Verdensmesteren har så langt i 2013 bare stått øverst på podiet én gang.

Det skjedde etter den tolvte etappen i Spania rundt.

Gilbert snek seg foran Edvald Boasson Hagen få meter før målstreken. Seieren ga belgieren selvtillit før verdensmesterskapet sykles 29. september.

Les også: Boasson Hagen slått på målstreken

- Med seieren i vueltaen og gode gjennomkjøringer i Eneco Tour og Spania, føler jeg meg trygg på at beina skal være gode neste søndag, sier Gilbert til lequipe.fr.

VM er Gilberts sesongmål
Det er 361 dager siden belgieren ikledde seg regnbuetrøya som verdensmester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ti dager før 31-åringen skal forsøke å forsvare tittelen, forteller han til franske l'Equipe at motivasjonen er på topp.

- Jeg elsker denne trøya og vil beholde den. Siden starten av juli har sesongmålet mitt vært å forsvare den i Firenze, utdyper belgieren.

- De jakter på verdensmesteren
Som verdensmester får man naturligvis ekstra oppmerksomhet i feltet. Gilbert innrømmer at det har gjort det vanskeligere for ham å prestere på et høyt nivå.

- Regnbuetrøya hemmer meg. I avslutningene på ritt markerer andre angrepene mine ni av ti ganger. Det er ikke meg de jakter på, men det er verdensmesteren. Trøya er et symbol, og ingen gir meg noe gratis, forklarer verdensmesteren.

Tror ikke på forbannelse
Blant sykkelfans blir det pratet om «regnbuetrøyas forbannelse». Det går ut på at verdensmesteren ofte har en dårlig sesong året etter at han ble verdensmester.

procyclingstats.com la tidligere denne måneden fram tall som forteller at forbannelsen er oppskrytt (ekstern lenke) .

Tallene fra procyclingstats.com viser at det de 13 siste sesongene bare har vært tre ryttere som har hatt en dårligere sesong målt i resultater og poeng. De ti andre har hatt en minst like god sesong som de hadde året de vant verdensmesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd ble verdensmester i 2010, og statistikken viser at han presterte bedre det påfølgende året. Det samme gjorde lagkameraten til Gilbert og Hushovd, Cadel Evans, i 2010.

Da vant veteranen klassikeren Fléche Wallonne i regnbuetrøya.

Boonen overbeviste i trøya
Under kan du lese hva procycling.nos blogger har skrevet om overtroen i forbindelse med regnbuetrøya.

Les også: Regnbuetrøyas positive effekter

I 2006 punkterte brosteinskongen Tom Boonen på mange måter myten om forbannelsen.

Belgieren hadde en eventyrlig sesong i 2005 som kulminerte med verdensmestertittelen i Madrid.

I 2006 fulgte han opp. 32-åringen vant Flandern rundt, E3 Prijs Vlaanderen og Scheldeprijs. I tillegg ble han andremann i Paris-Roubaix og fjerdemann i Milano-Sanremo.

Boonen triumferte seks flere ganger i 2006 sammenlignet med 2005, og han sanket flust av UCI-poeng. 32-åringen endte 2006 på sjuendeplass på protourrankingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gilbert tror heller ikke det finnes noen forbannelse.

- Jeg tror ikke på noe utenomjordisk. Men etter en tung periode i årets sesong begynte jeg å si til meg selv at det er noe med trøya som gjør det vanskeligere å vinne. Nå vet jeg at det ikke hviler noen forbannelse over trøya. Det går på stoltheten til de man sykler mot. De vil gjerne slå verdensmesteren, forteller Gilbert til den franske avisa.

Belgia med sju ryttere
Årets verdensmesterskapsløype er 272 kilometer langt og inneholder drøyt 3000 høydemeter med klatring. Med andre ord passer løype en ryttertype som Gilbert.

- Jeg skal være den siste personen som klager på at det er vanskelig i regnbuetrøya. Det var en drøm å vinne den, og det vil jeg gjerne gjøre igjen. Men det er ikke tvil om at trøya har påvirket kjørestilen min, sier belgieren.

29. september gir han det et nytt forsøk. Da stiller 31-åringen og seks lagkamerater i Belgias nasjonaltrøye for å vinne mesterskapet.

De andre som er tatt ut for Belgia er Jan Bakelants, Dries Devenyns, Björn Leukemans, Gianni Meersman, Greg Van Avermaet og Johan Vansummeren.