I fjor kjempet Bjarne Riis og Team Saxo Bank en desperat kamp for å beholde profflisensen.

Årsaken var at Alberto Contador, i løpet av årets siste halvår, kjørte inn 65 prosent av verdenstourpoengene til laget.

Disse fikk han ikke beholde, ettersom han nettopp hadde avsonet en dopingdom. Bjarne Riis så rødt og klaget ordningen inn til idrettens voldgiftsdom (CAS).

Onsdag melder El Pais at retten har gitt Saxo Bank medhold i anken.

Kjempet for livet i fjor
Det betyr at både Contador og Alejandro Valverde igjen nyter godt av sine WT-poeng.

Duoen har begge blitt dømt for brudd mot dopingreglene, og skulle etter regelverket ikke ha kunnet opptjene poeng verken for seg selv eller laget de neste to årene etter karriereslutt.

For Saxo Banks del medførte dette at man i stedet valgte å signere ryttere som hadde opptjent mange WT-poeng. Slik klarte man også å beholde lisensen.

Den nylige avgåtte UCI-presidenten Pat McQuaid ønsket å forlenge perioden til fire år, basert på logikken om at «ingen ønsker å signere en rytter som ikke har poeng».

Men her har UCI altså møtt motbør hos CAS.

- Strider mot WADAs antidopingkode
CAS har ikke behandlet verken Valverde eller Contador spesielt pent de siste årene, men sa seg enig i argumentasjonene til Bjarne Riis denne gangen.

Ifølge El Pais mener CAS at «å nøytralisere poeng har liknende virkning som en boikott. Sanksjonene som retter seg mot ryttere, ødelegger også lagenes mulighet til å velge ut og rekruttere rytterne de egentlig ønsket seg».

CAS mener også at regelen «strider mot WADAs antidopingkode». Med det legges det nok vekt på at man skal være ferdigsonet når man vender tilbake fra en utestengelse, og ikke motta tilleggsstraff.

Opprinnelig skulle ikke Contador ha fått bokført poeng fram til august neste år, mens Valverde hadde vært nøytralisert fram til over nyttår.

Både Saxo Bank og Movistar har uansett kjørt inn nok poeng til at de slipper å havne i «nedrykksstriden» i sykkelsportens øverste divisjon denne sesongen.