*Nettavisen* Sport.

Riis kan miste lisens etter Contador-dom

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Alberto Contadors dopingdom får store konsekvenser for Bjarne Riis sykkellag.

06.02.12 19:05

Alberto Contador ble mandag dømt til to års utestengelse av idrettens voldgiftsrett, CAS. Contador kan i tillegg vente seg en bot sykkelsporten sjelden har sett maken til.

Men dommen får konsekvenser for flere enn spanjolen selv. SaxoBanks plass i sykkelsportens øverste divisjon, WolrdTour, står også i fare.

Contador var lagets store stjerne og spanjolen stod for store deler av lagets rangeringspoeng. UCI bekrefter overfor danske medier at de vil be lisenskommisjonen vurdere lagets WorldTour-status på ny.

UCI kan be om dette om det skjer vesentlige endringer i lagets sportslige verdier.

- SaxoBank kan miste lisensen
- Det er en teoretisk mulighet for at Team SaxoBank mister sin lisens. I prinsippet kan det bli konsekvensen for laget. Men jeg kan ikke si mer nå, det er ikke UCIs beslutning, forteller UCIs talsmann Enrico Carpani til spn.dk.

Mister Bjarne Riis’ SaxoBank WorldTour-lisensen betyr det at det ikke lenger vil være noen automatikk i lagets deltagelse i ritt som Tour de France.

- UCI vil be lisenskommisjonen om å avholde en høring med SaxoBank i overenstemmelse med reglene. Kanskje for å trekke lisensen tilbake, eller kanskje for å bekrefte den, fortsetter Carpani.

Sykkelnettstedet velonation har tidligere skrevet om denne eventualiteten. Den gang ble det konkludert med at et SaxoBank-lag uten Contador antageligvis ville rangeres under Vacansoleil, som er WorldTour-laget med dårligst poengsum i UCIs rangeringssystem.

En kilde i UCI skal også ha fortalt nettstedet at dette kunne skje om Contador ble dømt skyldig.

SaxoBank: - Endrer ikke noe for oss
Ryttere, støtteapparat og eksperter har ikke vært vanskelig å få i tale om saken, hovedpersonene selv har derimot ikke uttalt seg om dommen enda. Bjarne Riis har dog kommet med en kort uttalelse i form av en pressemelding.

- Etter det som har vært en veldig vanskelig situasjon for vårt lag mottok vi i dag endelig resultatet av CAS-høringen i Alberto Contadors sak. Resultater er selvfølgelig ikke det vi håpet på. For øyeblikket analyserer vår administrasjon kjennelsen og dokumentasjonen slik at vi bedre kan forstå avgjørelsen, heter det i pressemeldingen.

LES MER:Schleck jubler ikke over Contador-straff

SaxoBank, Bjarne Riis' hovedsponsor, kan fortelle at de fortsatt støtter både Riis, Contador og sykkellaget.

- Det endrer ikke noe for oss, uttaler Lars Seier Christensen, SaxoBanks direktør, til sporten.dk.

- Det er et vanvittig hardt tap for både Alberto, laget, sponsorer og for hele sporten, mener Christensen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

CAS-kritikk i Danmark
Bjarne Riis og Alberto Contador får støttende meldinger via dansk media. Den danske idrettsprofessoren ved universitetet i Aarhus Verner Møller kritiserer dommen.

- I det ordinære rettssystemet ville man heller la 10 skyldige gå fri enn å la en uskyldig bli dømt. I sporten har man derimot gjort det vanskeligere å dope seg ved å heller dømme en uskyldig enn å la en skyldig gå fri, uttaler Møller til ekstrabladet.dk, som ved flere anledninger har rettet skarp kritikk mot antidopingsystemet.

- Uansett hvordan dommen falt ut ville man være i tvil om hvorvidt han dopet seg eller ei, fortsetter Møller.

LES OGSÅ:Tror ikke Contador var bloddopet

Ekstra Bladets kommentator Jan Jensen er også svært kritisk til CAS’ beslutning om å utestenge Contador.

- Etter dommen i dag aner vi ikke hva vi skal tro. Det ligner juridisk misk-mask, skriver han på Ekstra Bladets nettsider.

Det spanske sykkelforbundet, som erklærte spanjolen uskyldig, er naturlig også kritiske til CAS’ avgjørelse.

- Vi er forpliktet til å overholde den, men vi er ikke enig. Det er dårligere nyheter for spansk idrett, sier den spanske sykkelpresidenten Juan Carlos Castaño til spansk radio ifølge velonation.

Kaggestad: - Dommen er riktig
TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad er på sin side krystallklar:

- Dommen er riktig. Men jeg er overrasket: Saken har tatt så lang tid at jeg trodde han skulle slippe billig unna. Men fakta er at han hadde et forbudt stoff i seg, uttaler Kaggestad til VG Nett.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke overraskende er også WADA, verdens antidopingbyrå, meget fornøyd med dommen. WADA var en to instanser som anket det spanske sykkelforbundets frifinnelse av spanjolen.

- Dette er en god beslutning av CAS som representerer antidoping-kodeksens effektive natur, uttaler WADA-presidenten John Fahey.

Alberto Contador og Bjarne Riis skal avholde en pressekonferanse i Madrid tirsdag 19.30, før det vil de ikke uttale seg ytterligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.