Det er knyttet stor usikkerhet til når fotballen i Norge kan rulle igjen. Torsdag bekreftet Norges Fotballforbund at seriestarten er utsatt fra 5. april til tidligst i starten av mai.

NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn forklarer at de har en god dialog med norske myndigheter og at de har fått indikasjoner på at det vil være for tidlig å åpne opp for fotball slik situasjonen er nå.

- For å skape forutsigbarhet tar derfor fotballen dette nå til etterretning og utsetter oppstarten. Under rådende omstendigheter kommer opprinnelig oppstart for tidlig, forteller Fisketjønn.

Les også: NFF bekrefter: Seriestarten utsettes

Rekdal: - Det stusser jeg over

HamKam-trener Kjetil Rekdal er blant dem som frykter konsekvensene av manglende kampaktivitet.

- Det er veldig frustrerende å ikke vite. Vi har ingen problemer med å forholde oss til de reglene som blir bestemt, men det er ufattelig frustrerende å ikke få ha en dato å forholde seg til, uttalte Rekdal til Nettavisen onsdag, før utsettelsen var bekreftet.

Fotballen og andre idretter hadde håpet på gledelig nytt under regjeringens koronaoppdatering tirsdag, men ble skuffet. Signalet fra statsminister Erna Solberg (H) var at de fleste trolig må vente med aktivitet til etter påske.

For å kunne starte opp serien er spillerne avhengig av tre-fire uker med normal oppkjøring, ifølge NFF, men det er fremdeles uklart når kampaktivitet kan komme i gang selv om NFF torsdag valgte å utsette seriestarten.

Rekdal forklarer at han frykter konsekvensene for fotballen som bransje om de ikke får lov til å utøve yrket sitt. Han påpeker at det har vært kritisk for idretten i Norge i lang tid og at det faller fra i rekrutteringen i bredden i stort tempo.

- Vi er det eneste landet i verden som ikke spiller fotball. Det stusser jeg over og det er det eneste jeg synes er rart. Vi ser andre nasjoner som stenger grenser der fotballen ruller internt, men vi kan bare være så uenige vil vil uten at det hjelper. Nå tror jeg at vi nærmer oss et skjæringspunkt der ting kan kollapse mye mer enn vi tror. Til slutt er vi der at vi ikke har noe valg og bare må begynne på igjen, sier han.

- En vanskelig situasjon

Rekdal er tydelig på at situasjonen er vanskelig for både myndigheter og alle bransjer som forsøker å holde virksomheter i gang, men han etterlyser på idrettens vegne informasjon.

- Hva skjer med treningskamper, seriestart og overgangsvinduet? Hva med mulighetene til å hente inn spillere utenfor Norges grenser. Vi gjør så godt vi kan alle sammen og det er ingen som ikke kan akseptere det som foregår med tanke på helse og liv. Det går foran fotballen, men det er ekstremt frustrerende å ikke vite.

- Synes du det er rart at myndighetene ikke har gitt tydeligere svar slik at det er mulig å planlegge?

- De tør vel ikke. Vi er vel det eneste landet i verden som ikke driver med fotball innenfor egne grenser. Så lite smitte som det er i idretten, så er jo det rart at vi ikke kan drive med sport her. Vi må jo bare respektere det. Vi har et demokrati og når de som er valgt til å styre landet i sine roller bestemmer at det er sånn, så må vi forholde oss til det, samme hvor frustrerende det er, sier han.

Les også: Johansen gir seg på landslaget

Rekdals tidligere klubb Vålerenga er blant dem som har tatt til ordet for å starte Eliteserien som planlagt 5. april. Oslo-klubben tok i starten av mars initiativ til et møte med resten av klubbene i Norsk Toppfotball.

Daglig leder Espen Engebretsen i Sarpsborg 08 maner til tålmodighet.

- Vi ønsker ikke å kritisere noe som helst. Det er en vanskelig og tøff situasjon å håndtere, sier han til Nettavisen.

Engebretsen er tydelig på at fotballen har vært sitt ansvar bevisst.

- Vi håper vi har bra tillit hos myndighetene gjennom det vi viste i fjor. At det skal gjøre at de vi kan dra i gang. Det har vært uoversiktlig og vanskelig, men vi som bransje er selvfølgelig preget og medtatt av dette. Det er masse sponsorer som stod last og brast i fjor som ikke har mulighet til det i år med så usikre tider, sier han videre.

Rekdal er enig i at det ikke er en enkel jobb for myndighetene med tanke på dagens smittesituasjon.

- Nå er det smitteeksplosjoner flere steder i Norge som er bekymringsverdig. Vi smører oss med tålmodighet og gjør det beste ut av det, men man merker en oppgitthet og frustrasjon som er gryende, forklarer han.

Kan ikke hente inn utenlandske spillere

Med stengte grenser for utenlandske borgere er norske klubber satt i en svært vanskelig situasjon. Flere klubbledere Nettavisen har vært i kontakt med frykter allerede at Norge begynner å bli akterutseilt i konkurranse om spillere som kunne forsterket lagene.

Normalt sett ville flere norske klubber sett etter forsterkninger utenfor landegrensene.

- De velger oss bort, det er det som skjer. Vi kan ikke holde fast på noen som ikke får komme. Da blir vi valgt bort og de drar andre plasser. Internt i Norge sitter nok alle med de samme utfordringene som vi har, forklarer Rekdal.

Han fortsetter:

- Vi ønsker jo i utgangspunktet norske spillere, men det blir vanskelig å få løs spillere fordi klubbene ikke tør å slippe dem, siden de igjen må erstattes. Problemet blir bare skjøvet rundt. Vi er i manko på en del posisjoner, men står på stedet hvil og kommer ikke videre før det blir lov med treningskamper og landegrensene blir åpnet. Over tid er det utmattende og ekstremt frustrerende. Innimellom er det også uforståelig, sier han.

Engebretsen velger til tross for den vanskelige situasjonen å se positivt på fremtiden.

- Det uvisse er det verste. Vi tror at det er så mye positivt nå at om det ikke blir fullt i starten av sesongen, så tror vi det går ganske kort tid før det er godt med folk på tribunene. Om prognosene stemmer vil Norge være godt vaksinert mot juni, da tror jeg vi er nære mer normale tider, avslutter Sarpsborg-lederen.