Det har gått fire måneder side danske Bjarne Riis snakket offentlig.

Dansken har vært under sterkt press i den tiden. Riis har allerede innrømmet å doping i forbindelse med Tour de France-seieren fra 1996, men dansken har kategorisk benektet alle beskyldninger om kjenskap til doping i eget lag.

Dette på tross av en rekke uheldige episoder, slik som Ivan Bassos forhold til gynekologen og dopinglegen Eufimiano Fuentes.

I sin bok skriver Tyler Hamilton, som kjørte for Riis i 2002 og 2003, at det var dansken som introduserte han for nettopp Fuentes.

En rekke andre av historiene i boka til Hamilton har senere blitt bekreftet som sanne. Nå sist i forbindelse med at Lance Armstrong innrømmer å ha dopet seg.

Les også: Får vi se Lance gråte?

- Hvorfor skal han lyve om Bjarne?
Sportssjef i den danske avisen Berlingske Tidene, Jacob Staehelin, er blant de som mener at innrømmelsene til Armstrong øker troverdigheten til Tyler Hamilton. Fredag morgen skrev han en kommentar om akkurat dette.

Overfor procycling.no utdyper han meningene sine.

- Jeg tror at da boken til Hamilton kom ut, så hadde han ikke mye troverdighet i sykkelsporten. Folk var raske med å distansere seg fra han og beskyldningene hans. Jeg forstår det. Tyler løy mye i karrieren sin. Men da USADA-rapporten kom, synes jeg at det forandret troverdigheten hans. Han ble mer troverdig fordi alt vi lærte fra Tyler om US Postal viste seg å være sant. Det logiske er å si at: hvorfor skal han lyve om Bjarne, siden han snakket sant om Lance og US Postal?

- Bjarnes problem har vokst siden boken kom ut. Og det er nå større enn noen gang, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Droppet av dansk TV2
Dansk TV2 droppet å dekke Saxo Bank i høst, da de ble nektet å stille spørsmål om doping til Bjarne Riis.

Slike episoder har vært med på å sette ytterligere press på Riis og hans lag. Det store spørsmålet er om han har noe å tjene på å tie. Danske Staehelin er usikker.

- Jeg vet ikke. Jeg tror ved å tie, så aksepterer han på en måte beskyldningene. Han ville nok vært uenig der, men det er sånn det kommer ut for alle som følger med på sporten. Han kommer til å måtte si noe om dette før eller siden. Det kan være beleilig for han å være stille nå, siden vi er utenfor sesongen, men nå begynner rittene igjen. Det ville vært naivt å tro at journalister bare vil spørre sportslige spørsmål når rittene begynner igjen. Det kommer ikke til å skje. Han kommer til å bli konfrontert med dette. Han kan like gjerne si noe nå, sier Staehelin.

Les også: Riis møtte dopinglege

Møtte Riis fredag
Den danske journalisten møtte Bjarne Riis på Københavns flyplass Kastrup fredag kveld. Det var en meget lite snakkesalig sykkelsjef som snakket med Staehelin.

- Han nektet å kommentere Armstrong-affæren. Jeg spurte han om han følte at Tylers troverdighet var større. Han sa det var opp til andre å bedømme. Han hadde ikke sett intervjuet med Lance og han hadde ikke noen kommentarer rundt hva som ville skje med sykkelsporten etter alt som har skjedd.

Du kan lese hele «intervjuet» med Bjarne Riis hos sporten.dk.

Fortsatt en helt i Danmark
Ifølge den danske journalisten er fremdeles Bjarne Riis en stor folkehelt i Danmark. Staehelin blir til stadighet bombardert med e-poster hvor han blir oppfordret til å la Bjarne Riis’ angivelige svin på skogen ligge.

Selv tror hanat Riis før eller siden vil si noe, men at han venter på den rette arenaen for å snakke.

- Jeg tror at Bjarne håper at det kan bi en mulighet for å snakke, uten å bli korsfestet og kastet ut av sporten. Det er håpet mitt også. At det blir et forum i sporten, at du kan snakke om fortiden uten å bli skutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vanskelig å tro at Hamilton ikke har et poeng
Staehelin fremhever at beskyldningene fra Tyler Hamilton mot Bjarne Riis er veldig spesifikke. Det underbygger påstandene om Riis, som Hamilton kommer med.

- Hamiltons beskyldninger er veldig spesifikke. Det ville vært naivt å tro at han ikke har et poeng. Det er en stor forskjell på hvordan Hamilton beskriver US Postal og Team CSC, som det da het, men jeg er ganske sikker på at Bjarne visste at hans stjerner måtte på et eller annet (doping)program. Dette var bare to-tre år etter Bjarne ga seg som syklist selv. Han visste hvordan stjernene dopet seg og hva de gjorde.

- Jeg tror han gjorde det han følte var nødvendig. Det kan for eksempel ha vært å gi Tyler telefonnummeret til Fuentes. Bjarne er ingen Johan Bruyneel, men i min bok er han ikke like ren som han fremstiller seg selv.

Les også: Dansk TV 2 dropper Bjarne Riis

Tror Riis forandret seg etter 2006
Journalisten tror Bjarne Riis forandret mye i eget lag etter utfallet av Operasjon Puerta i 2006. Da ble Ivan Basso kastet ut av touren med mistanke om bloddoping.

Italieneren innrømmet å ha tappet blod, men hevdet at han ikke hadde satt inn noe igjen. Han hadde altså «bare» planlagt å dope seg.

Senere ble det også klart at nå dopingtatte Fränk Schleck hadde betalt penger til den spanske gynekologen.

- Jeg synes mange ting forandret seg etter Operasjon Puerto, hvor han måtte ta ut Ivan Basso av rittet. Kanskje skjønte han at det var for farlig å være involvert i disse tingene. Han kan godt tenkes å drive et rent lag nå, jeg tror heller ikke alle på laget var på et (doping)program. Men enkelte var det, men noen kan ha gjort det selv. Han visste om det til en viss grad, det er jeg nesten sikker på, avslutter Staehelin til procycling.no.