RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DUSKEDAMER: Arbeidsforholdene til amerikanske duskedamer er under en hver kritikk.
DUSKEDAMER: Arbeidsforholdene til amerikanske duskedamer er under en hver kritikk. Foto: Xpb.cc Limited (All Over Press)

Reglene som får duskedamene til å rase

Dette er i overkant privat.

Såkalte cheerleaders - eller duskedamer på godt norsk - er en viktig del av amerikansk idrett. De fleste store lag, har sin egen gjeng med jenter.

Sporten cheerleading har vokst mye de siste årene og også her hjemme i Norge begynner dette å bli en populær gren blant norsk ungdom.

Ifølge en artikkel på nettstedet Deadspin er det imidlertid ikke bare glamour å være duskedame i den amerikanske fotballigaen, National Football League.

Nettstedet skriver om dårlige lønninger, urimelige arbeidskrav og klare instruksjoner om hvordan de skal oppføre seg og te seg i jobben.

Flere søksmål
Dette har ført til at en tidligere cheerleader nå har gått til sak mot klubben der hun jobbet, Tampa Bay Buccaneers. Hun hevder at NFL-klubben betalte henne mindre enn to dollar i timen i lønn under 2012/13-sesongen.

Dette er heller ikke det eneste tilfellet av slike påstander.

Totalt har fem NFL-klubber blitt saksøkt for lignende tilfeller i løpet av 2014.

Dette gjelder klubbene Oakland Raiders, Cincinnati Bengals, New York Jets, og Buffalo Bills har alle blitt saksøkt. Det er stort sett på grunn av samme påstander.

En grunn er de dårlige lønningene, mens en annen er «håndboken».

Alle de kvinnelige cheerleaderne i disse klubben skal ha mottatt en liste over hvordan de skal opptre i ulike situasjoner. Bryter de reglene, venter en bot.

I overkant privat
Én av reglene er for eksempel at jentene ikke får lov til å ha for sterke meninger og unngå samtaleevner som omhandler politikk, religion, sladder og deres eget privatliv.

Det er også regler for hvordan de skal opptre i middagsselskap, hvordan de skal ta vare på hygienen, hvordan de skal bruke tampongene sine, og hvordan de ellers skal holde underlivet rent og pent.

Nettstedet Deadspin har sett nærmere på de aktuelle søksmålene og ifølge «håndboken» skal jentene ikke fått betalt for å trene, men likevel blitt bøtelagt hver gang de glemte pompongene eller yogamatta til disse treningene.

Se flere av reglene hos Deadspin


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere