Påtalemyndigheten i italiensk fotball ber om at storklubben Juventus fratas elleve poeng som følge av den såkalte plusvalenza-saken, melder Reuters.

Nyhetsbyrået hevder å ha kilder på hva som kan bli utfallet av den nye behandlingen av anklagene mot Juventus og klubbens tidligere lederskikkelser.

Den endelige avgjørelsen og straffen er ventet å bli offentliggjort av Italias fotballforbund senere mandag. Skulle påtalemyndigheten få det som den vil, er Juventus igjen i trøbbel i racet om Champions League-spill neste sesong.

Storklubben er tabelltoer på 69 poeng før dommen faller. Empoli (b), Milan (h) og Udinese (b) venter i sesongavslutningen.

De fire beste ved sesongslutt tar seg til den gjeveste europacupen. Juventus kunne ha kvalifisert seg ved å vinne europaligaen, men der ble det stopp i semifinalen.

Aksjefall

Nyheten om det som kan bli Juventus-straffen påvirket raskt verdien på storklubbens aksjer mandag. På formiddagen var den ned 4,5 prosent.

En måned er gått siden Juventus fikk opphevet et trekk på 15 poeng som klubben ble ilagt i januar. Det skjedde etter en høring hos Italias olympiske komités (Coni) høyeste juridiske organ.

Vedtaket ble gjort i påvente av en ny behandling hos fotballforbundet.

Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

Saken er døpt «plusvalenza», et italiensk begrep som brukes for å beskrive gevinsten opptjent ved salg av en eiendel, i dette tilfellet fotballspillere, som har gått opp i pris siden den ble anskaffet.

Flere klubber i søkelyset

Juventus var en av ni italienske klubber som ble etterforsket i saken, og den eneste som ble dømt av Italias fotballforbunds domsorgan. Klubben ble da kjent skyldig i kunstig å ha oppjustert priser for solgte spillere.

I tillegg til poengstraffen ble tidligere Juventus-president Andrea Agnelli utestengt fra italiensk fotball i to år, mens tidligere sportsdirektør Fabio Paratici ble utestengt i to og et halvt år. Deres utelukkelser ble opprettholdt av Coni, men Pavel Nedved og noen andre ledere fikk sine saker prøvet igjen.

(©NTB)