Mandag kveld kom Magnus Carlsen (31) endelig med en uttalelse rundt hans konflikt med Hans Niemann (19). Men sjakkverden har ikke slått seg til ro av den grunn. Snarere tvert imot.

Noen mener Carlsen gjør det eneste rette, mens andre er klare på at han skulle gjort ting annerledes.

Carlsen-rival Fabiano Caruana og sjakkommentator Maurice Ashley er blant de som diskuterer Carlsen-uttalelsen.

Les alt om Carlsens uttalelse her: Carlsen åpner opp om sjakkskandalen: – Jeg er frustrert

– Han er ikke den eneste

I en podkast som ble spilt inn kort tid etter Carlsens uttalelse, diskuterer de det den norske verdensmesteren sier. Og de etterlyser mer fra Carlsen.

– Jeg skulle ønske vi fikk mer. Han måtte si noe. Du er en voksen person, verdensmester. Jeg er glad han sa noe, men det er fremdeles flere spørsmål som henger i luften, sier Ashley, og fortsetter:

Les: Nye «juksebeviser» vekker oppsikt: – Spikeren i kista

– Du kan ikke bare mistenke noen, også er det nok. Selv om han er skyldig. Vi kan ikke leve i en sånn verden. For som dere vet. Hans (Niemann) er ikke den eneste. La oss ikke late som. Han er ikke den eneste. Og hvis vi skal hoppe på han. Hva da med de andre? Skulle alle blitt navngitt av chess.com? Eller er det bare denne ene personen. Hva skjer med det?

– Han vet hvordan mennesker spiller

De to sjakkprofilene trekker særlig fram punktene hvor Carlsen forteller om sitt parti mot Niemann under Sinquefield Cup som ekstra interessante.

«Gjennom kampen vår i Sinquefield Cup fikk jeg inntrykk av at han ikke engang var fullt ut konsentrert på kampen i en kritisk stilling, mens han spilte meg ut på en måte jeg mener bare en håndfull spillere klarer», skriver Carlsen.

Fått med deg denne?: Rival sikker på at Carlsen har bevis mot Niemann: – Klart at Magnus har mer på ham

Caruana og Ashley forteller at de respekterer Carlsens intuisjon, og skjønner at nordmannen reagerer når han føler det er noe som føles feil.

– Følelsen av at Hans oppførte seg litt for «fjernt» under partiet. At Hans burde måttet jobbe hardere for å slå ham. En slik attityde. Det følte jeg var intuisjonen. Selvfølgelig var det Magnus, og du vet, Fabi, hvor hardt det er å slå ham, sier Ashley og spiller opp Caruana:

– Ja, jeg verdsetter en spillers intuisjon og følelse av at noe er rart. Og Magnus har en veldig verdifull intuisjon. For bare Gud vet hvor mange partier han har spilt. Han vet hvordan mennesker spiller og tenker. Han følte at noe var rart, sier amerikaneren.

– Det gjør meg ukomfortabel

Likevel er de begge klare på at intuisjon ikke er nok til å felle Niemann.

– Hele sjakkverdenen kan ikke dømme ut fra det. Vi kan respektere at han vet hva han snakker om. Men det er ikke noe vi kan dømme 100 prosent ut fra. Det føles som en vanskelig situasjon. Jeg sympatiserer med Magnus sin versjon, men jeg forstår også at det han gjør … Jeg skjønner hvorfor folk har et problem med det han gjør også, sier Carlsens VM-motstander fra 2018.

Ashely sier at han ikke tviler på Carlsens følelse rundt spillet. Han er likevel redd for at karrieren til Niemann nå blir ødelagt uten fellende bevis.

– Magnus har vist tidligere at integritet er viktig for han. Det er ingen som tviler på det. Han vil beskytte spillet. Men er dette måten å gjøre det på?

– At uttalelsene hans er basert på følelser og intuisjon. Det gjør meg ukomfortabel. Det må bli gjort på en annen måte. Det må være tydeligere beviser. Jeg er ikke komfortabel med å ødelegge folks karrierer. Særlig ikke en 19-årings, avslutter kommentatoren.

Se video: For fem år siden klikket Carlsen etter et lynsjakkparti

Vil ikke bli invitert

Sjakkjournalist Tarjei J. Svensen har fulgt konflikten mellom Carlsen og Niemann tett, og fortalte Nettavisen mandag kveld at han synes Carlsen kom med en sterk uttalelse.

– Jeg tenker det var godt at han kom med en uttalelse som sjakkverdenen har ventet på en stund. Det er jo en sterk uttalelse. For første gang så anklager han direkte Niemann for juks. Og han kommer med noen konkrete poeng, blant annet med at han mener Niemann virket veldig ukonsentrert i det øyeblikket i partiet hans.

Svensen mener, i likhet med Ashley og Caruana, at Carlsen sin uttalelse kan få store konsekvenser for Niemann.

– Det som er klart nå er at Niemann aldri kommer til å spille i turnering med Magnus Carlsen igjen. Magnus gjør ganske klart uttrykk for at han ikke aksepterer at de to spiller i samme turnering, så da vil ikke Niemann bli invitert, fortalte han.