Riise på plass i retten

Foto: Morten Karlsen (Nettavisen)

Etter den verbale julingen fra sin tidligere agent, Einar Baardsen, er det John Arne Riises tur til å snakke.

17.08.09 09:43

STAVANGER TINGHUS (Nettavisen): Det er knyttet stor spenning til hvorvidt John Arne Riise vil slå hardt tilbake når han på mandag skal forklare seg i Stavanger tingrett.

Riise skal i dag forklare seg i rettssaken mot sin tidligere agent Einar Baardsen.

- Jeg har ingen kommentar, sa Riise til fremmøtt presse da han ankom Stavanger tinghus mandag morgen.

- Det er ren løgn
I starten av sin forklaring anklaget Riise Baardsen for løgn.

- Dette er ren løgn, sa Riise i retten, da han skulle forklare seg om en kontrakt som han inngikk i samarbeid med moren.

Riise fortalte retten at han tok kontakt med Baardsen da han spilte i Monaco, og at de i starten hadde et godt forhold.

- Jeg hadde full tillit
Men etter som tiden gikk, fikk han flere advarsler om at alt ikke var som det skulle.

- Vi hadde godt forhold. Jeg hadde full tillit til ham, gjorde bra jobb i starten. Men i ettertid ble det mye mye lån og lovnader, som jeg så i ettertid ble feil.

- Baardsen var flink til å snakke rundt og få meg til å si ja til ting han bestemte, sa Riise.

Tiltalt for bedrageri
Baardsen står i Stavanger tingrett tiltalt for bedrageri, underslag og dokumentforfalskning.

Han skal ifølge tiltalen ha bedratt 12 millioner kroner fra John Arne Riise, og underslått 10 millioner kroner fra sitt agentselskap Nordic Sport.

Da rettssaken startet mandag i forrige uke, nektet Baardsen straffskyld for alt, bortsett fra å erklære delvis straffskyld i brudd på regnskapsloven.

- Det er grusomt
- Jeg har følt meg mistenkeliggjort og forhåndsdømt. Det er grusomt å bli beskyldt for ting jeg ikke føler at jeg har gjort, sa Baardsen i retten i forrige uke, ifølge Rogalands Avis.

Baardsen var under sin forklaring svært beveget, og brast flere ganger i gråt, men hans forklaring forrige uke ble også svært belastende for John Arne Riise og hans mor, Berit Riise.

Baardsen la i retten ut om en rekke pinlige og personlige opplysninger om Riise og hans mor.

Han fortalte blant annet at forholdet mellom mor og sønn skal ha blitt dårlig fordi John Arne Riise hadde blitt fortvilet over morens inkompetanse som fotballagent.

Ifølge Baardsen skal Riise også ha bedt han om hjelp for å rydde opp etter morens konkurs.

- Og dette var den virkelige starten på mitt mareritt, sa Baardsen i retten i forrige uke.

Baardsen og hans advokat, John Christian Elden, har under rettssaken gitt mye av ansvaret for situasjonen til Riises mor.

- Åpnet ikke posten
Agenten skal ha refinansiert Berit Riises lån da hun gikk konkurs. Et lån John Arne Riise senere skulle betale ned.

Under rettssaken fortalte Baardsen også at Riise hadde alt annet en kontroll på sin post.

Riise skal ifølge Baardsen ha hatt en reisekoffert full av post oppsamlet gjennom fire år, fra 2001 til 2005.

Baardsen fant dette ut da han i 2005 dro til Liverpool for å ordne opp i Riises økonomi.

- Der lå uåpnet post helt tilbake til 2001. John Arne Riise har ikke lest eller besvart henvendelser fra banken eller noen på fire år, hevdet Baardsen i tingretten, ifølge Rogalands Avis.

- Ville bli Norges svar på David Beckham
I forbindelse med rettssaken ble det også kjent at Riise i 2004 skrev et brev til Einar Baardsen, der han ba om hjelp til å bli Norges svar på David Beckham. Riise ønsket seg samme kjendisstatus som den engelske fotballspilleren.

- Dette var en i en periode i livet mitt som var turbulent og følelsesmessig vanskelig. Jeg var singel og gjorde mye dumt. Jeg bodde sammen med en kamerat og vi drømte sammen, sa Riise til VG da brevet ble kjent.

Brevet ble skrevet i samme periode som Riise kom i medias søkelys etter å ha sendte en del likelydende tekstmeldinger til flere kjente kvinner i landet.

- Jeg ble bitt av ideen om å bli Norges Beckham. Jeg så for meg en stor fremtid og ville bli sponset. Og det har jo skjedd. Men det finnes bare én David Beckham, sa Riise til VG i forrige uke.

- Ingenting knekker meg
Etter den fenomenale kampen mot Skottland i forrige uke, var det i alle fall en kampklar Riise som så fram til rettssaken.

- Jeg mener at dere må forsøke å lese litt mellom linjene på hva Einar Baardsen prøver å gjøre. Jeg vet det er nyheter for dere, men det eneste han forsøker er å sverte mitt navn – å få Riise-navnet til å se verst mulig ut.

- Jeg viste nok en gang at ingenting knekker meg. Det var det jeg ropte inn i TV-kameraene rett etter kampen også: «Svar på tiltale. Fy faen, så deilig! Ingenting knekker meg,» sa Riise til Nettavisen etter kampen.

Og nå gjenstår det å se hva Riise kommer med av opplysninger i sin forklaring mandag.

Også Riises mor, Berit Riise, og Riises ekskone skal vitne i saken. Det skjer på tirsdag. Også da vil Nettavisen være til stede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: John Arne Riise

Mest lest på Sport

Annonsebilag