«Ring meg når det er klart, men ikke før»

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Omstridte Caster Semenya nektet å snakke om kjønnstesten da hun møtte pressen før Bislett Games.

07.06.11 17:31

OSLO PLAZA (Nettavisen): Under VM i 2009 løp Caster Semenya inn til gull på 800 meter. Den sørafrikanske jenta noterte seg for den sterke tiden 1.55.45 på distansen.

Men så startet problemene. I etterkant av mesterskapet krevde det internasjonale friidrettsforbundet at ungjenta skulle kjønnstestes og hun ble utestengt fra all konkurranse.

Forbundet mente at Semenyas «maskuline» fysikk ga henne et fortrinn i forhold til konkurrentene og saken fikk mye oppmerksomhet både i norsk og internasjonal presse.

Skal løpe i Oslo
Denne sesongen er 20-åringen imidlertid tilbake for fult og tirsdag stilte 800-meterløperen til pressekonferanse i Oslo. Torsdag kveld skal hun løpe foran et utsolgt Bislett stadion.

På spørsmål om hvordan hun hadde taklet den tunge perioden i karrieren, innrømmer Semenya at hun tidvis hadde det tøft.

- Noen dager var jeg lei meg, mens andre dager var jeg mer glad. Jeg følte meg velkommen tilbake, men det er ingen mennesker som er glade hele tiden, sier Semenya.

- Det var ikke alltid lett å finne motivasjon til å trene da jeg var utestengt. «Ring meg når det er klart, men ikke før» sa jeg til trenerne, forteller 20-åringen om tiden hun var utestengt.

I helga satte 20-åringen sesongbeste under et stevne i Oregon i USA, da hun løp inn til 1.58.88 minutter. Hun medgir likevel at det er et stykke igjen til storformen hun hadde i 2009.

- Jeg trenger å jobbe mer med farten. Jeg er ikke på samme nivå som i 2009. I Oregon gjorde jeg en del feil. Jeg fikk en treg start og trenger å holde mer fokus på å holde farten oppe.

- Hvor fort kan du løpe på Bislett?

- Jeg vet ikke helt. Jeg er litt forvirret når det gjelder formen min på denne tiden av året. Rundt 1.58 er okay, men jeg vil være mer fornøyd om jeg kan komme meg ned mot 1.57-tallet.

Allsidig bakgrunn
Caster Semenya fikk sitt store gjennombrudd tilbake i 2009 under det afrikanske juniormesterskapet. Der vant hun både 800 meter og 1500 meter, på svært oppsiktsvekkende tider.

Blant annet løp hun inn til tiden 1.56.72 på 800 meter og forbedret sin personlige rekord med fire sekunder. I løpet av et snaut år hadde hun forbedret rekorden med totalt ni sekunder.

20-åringens finske manager, Jukka Härkonen, som også var til stede tirsdag, tror at Semenyas varierte idrettsbakgrunn er mye av hemmeligheten bak suksessen på løpebanen.

Den sørafrikanske jenta startet faktisk med løping, mens hun trente fotball i ung alder. Friidrettsstjernen har også vært innom en rekke andre idretter i løpet av barneårene.

- Da hun var rundt 5-6 år drev hun med mange idretter. Hun drev med karate, fotball og baseball, for å nevne noe. Det var mye sport og hun løp mye som ung, sier Härkonen.

- Folk i Europa skjønner ikke alltid hvor sterke disse barna fra afrikanske nasjoner er. De kommer fra små samfunn og det er ikke så mye annet enn idrett å drive med, sier han.

Selv forteller Semenya at hun hevdet seg i de fleste idretter hun drev med, selv om dette altså var i svært ung alder.

- Jeg gjorde det bra i karate og i baseball. I baseball var jeg pitcher. Men jeg husker ikke så mye av det nå. Jeg var også god i fotball, mimrer 20-åringen.

To distanser i OL
Denne sesongen er VM i sørkoreanske Daegu det store målet. Semenya satser på å forsvare gullet fra 2009 under mesterskapet, men innrømmer at det kan bli vanskelig.

- Det kommer helt an på dagen og formen. Når vi står på startstreken kan alle vinne. Det gjelder å være best forberedt mentalt. Jeg håper å ta steg framover under VM, sier hun.

Det hun sikter til da, er steg fram mot OL i London i 2012. Der er målet også gull. Ikke bare på én distanse, men på to.

- Ja, jeg skal bare løpe 800 under VM, men satser på både 800 og 1500 meter under OL i London. Jeg føler for det og ønsker å løpe så mye som mulig, sier hun.

- Men jeg har mye å jobbe med fram til da, sier Semenya.

28 år gammel rekord
Verdensrekorden på 800 meter for kvinner holdes av Jarmila Kratochvílová, som løp for det gamle Tsjekkoslovakia. Den lyder på 1.53.28 og ble satt i München tilbake i 1983.

Den sørafrikanske jenta er usikker på om hun noen gang kan slette den snart 28 år gamle rekorden, men utelukker ikke at hun kan greie det en gang i framtiden.

- Det blir vanskelig. Man må være oppe på et meget høyt nivå for å løpe på en slik tid. jeg er ikke der nå sier hun.

- Men kanskje en gang i framtiden, legger hun til.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag