supportere vil ha nordmannen utestengt

Samtidig ser han poenget med at ingen tidsramme på utestengelse kan være en måte for FIS å kjøpe seg tid, men han er i første omgang bare glad for at de ikke landet på å åpne opp for russerne og belaruserne.

– Det er et veldig godt spørsmål om det er et snev av taktikk bak dette. Men man kunne fått et vedtak som for oss her i Skandinavia hadde vært mye mer kontroversielt og som fort hadde ført til diskusjoner om norske utøvere i hele tatt skulle deltatt. Her har man fått et vedtak som vi er fornøyd med og som selvfølgelig kan bli gjort om av et FIS-styre på kort tid når man finner ut det er på tide, sier han.