Rekordstor norsk EM-tropp

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Det går mot en rekordstor norsk tropp til EM i friidrett i Barcelona neste år.

Ikke mindre enn 38 utøvere klarte kvalifiseringskravene i løpet av 2009-sesongen. De er dermed per definisjon klare for mesterskapet, men må bekrefte form inn mot den endelige påmeldingsfristen 18. juli neste år for å få endelig klarsignal.

- Flere utøvere følger tett oppunder kravene, så troppen blir nok enda større enn dette. Trolig et sted mellom 40 og 50, sier en gledesstrålende sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Oslo-EM størst til nå
Den største norske EM-troppen til nå var på nettopp 38 deltakere. Det var da Norge selv arrangerte mesterskapet, på Bislett så langt tilbake som i 1946.

Under forrige EM, i Göteborg i 2006, besto troppen av 27 utøvere, sju flere enn i München fire år tidligere.

- Ved siden av det hyggelige antallet i seg selv, er det ekstra positivt at veldig mange av de som har kvalifisert seg er unge utøvere. Flere av dem var med i sommerens U23-EM, og tar nå steget videre. Nå får de en utsøkt mulighet til å konkurrere i et seniormesterskap, sier Ronny Nilsen.

Viktig mesterskap
Med tanke på den fine utviklingen norsk friidrett nå er inne i, mener han EM blir svært viktig i årene framover.

- Det gir nødvendig og verdifull mesterskapserfaring, understreker Ronny Nilsen.

I så måte kan han glede seg over at EM fra neste år vil bli arrangert annethvert år. Til nå har det gått bare hvert fjerde år.

EM i Barcelona går fra 27. juli til 1. august.

Mange også i junior-VM
Men det blir ikke bare i EM for senior Norge blir godt representert neste sesong. Også til junior-VM (U20) i Moncton i Canada uka i forveien ligger det an til en stor norsk tropp. I løpet av sesongen som gikk var det 15 norske utøvere som klarte kvalifiseringskravene. Sportssjefen spår at den norske troppen vil bestå av mellom 20 og 25 utøvere.

Dermed kan man fastslå at det blir et veldig stort antall norske mesterskapsdeltakere i friidrett også i 2010. I år var det totale antallet 70, fordelt slik: 14 i VM i Berlin, 15 i U23-EM i Litauen, 32 i U20-EM i Serbia og ni i U18-VM i Italia.

(ANB)

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.