Gå til sidens hovedinnhold

- Redd de sparer seg til fant

Tidligere generalsekretær Bård A. Amundsen frykter flere skilandslag kan bli nedlagt.

ULLEVÅL HAGEBY (Nettavisen): Han ble bare ni måneder i jobben som generalsekretær i Norges Skiforbund.

- Og da det ble klart at jeg skulle slutte, ryddet jeg pulten på to timer, smiler Bård A. Amundsen.

Nå er det gått fire uker siden han hastig stemplet ut av kontoret på Ullevaal stadion for siste gang. Og samtidig som Ski-Norge samles til Skiting på Voss, kommer han med en alvorlig bekymringsmelding på vegne av norsk skisport:

- Jeg er redd Norges Skiforbund er i ferd å spare seg til fant, sier Amundsen til Nettavisen.

Vi møter ham på Åpent Bakeri på Damplassen, fem minutters spasertur fra Ullevaal stadion. Her hentet han sin daglige kaffe de ni månedene han jobbet i Skiforbundet. På vei til og fra fikk han sannsynligvis også luftet ut en del frustrasjon.

- I store organisasjoner der mange jobber med hjertet, er det lett at det oppstår småkonflikter, erkjenner han.

Omorganisering var nedbemanning
Det var imidlertid ingen småkonflikt som gjorde at generalsekretæren og skistyret kom fram til at det beste for begge parter var at deres veier skiltes. Det bunnet nemlig i grunnleggende uenighet om hva generalsekretærens arbeidsoppgaver skulle bestå i – og dermed grunnleggende uenighet om hva Norges Skiforbunds sentraladministrasjon skulle drive med.

- Da jeg tok jobben, oppfattet jeg at vi var enige om to sentrale ting: Det ene var behov for å øke det kommersielle fokuset, for å sette Skiforbundet bedre i stand til å skape et større inntektsgrunnlag. Det andre var behov for et taktskifte i hele organisasjonen, forklarer trønderen.

Fra han sa ja, til han faktisk startet i jobben, skjedde det dramatiske endringer i forutsetningene.

- Jeg kom til en annen jobb enn den jeg ble ansatt i. Jeg visste det skulle være en omorganiseringsprosess, men det viste seg å være en ren nedbemanningsprosess – uten noe særlig omorganisering. 11-12 årsverk forsvant fra sentral stab, forteller han.

Markedsavdelingen nedlagt
Markedsavdelingen ble nedlagt og markedsansvaret delegert til de enkelte grenene.

Det ble ansatt egne markedsfolk på langrenn, hopp og etter hvert alpint, mens det for kombinert, freestyle og telemark ble overlatt til de politisk valgte fagkomiteene.

- Vurderte du å trekke deg fra jobben allerede før du hadde begynt, Amundsen?

- Det var en helt uaktuell tanke. Dette var jo et taktskifte i min egen karriere også, og en slags drømmejobb. Det mener jeg fortsatt, selv om det gikk som det gikk.

Men at nedleggelsen av markedsavdelingen var det stikk motsatte av hva Amundsen hadde sett for seg, er ingen hemmelighet.

- Konsekvensen av dette, er jo at alle grenene løper etter de samme kronene, i stedet for at en sentralorganisasjon baker en større kake som alle nyter godt av. Det taper alle på, og spesielt de små grenene. De er i kjempetrøbbel. Det er kritisk, etter mitt syn, sier Amundsen til Nettavisen.

Sverre K. Seeberg: - Er det umulig, er det lite vi kan gjøre
Telemarkskomiteen: - Engestelig for konsekvensene

Frykter landslagsdød
Ser man på inntektene til de ulike grenene, sitter langrenn meget godt i det. Aldri før har markedsinntektene vært så høye. Kanskje ikke så rart, tatt i betraktning den enorme suksessen til Petter Northug og Marit Bjørgen.

Hopp klarer seg også godt, men resten sliter. Alpint, kombinert, freestyle og telemark har store problemer med å få pengene til å strekke til.

Nylig ble landslaget i skicross – en idrett der Norge tok to OL-medaljer i Vancouver – nedlagt.

- Jeg mener det er en reell fare for at flere landslag blir nedlagt, sier Amundsen, som også frykter en annen utvikling:

- Det kan bli interessant når enkeltgrener begynner å spørre seg om hvorfor de skal være en del av Norges Skiforbund. Det er antakelig en høyst reell tanke som flere tenker, når de uansett er såpass overlatt til seg selv.

- Bortskjemte
Amundsen erkjenner at nedleggelsen av den sentrale markedsavdelingen må bety at den ikke har klart å skaffe nok inntekter i forhold til hva den kostet.

- Uten at jeg kjenner til detaljene rundt det, presiserer han.

Som den offensive selgeren han er, kom han imidlertid inn med klare ambisjoner om å gjøre hele pakken mer salgbar.

- Man må ha fokus på et kommersielt produkt som er mye mer enn det man ser på TV, altså topputøvere og verdenscuprenn. Hva med breddeidretten? Hva med mosjonsidretten, de 10.000 som stiller til start i Birkebeineren? Hva med alle dem som står på ski utenfor skiløyper, enten de går oppover eller kjører nedover fjellsiden?

- Dette er også en del av skisporten, og noe Norges Skiforbund etter mitt skjønn har vært altfor lite opptatt av, sier Amundsen, som mener forbundet har et altfor passivt forhold til kommunikasjon og markedsføring

- Vi er bortskjemte med at hele Medie-Norge kommer på langrennsåpning på Beitostølen. Og det er vel og bra at toppløperne svarer på «hva føler du nå»-spørsmål i media. Men man kan bli litt lat av det, og glemmer å få fram at Norges Skiforbunds aktivitet er så mye mer enn det.

- Styringskåthet
Bård A. Amundsen medgir samtidig at han ikke var godt nok forberedt på organisasjonskulturen da han kom inn i forbundet.

- Jeg innrømmer at jeg undervurderte omfanget av den interne virksomheten. Jeg brukte mer tid på administrasjon og behandling av enkeltsaker enn jeg hadde trodd.

Amundsen hadde også sett for seg større fullmakter.

- Skistyret er enormt detaljorienterte. En generalsekretær i Norges Skiforbund er vesentlig mindre general enn sekretær. Fast styremøte hver måned sier noe om styringskåtheten, og styringsmodellen er kompleks. Det er veldig mange nivåer og veldig mange som skal ha et ord med i laget, poengterer han.

Akkurat nå er de fleste av disse altså samlet på Voss. Lørdag og søndag avholdes Skitinget, som skal velge ledelse og stake ut kursen for de neste to årene.

- Jeg var spent på valgene, men det blir få forandringer. Jeg tror ikke det kommer noen overraskelser på tinget heller, sier Amundsen, uten å ville utdype videre.

Les også: Innstiller «alle» til gjenvalg

Tviler på endringsmål
- Hvilke forventninger har du til tinget?

- Jeg håper det nye styret setter ned konkrete endringsmål, og samtidig definerer grep for hvordan de skal nå disse målene. Og så håper jeg altså at de bygger opp en sentral markedsorganisasjon igjen, før de sparer seg til fant.

- Dessverre frykter jeg at ingenting av dette blir gjort, og at fokus blir på daglig drift av organisasjonen, sier Bård A. Amundsen – som ikke har sluttet å bry seg selv om hans formelle engasjement i skisporten er over for denne gang.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken