RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Revolusjonæren Hetland

(FOTO: Terje Bendiksby/Scanpix)
Tor Arne Hetland vil fullføre sin revolusjon med VM-gull på både sprint og femmil – som 37-åring.

- Jeg synes på et vis at jeg har revolusjonert treningen innen sprint. Jeg har bestandig vært først ute. Jeg har satt ting i system.

Det er fullt mulig å oppfatte Tor Arne Hetlands uttalelse til Nettavisen som både selvgod og en smule arrogant. Akkurat som det er mulig å oppfatte ham som det samme i løypa.

Ikke desto mindre: Det er med god grunn 33-åringen ser på seg selv som en pioner i moderne langrenn. Han vant den første verdenscupsprinten i 1996, han tok det første VM-gullet sprint i 2001, han ble den første olympiske sprintmester i 2002 – og selvfølgelig ble det gull da lagsprint kom på det internasjonale mesterskapsprogrammet i 2005.

Unik evne
- Tor Arne har hatt en unik evne til å forutse framtidas øvelser, konstaterer Åge Skinstad, som er sportssjef for det norske landslaget.

Det handler selvfølgelig litt om talent. Men først og fremst handler det om målrettet trening. Og ikke minst en stadig søken etter nye og bedre treningsmetoder.

- Tor Arne ønsker å utvikle seg hele veien. Han tar kontakt med folk han mener kan gi ham noe. Han tør å tenke nytt, fastslår Atle Kvålsvoll.

Olympiatoppens utholdenhetsekspert har selv fungert som mellommann og rådgiver. Det var Kvålsvoll som formidlet kontakt mellom Hetland og Katarina Sederholm Hoff i 2002.

«Jeg synes på et vis at jeg har revolusjonert treningen innen sprint.»

Tor Arne Hetland

- Det store løftet kom egentlig etter OL-gullet, takket være Katarina. Jeg og Trond Einar Elden skjønte at vi kunne bli bedre på styrketreningen. Det var da det ble «in» for langrennsløpere å trene med medisinball, humrer Hetland.

Alltid trent hardt
- Når begynte du for første gang med sprintspesifikk trening?

- Første året jeg hadde fokus på sprint, var etter 2001-sesongen. Men egentlig ligger det vel i treningskulturen jeg har hatt med meg siden jeg var 12 år. Allerede da tok jeg i så hardt jeg kunne på alle hardtreningene. Og jeg kjørte ganske korte drag, sier Hetland, som den gangen, av klimatiske årsaker hjemme i Rogaland, trente mest friidrett.

- Så kom jeg til skigymnaset i Meråker. Der var det de samme prinsippene som gjaldt, med knallharde intervaller. Men egentlig er det først fra 2002 jeg har hatt fullt fokus på sprint.

Katarina Sederholm Hoffs styrkeopplegg var altså det første viktige skrittet. Det neste virkelige løftet var Vebjørn Rodals inntreden som trener på det norske sprintlandslaget. Nok en gang trakk Atle Kvålsvoll i trådene, men det var sprinttrener Ulf Morten Aune som hadde regien.

Rodal-trening
Den olympiske 800-metermesteren fra 1996 ble hentet inn etter den norske sprintnedturen i Torino-OL i 2006, for å gi de norske sprinterne nye impulser på spenst, eksplosivitet og hurtighet. At sprintlandslaget nå trener spenst i trapper, har fått mye oppmerksomhet, med den såkalte «Rodal-treningen» handler om mye mer enn trappespenst – for eksempel hekkeøvelser og rene sprintøkter på bane.

- Han satte denne treningen inn i et system som passer meg, fastslår Hetland

- Hvor stor del av den totale treningsmengden utgjør de nye elementene innen styrke, hurtighet og spenst?

- Det blir aldri den store prosenten, for min del handler det om fire av 13 økter i uka. Men denne treningen utgjør en tung belastning på kroppen når det skal gjøres maksimalt.

Hyller sjefen
Hetland diskuterer stadig vekk mulige endringer og tilpasninger i treningsopplegget med Vebjørn Rodal.

