*Nettavisen* Sport.

Rekordøkning i langrennsanlegg

Foto: Paul Weaver/Nettavisen (Mediehuset Nettavisen)

Interessen for å bygge langrennsanlegg i Norge har økt kraftig de siste årene.

Oslo (ANB): Interessen for å bygge langrennsanlegg i Norge har økt kraftig de siste årene. Noen steder er dette en direkte effekt av finanskrisen.

På Fauske i Nordland, for eksempel, reagerte idrettslaget raskt da Regjeringen bevilget penger til anleggsvirksomhet under finanskrisen i 2008/09. Resultatet er et praktanlegg, som blir arena for NM del 2 i månedsskiftet mars-april.

– I tillegg til en flott skistadion, har anlegget fått nytt klubbhus, ny adkomstvei og et utvidet løypenett. Når det nå skal tas i bruk til vinteren, vil det dessuten trolig være gjeldfritt, først og fremst takket være anleggsmidlene som Fauske Idrettslag sikret seg. Et positivt utslag av finanskrisen, sier Hermod Bjørkestøl, leder av langrennskomiteen i Skiforbundet, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Eksploderende interesse
Sammen med kollega Per Nymoen i Norges Skiforbund inspiserte han nylig det nyrenoverte anlegget, og ble mektig imponert over jobben som er utført. Men dette er slett ikke det eneste langrennssjefen kan glede seg over på anleggsfronten.

– Vi har de siste årene opplevd en økende interesse for å bygge langrennsanlegg i Norge. Denne sommeren har antall henvendelser formelig eksplodert. Både når det gjelder nye anlegg og oppgradering av eksisterende, sier Bjørkestøl, og legger til:

– I tillegg kommer det nå rulleskianlegg på løpende bånd rundt i landet. Dette merker vi også stor interesse for.

Tæring etter næring
Det er i det hele tatt en lang rekke prosjekter på gang rundt i hele landet for tiden. Men ifølge Bjørkestøl er det særlig på Østlandet at anleggsutbyggingen har skutt fart. Heddal og Veggli er to eksempler på dette.

Langrennssjefen berømmer utbyggerne for det han kaller en edruelig holdning til prosjektene.

– Vi opplever at de generelt er opptatt av å sette tæring etter næring, og tar skritt for skritt etter hvert som de får midler til å utvikle anleggene. Dette er også noe som appellerer til mulige sponsorer, understreker han.

VM-effekt
Bjørkestøl forklarer utviklingen på anleggsfronten med flere forhold.

– For det første er interessen for langrenn generelt økende i befolkningen. Det at sporten passer bra inn i det stadig mer fokuserte folkehelseaspektet, gir oss god drahjelp.

– Jeg tror heller ikke det er noen tilfeldighet at interessen både for sporten generelt og anlegg spesielt skjøt fart etter vinterens VM i Oslo. Om den var stor fra før, førte det vellykkede mesterskapet på hjemmebane til at den ikke akkurat ble mindre, fastslår Hermod Bjørkestøl. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.