Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rekordjevnt Down Under

Foto: Afp (Mark Gunter)
Sist oppdatert:
Alejandro Valverde og Simon Gerrans har samme tid før siste etappe.

Årets første world tour-ritt, Santos Tour Down Under, startet forsiktig med fire spurtetapper.

Lørdag var det duket for dronningetappen. Rytterne skulle tilbakelegge 151,5 mellom McLaren Vale og Old Willunga Hill.

De seneste årene har de klatret Old Willunga Hill (tre kilometer - 7,6 prosent stigning) to ganger før de har satt utfor inn mot mål. Spurterne har alltid hatt en mulighet til å komme tilbake, men i år var det annerledes.

Omtrent 30 ryttere hang med hovedfeltet over Old Willunga Hill første gang. RadioShack-Nissan, Sky og Movistars hardkjør sørget for at rytterne som hadde falt av i stigningen ikke kom nærmere i utforkjøringen.

Mannen i ledertrøyen, BMC Racing Teams Martin Kohler, var ikke å se i den første gruppen. Dermed var det helt åpent omkring hvem som skulle overta ledertrøyen.

Sky i fokus
Feltets eneste nordmann, Edvald Boasson Hagen (Sky), var som forventet med i gruppen, og hadde flere lagkamerater rundt seg da det hele skulle avgjøres. Mot målgang på toppen av Old Willunga Hill satt Movistar farten i feltet, og ga Alejandro Valverde den perfekte posisjon før spurten.

Det var riktignok Michael Rogers (Sky) som tråkket til først da bakken flatet ut mot målgang, og han fikk raskt følge av både Simon Gerrans (GreenEdge) og Valverde.

Gerrans tråkket til med 200 meter igjen, men som så mange ganger tidligere viste Alejandro Valverde klasse i slike spurter. Spanjolen som er tilbake etter to år lang dopingutestengelse gjorde ingen feil, og tok ti viktige bonussekunder.

- Det er min første seier på 18 måneder (da han vant Romandiet rundt, men senere fikk 2010-resultatene strøket, vår.anm.), sa en tydelig berørt Movistar-rytter etter målgang og la til:

Valverdes kostbare tabbe
- Jeg er strålende fornøyd. Laget leverte i dag, og jeg kunne ikke gjort dette uten dem. Det er et følelsesladet øyeblikk for meg, jeg vant denne seieren for alle de som har støttet meg den siste tiden. Det er et perfekt comeback for meg.

Men 31-åringen overtok ikke sammenlagtledelsen i Tour down Under. Det var det Simon Gerrans som gjorde, takket være oppsparte bonussekundr tidligere i rittet. Det skiller riktignok ingen sekunder mellom lørdagens to sterkeste menn, men Simon Gerrans leder på bedre etappeplasseringer (totalt).

Australieren snek seg som kjent foran sin spanske rival på den andre etappen til Stirling onsdag, og fikk fire bonussekunder for tredjeplassen på den etappen. Valverde sa etter målgang onsdag at han stoppet å tråkke noen meter før mållinjen, noe som førte til at Gerrans passerte ham.

Den tabben kan koste spanjolen dyrt.

Fornøyd Edvald
Edvald Boasson Hagen måtte slippe Alejandro Valverdes gruppe med noen små sekunder. 24-åringen er nummer seks sammenlagt, 12 sekunder bak sin gamle lagkamerat Simon Gerrans.

- Det var veldig hardt på den siste stigningen. Jeg er fornøyd med resultatet, og jeg gleder meg også over Michael Rogers' gode prestasjon, sa Edvald Boasson Hagen etter målgang.

Sky-rytteren kan med andre ord klatre på listene med en god avslutning søndag. Det er ti-seks-fire bonussekunder til de tre beste på den 90 kilometer lange etappen i Adelaide, i tillegg til tre-to-ett bonussekund på de to innlagte spurtene.

- Det blir tøft i morgen, men jeg skal gjøre et forsøk, avsluttet nordmannen.

Det er med andre ord klart for en spennende avslutning på den 14. utgaven av Santos Tour Down Under.

PS! Edvald Boasson Hagen økte forspranget ned til André Greipel (Lotto-Belisol) i kampen om poengtrøyen. I konkurransen for beste unge rytter ligger han nummer to bak overraskelsesmannen Rohan Dennis (UniSA).

Resultater, 5. etappe:
1. Alejandro Valverde Belmonte (Movistar Team) 03.45,48
2. Simon Gerrans (GreenEdge Cycling Team) s.t.
3. Tiago Machado (RadioShack - Nissan) +2
4. Michael Rogers (Sky Procycling) +4
5. Rohan Dennis (Team Jayco Skins) +7
6. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +12

7. Javier Moreno Bazan (Movistar Team)+14
8. Jan Bakelants (RadioShack - Nissan) s.t.
9. Jack Bauer (Team Garmin - Barracuda) +26
10. Eduard Vorganov (Katusja Team) s.t.

Sammenlagt:
1. Simon Gerrans (GreenEdge Cycling Team) 18.49,24
2. Alejandro Valverde Belmonte (Movistar Team) s.t.
3. Tiago Machado (RadioShack - Nissan) +8
4. Michael Rogers (Sky Procycling)+14
5. Rohan Dennis (Team Jayco Skins) s.t.
6. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) +18
7. Jan Bakelants (RadioShack - Nissan)+20
8. Javier Moreno Bazan (Movistar Team) +24
9. Michael Matthews (Rabobank Cycling Team)+30
10. Eduard Vorganov (Katusja Team)+32

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!