Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen skjerper kravene til kunstgressbaner

Regjeringen har vedtatt en forskrift som den mener vil redusere plastforurensingen fra kunstgressbaner med 90 prosent.

De nye reglene innebærer en rekke krav og tiltak til de som eier og drifter kunstgressbaner i Norge. Blant annet blir det krav om fysiske barrierer rundt banen, snørydding og behandling av snøen som inneholder gummigranulat.

Det innføres også tiltak for å hindre at spillere og dommere sprer granulat når de forlater banene. Eierne av hver enkelt bane skal dessuten vurdere om det går an å bruke et erstatningsmateriale for gummigranulat, og gjøre det der det er mulig.

– Vi tar nå et stort skritt for å redusere en av de største kildene vi har til mikroplastforurensing. Samtidig innfører vi overgangsordninger som skal gjøre det enklere for kommunene og idrettslagene som eier disse banene, å gjennomføre tiltakene, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Til TV 2 sier Rotevatn at kostnadene for tiltakene må dekkes av dem som eier kunstgressbanene. De nye reglene trer i kraft 1. juli, med enkelte unntak:

«For å gjøre det lettere for eierne av kunstgressbanene å gjennomføre tiltakene, vil for eksempel de mest kostnadskrevende tiltakene først tre i kraft når banene skal rehabiliteres. Det samme gjelder for baner som har fått byggetillatelse etter plan- og bygningsloven før reglene trer i kraft», skriver regjeringen.

(©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai