Riise tipset Riise

Foto: AFP/Scanpix

John Arne Riise har gitt lillebror Bjørn Helge beskjed om hva han må trene mer på for å havne i landslagsvarmen.

04.10.06 12:52

BISLETT (Nettavisen): I de to oppkjøringskampene i sommer mot Sør-Korea og Paraguay spilte John Arne Riise mens Bjørn Helge Riise satt på benken. Det er det nærmeste de to brødrene har vært guttedrømmen – å spille sammen på landslaget.

Så langt.

- Jeg føler jeg er god nok for laget nå, sier en offensiv Bjørn Helge Riise, som følte han fikk vist seg bra frem på den første landslagstreningen før lørdagens EM-kvalifiseringskamp mot Hellas.

I tillegg til å komme rundt et par ganger på høyresiden, skaffet han også sitt lag et straffespark.

- Jeg følte i alle fall at jeg fikk gått utpå banen og vist at jeg ikke har respekt for noen. Eller rettere sagt, at jeg ikke er redd noen av de andre spillerne, korrigerer Lillestrøms breddeholder.

Scoringsvaksinert
Manglende respekt til tross: det er nok en annen ting som det mangler mer av før Bjørn Helge Riise (23) kan forvente at høyresiden på landslaget blir hans:

Scoringer.

- Jeg trodde det hadde løsnet med cupscoringene i sommer, sier Riise.

Det gjorde det ikke.

Ett år og 18 seriekamper gikk det før Aalesund-gutten scoret sitt første seriemål for Lillestrøm, mot Start rett før sommeren, deretter har det vært helt stopp. I cupen ble det to mål på rad – et mot Keflavik i Intertotoen, et mot Harstad i NM – i løpet av fire dager i juli, men etter det har unggutten fått målvegring hver gang han har nærmet seg motstanderens fiskegarn.

Treffpunkt, ikke kraft
Bjørn Helge innrømmer han kan bli litt stresset når han nærmer seg motstandermålet, og at han derfor heller spiller en av sine lagkompiser enn å avslutte selv. Storbror John Arne mener imidlertid det er selve skuddteknikken lillebror må trene på.

- Jeg begynte tidlig å trene skudd, dag inn, dag ut. Det eneste som jeg fokuserte på, var å treffe ballen riktig. Gjør man det, så kommer kraften av seg selv, det er ikke noe problem, sier John Arne henvendt til sin bror, mer berømt for vilje enn presisjon på sine avslutninger i Lillestrøm-drakta.

For mens posisjonene deres skulle tilsi at Bjørn Helge i alle fall ikke burde score sjeldnere enn sin bror, sier statistikken noe helt annet:

På tre sesonger i belgisk fotball, og to i norsk, står Bjørn Helge Riise med 82 kamper og 3 mål i serien, mens John Arne på sine ni sesonger i fransk og engelsk fotball har småpene 25 scoringer på 220 kamper. Altså scorer storebror omtrent hver niende kamp, lillebror hver 27.

- Men her er måten du tenker på viktig, innrømmer Liverpool-spilleren, atskillig mindre skuddredd enn sin tre år yngre bror.

- Når jeg ser målet til motstanderen, tenker jeg «Skyt!» og tror jeg skal score, og da kommer også målene. Og når det først løsner, så vil virkelig målene komme, sier John Arne Riise, og garanterer den berømte ketsjupeffekten.

Snillere storebror
Bjørn Helge smiler fornøyd, og kan også glede seg over at John Arne nå har endret tonen i sine tidlige så velkjente, ertende tekstmeldinger. I fjor brukte John Arne å sende sin bror Lillestrøm-spilleren en spøkefull SMS hver gang han hadde scoret, og spurte hvordan det gikk med Bjørn Helges scoringer i Lillestrøm. Så ille var det at Lillestrøm-spilleren opplevde å bli mobbet av sine lagkompiser før kamper.

- En tid føltes det som om John Arne alltid scoret i sine lørdagskamper når vi skulle spille søndag. I garderoben kom alle lagkompisene bort og sa at de så broren min hadde scoret dagen før.

Nå har i alle fall John Arne blitt litt snillere med lillebroren.

- Jeg sender ham fortsatt tekstmeldinger og forteller ham at jeg har scoret, men i stedet for å erte ham, ønsker jeg ham heller lykke til og sier at han heller får skyte litt selv også, ler Liverpool-spilleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag