Reddet av tautrening

Foto: AFP/Scanpix

Nå er det VM-håp i hengende snøre for Kjetil Jansrud.

04.02.09 13:11

Det norske alpinlandslaget ankom Val-d´Isère i Frankrike i helgen. Onsdag starter VM, med super G-som første øvelse. Størst forventninger er det nok knyttet til Aksel Lund Svindal, men bak den største norske profilen lurer en joker som håper det løsner i de franske bakkene.

Men veien til Val-d´Isère har vært kronglete for vinstragutten Kjetil Jansrud, som har størst forhåpninger i storslalåm.

Ryggtrøbbel
Som unggutt var Jansrud en av de mest lovende alpinistene i Norge og ble spådd en lysende framtid. Han var med på verdenscuplaget allerede som 19-åring og var med til VM i Bormio i 2005. I OL i Torino i 2006 var han også med på det norske laget, og mulighetene lå vidåpne for Jansrud.

Det var nå han skulle markere seg for fullt i verdenseliten. Under sommertreningene hadde han kjørt jevnt med Aksel Lund Svindal og på alle tester viste han gryende form. Men så skjedde det som ikke skulle skje.

For der Aksel Lund Svindal gikk inn i sesongen og endte opp med å dominere verdenscupen og verdensmesterskapet i Åre, måtte Jansrud jobbe hardt med seg selv for i det hele tatt å returnere som alpinist.

23-åringen fikk smerter i ryggen høsten før sesongen 2006/07, og bildene viste at de tre nederste ryggvirvlene var sammentrykt.

- Det var ikke noe som skjedde plutselig. Det skjedde nok over tid i forbindelse med styrketrening og det var en kombinasjon av tung løfting og dårlig løfting, forteller Jansrud til Nettavisen fra Val-d´Isère.

- Hadde virvlene sprukket hadde de kunnet operert, men det var ikke noe alternativ for meg. Jeg måtte bare vente og håpe at smertene skulle gi seg.

- Måtte lære å være tålmodig
Smertene i korsryggen vedvarte og sørget for at han gikk glipp av nærmest to sesonger. Men så begynte ting å skje.

- Jeg ble kontaktet av et selskap som heter Redcord som driver med tautrening. En type trening som går en del på det indre, leddene og slikt. Jeg jobbet mye med det og etter hvert ble jeg ikke hemmet så mye av smertene, forklarer Jansrud.

Dermed kunne han innta bakkene igjen, med det mål for øye å komme seg tilbake til det nivået han var på. På et vis ble skaden en vekker for Jansrud.

- En ting var at motivasjonen vokste. Jeg har holdt på med dette siden jeg var liten og ikke hatt et eneste år uten. Men viktigere var det kanskje at jeg så hva som kreves for å nå toppen. Jeg måtte lære meg å være tålmodig. Samtidig viste Aksel at det vi hadde trent på og jobbet med var rett.

- Ikke bitter for at du kunne vært med og kjempet i toppen?

- Jeg skjønner hva du mener, men faktisk var det ikke slik jeg følte det. Jeg var ikke bitter. Jeg var mer glad på Aksels vegne og så at det vi hadde gjort funket.

Første pallplass
Men så var han tilbake i verdenscupsirkuset. Godt skjult av Lund Svindals sensasjonelle comeback i Beaver Creek, jobbet Jansrud seg tilbake til toppen. De tekniske disiplinene har vært hans primære styrke, og det var da også i storslalåmen han virkelig skulle vise seg fram.

Flere gode plasseringer før jul kulminerte i en pallplassering den 10. januar i år. Med tredjeplassen i Adelboden viste Jansrud hva som bor i han, og han legger ikke skjul på at pallplassen gledet. Selv om han langt fra er strålende fornøyd med årets sesong.

- I storslalåm har jeg vært bra og etablert meg i topp 15. Jeg har også hatt større forhåpninger til slalåmen, fordi jeg bør kunne hevde meg i de tekniske disiplinene. Men der har det ballet på seg med dårlige opplevelser og da får man ikke trua på at det skal gå. Det er jævlig tungt når man leter etter den gode følelsen og vet man har det i seg, men så det bare ikke ut, sier Jansrud, som har størst forhåpninger til nettopp de tekniske disiplinene i VM.

- Fartsdisiplinene krever mye erfaring. De beste gutta der har kjørt bakkene i mange år og jeg har nesten ikke vært med. Samtidig må man trene på fart og jeg ønsker jo å bli en allrounder etter hvert, men det er klart at det er de tekniske som passer meg best nå.

- Medalje er målet
Og med en pallplass i storslalåm er han klokkeklar på målet for VM.

- Medalje i storslalåm er selvfølgelig målet. Jeg skal sannsynligvis kjøre alt her i VM og det kan jo selvfølgelig løsne i VM. Uansett blir det høl i hue å prate om medalje i de andre disiplinene. Jeg har jo nærmest ikke noe erfaring fra å kjøre mesterskap, sier Jansrud og legger til:

- Men jeg trives definitivt med å kjøre med press på meg.

- Bortskjemte nordmenn
Men selv om det nok er mer press i VM, er også Jansrud klar over at det er Aksel Lund Svindal som må tåle de største forventningene.

- Aksel har mer eller mindre har tatt over arven etter Kjus, Aamodt og den gjengen der nærmest alene. Vi har jo vært bortskjemt med gode alpinister i Norge, så det har sikkert vært tungt for Aksel til tider.

Landslagstrener Marius Arnesen uttalte til Nettavisen etter Jansruds pallplassering at det var bra å ha flere til å dele på trykket og ikke minst det å ha to sjanser til medalje. Nå trenger ikke alt å stå og falle på Aksel Lund Svindal.

Jansrud stemmer i og legger vekt på at det er viktig med et godt lagmiljø, på flere måter.

- Hvis jeg kan hjelpe Aksel ved å kjøre godt, så gjør jeg gjerne det. Samtidig er det viktig å huske på at det er en individuell idrett og man kjører jo for seg selv. Men vi er tross alt et lag, vi trener sammen, reiser sammen og bor sammen. I en hvilken som helst sport er det viktig å trives, derfor tror jeg det miljøet vi har på det norske landslaget er meget bra. Andre land som har langt flere løpere i toppen, opplever gjerne at konkurransen forsurer miljøet. Det har jeg sett på en del av de andre lagene, sier Jansrud.

Og når Kjetil Jansrud stiller til start på super-G på onsdag er det med forhåpninger om et godt VM og kanskje starten på et nytt norsk eventyr i slalåmbakken.

Men Jansrud har lært å ikke ta noe for gitt. Til det er ryggen for sårbar.

- Ryggen blir ikke som vanlig igjen, men så lenge jeg ikke har smerter, går det bra.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag