Formel 1 introduserte i 2021 en maksgrense på hvor mye hver enkelt lag kan bruke i løpet av sesongen. Den lå på 145 millioner dollar, og etter å ha blitt revidert ble summen senket til 140 millioner dollar for 2022-sesongen.

Formålet med regelendringen var å utjevne forskjellene mellom lagene, med formål om å øke spenningen i konstruktørmesterskapet.

De største lagene, Red Bull, Ferrari og Mercedes, uttalte tidlig misnøye mot de nye reglene da de ble presentert. Utover sesongen har flere lag uttrykt at det vil bli vanskelig å holde seg innenfor grensene.

Les også: Klaveness-delegasjon nektet ombordstigning på fly til Qatar

– Kan ende i retten

I et eksklusivt intervju med SkySports åpner Red Bulls sjef Christian Horner opp om frykten for at kostnadstaket kan avgjøre sesongen.

– Vi ønsker ikke et verdensmesterskap som blir avgjort i en rettssal, eller i Paris eller foran FIA [Det internasjonale bilsportforbundet]. Vi har seks måneder på å adressere dette, vi er nødt til å handle nå, sier Horner.

I tillegg til å vektlegge at mange står i fare for å miste jobben sin nå som lagende er nødt til å kutte på kostnadene, er han også redd for at ideen om et kostnadstak ikke vil være gjennomførbart i fremtiden hvis det ikke fungerer optimalt i år.

– Jeg tror at topplagene er nødt til å gi slipp på rundt to, tre hundre arbeidere hver hvis de vil være i nærheten av å komme innenfor kostnadstaket. Problemet er at hvis kostnadstaket feiler stygt nå, så vil det være borte for alltid.

Les også: Se denne elleville scoringen - keeperen brassesparker inn utligningen fem minutter på overtid

Utenfor deres kontroll

Horner er spesielt kritisk til at de ikke har justert kostnadstaket i år, hvor inflasjonen har vært unormalt høy.

Han mener at det går utover kostnadene på en måte som lagene ikke kan kontrollere selv.

– Måten man designer bilen er innenfor vår kontroll. Det er noe man skaper sammen med en gruppe designere. Man er i kontroll over sin egen skjebne, sier Horner, og fortsetter:

– Vi har ikke kontroll over inflasjonsnivåene som vi ser i verden nå. Det har en direkte effekt på personalet, råmaterialene, elektrisiteten og andre varer. Jeg mener genuint at dette er en kritisk situasjon som FIA er nødt til å håndtere.

Det har foreløpig ikke vær noen indikasjoner fra Det internasjonale bilsportforbundet om at de vil øke kostandsgapet.

Det neste Formel 1-løpet går av stabelen søndag 3. juli, på Silverstone-banen i Northamptonshire i England.

Les også: Langrennsprofilene med hyllest til avdød bestefar: – Det er vår måte å hedre han på