- Jeg sender forslag på e-post, og så kommer han med sine kommentarer. Det er genialt å ha med en trener som har vært utøver og selv følt ting på kroppen, og som derfor vet hvordan seriene bør være og hvor lange pausene bør være, poengterer rogalendingen.

«Det er mange som sier det jeg gjør egentlig ikke går an.»

Tor Arne Hetland

Selv om Tor Arne Hetland mener han har stått bak en revolusjon, prøver han på ingen måte å ta hele æren alene. Han mener det norske sprintlandslaget er unikt, fordi alle har gode kunnskaper og sterke meninger – rett og slett noe å bidra med i en treningsfaglig debatt som pågår kontinuerlig.

Ikke minst får trener Ulf Morten Aune verbale blomster fra sin lagkaptein.

- Ulf er flink til å bidra med sine kunnskaper. I tillegg er han flink til å hente inn ressurspersoner på områder der han ser huller i sin egen kunnskap. Dessuten er han veldig åpen for nye tanker. Ønsker man å prøve noe nytt får man velsignelse og oppbakking, poengterer Hetland.

Mange innspill
- Tor Arne kommer med veldig mange innspill. Noen av dem fører til endringer i treningsopplegget, andre blir aldri satt ut i live. Nyskapning blir til via diskusjon, konstaterer Aune.

Treneren bekrefter samtidig at Hetland er ekstrem når det gjelder trening. Den mest ekstreme.

- Han beveger seg nok på grensen noen ganger. Men hvis du ikke våger noe, vinner du heller ikke noe, sånn er toppidretten, konstaterer Aune.

- Det er mange som sier det jeg gjør egentlig ikke går an, innrømmer Hetland selv.

- Skoleeksempel
Treningskamerat Eldar Rønning sier det sånn:

- Tor Arne er fryktelig sta og har egne meninger om hva han tåler. Og han tåler nok mer enn meg.

Rønning er full av beundring for Hetland. Han legger ikke skjul på at treningen de gjør sammen er av stor betydning.

Aller mest imponert er han over Hetlands entusiasme.

- Det mest ekstreme med Tor Arne er at han er så motivert til tross for at har holdt på så veldig mange år. Han har fandenivoldskheten ennå. Selv om han er eldst på laget, er det han som tar tak, sier Rønning til Nettavisen.

«Det mest ekstreme med Tor Arne er at han er så motivert til tross for at har holdt på så veldig mange år.»

Eldar Rønning, treningskamerat

- Tor Arne er et skoleeksempel. Det er utrolig inspirerende å jobbe med en utøver som er så på hogget i den alderen, istemmer Atle Kvålsvoll.

Oslo-drømmen
Lørdag innledes langrennssesongen med sprint i Düsseldorf. Tor Arne Hetland er selvfølgelig blant favorittene. Han tar mål av seg til å vinne sprintverdenscupen sammenlagt i vinter – og vil gjerne være med i kampen om seieren i den totale verdenscupen også.

33-åringen har også satt seg mer langsiktige – og betydelig mer hårete – mål. I 2011 håper han å fullføre sin revolusjon med å bli historisk på enda en måte under VM på hjemmebane i Holmenkollen.

- Det optimale hadde vært å vinne klassisk sprint og femmil skøyting i samme mesterskap.

- Og det mener du er mulig?

- Ja, hvis motivasjonen og helsa holder, og forutsatt at sprint er den samme øvelsen da som nå.

- Å vinne femmil og sprint i samme mesterskap, tror jeg ikke er mulig. Men er det noen som kan klare det, er det Tor Arne Hetland, fastslår Atle Kvålsvoll.

PS! Tor Arne Hetland avslutter intervjuet med Nettavisen med følgende kryptiske utsagn:

- Den smarteste tingen jeg tror jeg har gjort i år, får du ikke vite noe om før neste år ...

Les alt om verdenscupåpningen i Düsseldorf i Nettavisens vintersportsmagasin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere