*Nettavisen* Sport.

Redd VM-plassen ryker

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Petter Thoresen er en av mange i hockeymiljøet som frykter at Norges plass i A-VM kan ryke på grunn av utvisninger.

17.01.06 09:01

Det internasjonale ishockeyforbundet har lagt seg på omtrent samme linje som NHL når det gjelder hekting, holding og interference. I Norge holder man seg til den gamle lesten - og lar mange av forseelsene passere. Det skaper uvaner - og kan påføre Norge mange utvisninger i det kommende A-VM.

- Vi merket stor forskjell på dette i junior-VM. Det er virkelig strammet inn i internasjonale kamper. Og det er viktig at folk får trent på dette, spesielt de som skal spille i VM, sier Petter Thoresen, som trener både Storhamar og Norges U20-landslag, til TV 2 Nettavisen.

- Viktig å forberede seg
Han var med rette bekymret for hvordan Norge ville takle disse regelendringene i junior-VM.

- Vi var også det mest utviste laget. Mange av disse utvisningene kunne vært unngått, mener Thoresen.

Roy Johansens landslagstropp vil hovedsakelig bestå av spillere fra utenlandske ligaer. Men han vil nok også finne plass til en 6-8 spillere fra den norske eliteserien i VM-troppen.

- Mange av landslagsspillerne våre spille utenlands, og hvordan dømmingen er andre steder i Europa vet jeg lite om. Men i Sverige vet jeg det er ganske strengt. Uansett er det viktig for Roy å forberede spillerne på dette, påpeker Thoresen.

- I og med at de har begynt å straffe all hekting med køller i Nord-Amerika, kommer det også internasjonalt til å bli en innstramming. Men jeg tror ikke dette blir noe problem i VM. Spillerne våre har lang rutine i å legge seg på dommernes nivå. Det gjelder å ha disiplin i laget, sier landslagssjef Roy Johansen til TV 2 Nettavisen.

Norge er i gruppe med Canada, Danmark og USA i det kommende verdensmesterskapet, og er avhengig av å legge Danmark bak seg for å overleve i sitt første A-VM på fem år. Kampen mot nabolandet blir etter all sannsynlighet helt avgjørende for Norges VM-skjebne.

Frykter konsekvensene
Petter Thoresen frykter konsekvensene av at Norge ikke har fulgt etter i utviklingen internasjonalt.

- Burde ikke denne praksisen også innføres i Norge?

- Jo, det burde egentlig vært innført fra starten av. Vi er mer slepphendte på dette i Norge enn internasjonalt, mener Thoresen.

- Kan dette i verste fall være direkte medvirkende til at Norge rykker ned?

- Ja, det kan du godt si - om du setter det på spissen. Norge er ikke akkurat favoritter i gruppa, men du legger i alle fall ikke noen bak deg på tabellen om du sitter i utvisningsboksen, sier Storhamars suksesstrener.

- Kan man innføre denne praksisen nå, midt i sesongen?

- Ja, det er helt sikkert ikke noe problem det. Det er bare å vite hva som gjelder. Men det er det dommerne som bestemmer. De har ansvaret for hvordan dette skal se ut. Jeg synes de har fulgt opp taklinger bakfra og taklinger mot hodet veldig bra, men jeg synes ikke de har vært gode nok på hektinger, sier Petter Thoresen.

Forstår Thoresen
Landslagsspiller Lars-Peder Nagel er enig med Petter Thoresens utspill, men deler ikke bekymringen i like stor grad.

- Jeg tror nok de som er med er så rutinerte at dette ikke spiller så mye inn. Vi har også åtte eller ni treningskamper før VM til å tilpasse oss dømmingen. Men det er klart det hadde vært en fordel om man nasjonalt fulgte den samme linja som det internasjonale forbundet legger opp til, sier Nagel til TV 2 Nettavisen.

I tidligere A-VM har Norge nærmest gjort det til en tradisjon å pådra seg unødvendige utvisninger.

- En dum utvisning kan avgjøre en kamp. Det blir opp til spillerne å holde seg til dommerens linje. Jeg tror dette var et problem tidlig i Johansens tid som landslagstrener. Det var kanskje litt mye «me, myself & I». Men vi snakket om disiplin, senest på forrige samling. Jeg tror spillerne har skjønt alvoret, sier Nagel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.