Gå til sidens hovedinnhold

Refser Bratseth i ny bok

Nils Arne Eggen gir Rune Bratseth og Nils Skutle det glatte lag for prosessen rundt Ola By Rises avgang som RBK-trener.

Rosenborg-legenden tar et oppgjør med ansettelsene av og avgangene til sine etterfølgere Ola By Rise og Per Joar «Perry» Hansen i den dagsferske boken «Godfot-arven».

Assistenten til assistenten
Mens den evige Lerkendal-assistenten By Rise ble «kasta inn i hovedtrenerrollen som en nødløsning med min velsignelse», ble «assistenten til assistenten gjennom et hastegrep ny hovedtrener for topplaget Rosenborg for sesongen 2005,» skriver 64-åringen i oppfølgeren til bestselgeren «Godfoten».

Eggen hevder kommunikasjonsudyktighet skapte konflikter og førte til Ola By Rises Lerkendal-exit. Den mangeårige RBK-sjefen mener ingen hadde mot nok til å meddele By Rise at det var fotballfaglig misnøye i spillergruppen, og at åpen kommunikasjon mellom spillerne, treneren og direktørene Rune Bratseth og Nils Skutle var svak og etter hvert fraværende.

Direktørenes ansvar
«Dette var både Olas og Rosenborg-ledelsens valg og ansvar. Men prosessen var ikke Rosenborg-filosofien verdig. Det må vi alle ta ansvar for! Men aller mest direktørene Rune B. og Nils S.»

«Ola ble sendt på gangen mens ledelsen diskuterte framtida hans som hovedtrener med spillergruppa. Det blokkerte helt for en åpen og ærlig meningsutveksling og positiv respons. Men Ola ga heller ikke Rune B. og resten av Rosenborg-ledelsen særlig mye tid til å planlegge prosessen ved å kreve avklaring om langtidskontrakt midt oppe i den hektiske serieinnspurten.»

LES:By Rise angrer ikke

Nils Arne Eggen skriver at ansettelsen av Per Mathias Høgmo er klok, og at hele hovedtrenerproblemet i trønderklubben startet fordi Åge Hareide spilte med altfor tette kort da han sa opp og tok over landslaget senhøsten 2003.

- Fullstendig blokkering
«Her var det ikke bare kommunikasjonssvikt, men fullstendig blokkering. Og Åge ble for en kort periode «uspiselig» for sportsdirektør Rune B.»

Eggen forteller at Rosenborg-ledelsen følte seg presset til å ha en arveprins klar når «Åge endelig viste kortene».

64-åringen understreker at Rune Bratseth ville at By Rise burde tilegne seg trenererfaring utenfor Lerkendal før han en gang kunne få sjefsjobben. Det mente også Eggen selv, men han uttrykte samtidig at man ikke kunne forbigå Ola By Rise nok en gang.

«Perry» for fersk
«Med denne usikkerheten kom vi alle til å prege Ola negativt i hans kamp for å etablere seg som akseptert hovedtrener i Rosenborg.»

Og med usikkerhet stoppet kommunikasjonen opp og den ferske hovedtreneren isolerte seg selv. Blant annet fra den styreoppnevnte samtalepartneren og syvende far i huset, Nils Arne Eggen.

Etterfølgeren «Perry» manglet «det mangfold av erfaringer og kunnskap som kreves for å tilfredsstille alle krava som stilles til hovedtreneren for et suksessmetta RBK-lag». Eggen tar selvkritikk for sin mentorrolle, som han innrømmer ikke fungerte. Duoen røk uklar både fotballfaglig og på det pedagogiske planet.

«Jeg klarte ikke å formidle min erfaring og kunnskap til lagets beste når den bare måtte formidles gjennom Perry.»

- Best som sjef
«I all ubeskjedenhet må det innrømmes at jeg passer bedre som «sjef» på Lerkendal enn assisterende diskusjonspartner. Jeg kan ikke være trener og rådgiver per postordre! Mine fotballmeninger kan ikke bestilles etter ønske.»

Nils Arne Eggen skriver at han ble bedt om å ta over skuta igjen, men at han ikke har «sterk nok indre drivkraft» lenger, selv om han sliter med dårlig samvittighet for avgjørelsen.

64-åringen skryter samtidig av «Perry»s valg om å gå av etter tapet for Lillestrøm den 7. august.

«Han valgte å si opp for å hindre total avsporing. Det var også modig gjort.»

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken