ÅLESUND (Nettavisen): Allerede etter første serierunde av årets Bundesliga i Tyskland havnet Ståle Solbakken under et enormt press som trener i Köln.

0-3-tapet for Wolfsburg ble etterfulgt av en enda styggere smell mot Schalke. 5-1. Markeringsvante spillere i Köln slet voldsomt med å innrette seg i Solbakkens soneforsvar og baklengsmålene rant inn.

Nå har Solbakken fått skikk på sakene i Köln.

Klubben har to strake seirer og har klatret til tiendeplass i 18-lagsserien. Likevel er det nok bare et spørsmål om tid før Solbakken igjen får kniven på strupen i tysk presse.

Galskap
Kjetil Rekdal husker hvordan han ble behandlet da han var trener for Kaiserslautern.

- Det er galskap, det. Du vet aldri hva som skjer. Det kan plutselig komme et intervju i avisene, som du ikke har gjort. Det opplevde jeg mange ganger. En gang mens jeg var på landslaget og spilte for Berlin, kom det et to siders intervju med meg som bare var klipt sammen og laget til. Sitater som var diktet opp. Det var helt vilt. Jeg fikk jo sjokk, forteller Rekdal til Nettavisen.

Han var en snartur hjemme på Rekdal og på vei ut for å fiske da en tysk journalistvenn ringte ham og lurte på hva i helsike Rekdal hadde klarte å lire av seg.

«Jeg har ikke gitt noe intervju», forklarte den nåværende Aalesund-treneren.

- Det var helt vilt (i tysk presse). Så du er egentlig sjanseløs. Du er prisgitt resultatene dine hele tiden. Det spiller ingen rolle, det er kun resultatene dine som teller. De kan gjerne si at du får tid, at du får en uke til, men så kommer en skikkelig dårlig kamp og så blir det masse prating og vips, så er du ferdig.

Amatørspillere
Selv mener Rekdal at han fikk sitte overraskende lenge. Han hadde et stort navn i tysk fotball etter sin innsats som spiller for Hertha Berlin, men jobbet i motvind hele tiden som trener i Kaiserslautern, som den gang spilte i 2. Bundesliga.

- Jeg satt ganske lenge i forhold til resultatene mine, men det var fordi det var ro i spillergruppen og at spillerne sto fullstendig bak det vi måtte gjøre. Det laget jeg tok over, hadde mistet 14 spillere som hadde kjempet om opprykk og det var selvsagt blant de 14 som var blitt brukt mest.

Rekdal måtte bygge et lag fra bunnen av, basert på nye spillere. Mange av disse var sesongen før på amatørlaget som slet med å vinne kamper i divisjonen under.

- Spillere som jeg skulle utvikle til å bli Bundesliga- eller 2. Bundesliga-spillere. Vi fikk en fryktelig tøff jobb, men det gikk rett vei. Fra å være dårligere enn motstanderne, ble vi etter hvert like gode og innimellom bedre spillemessig, men vi slet med å score mål, sier Rekdal til Nettavisen.

Skulle takket nei
- Ødela den jobben for ambisjonene om å jobbe utenlands?

- Den har ikke gjort det lettere, i alle fall.

- Ville du nå vært en sterkere kandidat til ledige jobber i Tyskland dersom du takket nei den gang?

- Det er ikke usannsynlig, nei. Sånn ser jeg også på det.

- Angrer du på at du tok Kaiserslautern-jobben?

- Ja, det gjør jeg. Men det er Kaiserslautern. 35.000 tilskuere i snitt. Får du det til, ligger hele Tyskland åpent for deg. Jeg visste at det ville bli vanskelig og jeg visste at det er en klubb som ofte sparket trenere. Gjennomsnittlig levetid på en trener de siste ti årene var ikke engang ett år.

I februar 2008, ni måneder etter at han fikk jobben, trakk Rekdal seg fra trenerstillingen i Kaiserslautern. Klubben lå da på 16.-plass.

Kjetil Rekdal er førstemann ut i «Det Store Intervjuet», en serie som vil publiseres i Nettavisen hver lørdag i høst.

HTML EMBED