ULLEVAAL STADION (Nettavisen):

Mandag kom den overraskende nyheten om at John Arne Riise gir seg på landslaget.

Norges mest profilerte fotballspiller valgte å informere om avgjørelsen via en pressemelding, godt hjulpet av medierådgiver Jon Mørland.

Selv om Riise har spilt på landslaget siden 2000, snakket han ikke selv med landslagsledelsen for å fortelle om avgjørelsen han hadde tatt.

Verken landslagssjef Egil Drillo Olsen, assistenttrener Ola By Rise eller toppfotballsjef Nils Johan Semb var informert på forhånd. Det innrømmet de overfor Nettavisen under et raskt arrangert pressetreff på Ullevaal mandag.

- Jeg fikk vite om avgjørelsen gjennom Jon Mørland, som informerte meg i morges, sier Drillo til Nettavisen.

- Jeg fikk beskjed av Mørland, det er han som har hatt kontakt med John Arne. For meg kom dette som lyn fra klar himmel, sier Semb.

Selv har John Arne Riise denne forklaringen på hvorfor han brukte Mørland i stedet for å informere landslagsledelsen personlig.

- Jeg sendte det til Mørland så han kunne informere NFF om det, før jeg ga det til pressen. Han fikk det noen timer før pressen, skriver Riise i en tekstmelding til Nettavisen mandag ettermiddag.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om hvorfor han valgte å gi beskjeden gjennom Mørland.

Skal snakke med Riise
Landslagssjef Drillo har nå fått enda en hodepine å forholde seg til i VM-kvalifiseringen. Når Norge nå skal spille den meget viktige bortekampen mot Albania i juni, blir det et dilemma å velge venstreback.

- Han har sikkert tenkt nøye gjennom dette, men det passer ikke oss som steller med dette her veldig godt, midt i en kvalik. Vi hadde trengt alle spillerne vi har bruk for, og vi hadde helt sikkert hatt bruk for ham, sier Drillo til Nettavisen.

- Hvordan reagerte du da du fikk nyheten?

- Jeg ble overrasket, for jeg hadde regnet med at han skulle være med ut kvaliken. Men det er hans valg, og det får jeg bare respektere, sier Drillo.

- Har du snakket med Riise etter at du fikk vite om avgjørelsen hans?

- Nei, men jeg kommer sikkert til å snakke med ham en av dagene fremover.

- Hva skal du si når du snakker med ham?

- Jeg skal ønske ham lykke til naturligvis, og beklage at han hopper av nå, men at jeg respekterer det valget han har gjort.

- Hvis Norge kommer til VM og Riise vil være med, hva sier du da?

- Den tid den glede, eller sorg, det får vi se på, sier Drillo.

(Se pressekonferansen med Drillo under. Artikkelen fortsetter etter videoen)

HTML EMBED

- Var klar som et egg
Landslagsassistent Ola By Rise forteller at han også ble svært overrasket da han fikk høre nyheten mandag morgen.

- Det var overraskende, for det er ikke mange ukene siden jeg hadde kontakt med ham via tekstmelding, og da var John Arne klar som et egg for kampen mot Albania. Men det er en avgjørelse som spillere er nødt til å ta selv, og da følte John Arne at det var riktig tidspunkt for ham, selv om det ikke var et like godt tidspunkt for oss, sier By Rise til Nettavisen.

Han innrømmer også at Riises valg er et problem for landslaget fram mot Albania-kampen i juni.

- Det er klart det er en ulempe, spesielt med tanke på Albania-kampen siden vi har en Jonathan Parr med ankelskade og en Vegar Hedenstad på benken. Derfor er det litt tynnere enn det kunne ha vært, så timingen passer oss ganske dårlig. Det hadde vært bedre om avgjørelsen hadde kommet til sommeren. Men John Arne må styre dette selv, og det må vi forholde oss til, sier By Rise.

Han passer også på å skryte av det Riise har prestert med flagget på brystet.

- Det han har levert som klubb- og landslagsspiller står det veldig respekt av.

- Respekterer det
Toppfotballsjef Semb ble spurt av pressen om han anså Riises valg som feigt, etter noen dager med bråk rundt sunnmøringens klaging på manglende tillit som kaptein.

Det tror ikke Semb har spilt noen rolle.

- Nei, han har tenkt nøye gjennom valget sitt. Jeg skulle gjerne sett at han hadde fortsatt ut kvaliken, om motivasjonen og energien hadde vært der. Det er også noe som har kjennetegnet John Arne, den ekstreme energien og motivasjonen, ikke minst i motgangsperioder. Nå har han gjort en grundig vurdering, og den respekterer jeg, sier Semb.

- Hvordan reagerte du?

- Jeg var overrasket, det må jeg ærlig innrømme. Jeg hadde ikke ventet at dette kom akkurat nå, men samtidig så jeg pressemeldingen hans, og dette var et grundig og gjennomtenkt valg. Jeg respekterer at han velger å ha fokus på klubbfotball fremover.

- Du kjenner ham godt. Tror du han kan komme til å ombestemme seg?

- Jeg tror ikke det. Jeg tror dette er et endelig valg, det virker såpass grundig fundert dette her, tror Semb.

- Han har spilt på landslaget siden 2000, hva tenker du om at han velger å gå gjennom Mørland for å fortelle at han gir seg?

- Vi skal ikke henge oss opp i detaljene. John Arne har følt et behov for å vurdere situasjonen og har kommet til en konklusjon som sier at nok er nok. Det må vi ta til etterretning og respektere.

- Ville du heller hatt en telefon enn en mail fra Jon Mørland?

- Det viktigste er resultatet her, at han har valgt å tre til side. Jeg respekterer det, avslutter Semb.

(Se videointervju med Nils Johan Semb og Ola By Rise under)

HTML EMBED
HTML EMBED