Bjarne Riis har slitt med Alberto Contadors dopingsak siden høsten 2010.

Da UCIs egen lisensnemnd kunngjorde mandag kveld at danskens lag, Saxo Bank, fikk fortsette på world touren, kunne han endelig rette fokus mot det sportslige igjen.

Men det har vært en lang vei.

Alberto Contador ble idømt en toåring utestengelse med tilbakevirkende kraft etter å ha testet positivt for clenbuterol. Det gjorde at spanjolens 2011-resultater ble strøket, samtidig falt det danske laget fra 12. til 24.-plass på verdensrankingen.

Ikke enige
Dermed kunne det vel ikke være grunnlag for å gi laget WorldTour-lisens basert på UCIs egen poengranking?

Nei, mente forbundet selv – med Pat McQuaid i spissen.

Jo, mente forbundets egen lisensnemnd – og gikk dermed mot UCI-presidentens vilje.

Les mer her: Ville frata Saxo Bank lisensen

- Vi er alle lettet og glad. Vi synes at de tok den riktige beslutningen. UCIs lisensnemnd har vist respekt for vår situasjon, sier Bjarne Riis til sporten.dk.

- Har du vært nervøs? spør de.

- Ja, veldig. Det har ikke vært gøy. Nå kan vi endelig se fremover og konsentrere oss om det vi skal, for første gang på et halvannet år. Vi har gått rundt med en følelse av usikkerhet altfor lenge, svarer Saxo Bank-manageren.

Det er kanskje ikke så rart med tanke på at Alberto Contador samlet inn 68 prosent av Saxo Banks world tour-poeng forrige sesong.

- Når dagens Saxo Bank-lisens går ut den 31. desember i 2012, er laget nødt til å oppfylle alle lisenskrav om de ønsker å fortsette som UCI ProTeam i 2013, skrev UCI i en pressemelding mandag.

Riis undres over UCI-regel
Hvis det danske laget signerer Alberto Contador kan ikke hans eventuelle høstresultater redde Saxo Bank, slik regelverket er per dags dato.

UCI har nemlig laget en regel som gjør at dopingutestengte ryttere ikke kan samle poeng til lagets world tour-lisens de to første årene etter deres karantene.

Hva gjør Bjarne Riis da?

- Nå vet vi ikke om den holder vann. Det er litt vanskelig å svare på nå, forteller 47-åringen.

Grunnen til at Bjarne Riis uttaler seg på den måten er fordi UCIs nye regel kan være i strid med WADAs dopingreglement. Verdens antidopingbyrå har nemlig satt en øvre grense på to år for dopingbruk, og godtar ikke «ekstrastraffer» som UCI åpenbart praktiserer.

Les mer om problemstillingen her (ekstern lenke)!

Om Saxo Bank vil gå for Alberto Contador en gang vites ikke. Men det danske laget gleder seg uansett til fortsettelsen.

- Det er i første omgang gledelig at vi kan komme i gang. Og at vi kan gå videre med laget, avslutter Bjarne Riis.