*Nettavisen* Sport.

Reddet av hjelmen?

Foto: AP/SCANPIX

Den nyeste typen karbonfiberhjelm kan ha reddet livet til Felipe Massa.

26.07.09 13:43

Felipe Massa pådro seg alvorlige hodeskader etter å ha krasjet under kvalifiseringen til Ungarn Grand Prix lørdag.

Ferraris brasilianske stjernesjåfør ble truffet i hjelmen av en del av den bakre fjæringen til bilen til Brawns Rubens Barrichello, som løsnet under kvalifiseringen.

Da han ble truffet, holdt Massa en fart på i overkant av 260 kilometer i timen.

Les også:– Massas tilstand tilfredsstillende

Tror hjelmen reddet Massa
Massa pådro seg alvorlige hodeskader i ulykken, men det kunne trolig gått verre. Kilder i motorsportmiljøet tror den nye generasjonen hjelmer i karbonfiber reddet livet til brasilianeren.

Den nye typen hjelmer ble tatt i bruk for fire år siden og er tåler omtrent dobbelt så stor belastning som den gamle typen hjelmer.

Også andre grep – sidene på cockpiten er blitt høyere og er gjort for å sikre førernes sikkerhet de seneste årene, og i formel 1 har det ikke vært en dødsulykke siden Ayrton Senna omkom under San Marino Grand Prix i 1994.

Etterforsker ulykken
Nå vil Formel 1s ledelse – FIA – og Brawn etterforske ulykken for å finne årsaken og for å avdekke om det er flere ting som kan gjøres for å forbedre sikkerheten.

– Vi må sette det i perspektiv. Det er viktig å etterforske hendelsen for å se om det er noe vi kan gjøre annerledes, sier Brawn-sjef Ross Brawn.

McLarens teamsjef, Martin Whitmarsh, påpeker imidlertid at ulykker kan skje selv med økt sikkerhet, og peker på at omstendighetene rundt Massas ulykke.

– Kanskje kan vi forbedre utstyret til sjåførene ytterligere, men når du ser på gårsdagens ulykke. En fjær som løsnet fra en bil og var involvert i en krasj fire sekunder senere. Den må ha hoppet bortover fem eller seks ganger, og det at den fremdeles befant seg på banen etter det er virkelig et utrolig produkt av tilfeldigheter.

Dødsfall i formel 2
Det er uansett et faktum at motorsporten har blitt hardt rammet den siste uken.

Massas ulykke kom bare seks dager etter en annen motorsporttragedie.

18-årige Henry Surtees ble drept etter å ha blitt truffet i hodet av et dekk fra en bil som krasjet under et formel 2-løp i England.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.