Sju er tallet på antall Tour de France-seire som Lance Armstrong har oppnådd, men det er også antall pallplasseringer som Gilberto Simoni har oppnådd i Giro d’Italia. Ikke like imponerende, men du verden, det er ikke mange som kan slå i bordet med noe lignende. Og det kunne blitt så mye mer.

Simoni ble profesjonell i 1994, men slet i de første årene av karrieren. Først i 1999, som 28-åring tok han sin første pallplass i Giro d’Italia. Og derfra og videre i karrieren gikk det bare en vei, oppover. Simoni viste seg som en klatrer av rang og han er den eneste rytteren som har vunnet på begge de to legendariske fjellene Alto Angliru (Spania) og Monte Zoncolan (Italia), sistnevnte har han like gjerne vunnet to ganger. Disse to fjellene er uten tvil de to hardeste fjellene i verden som har hatt målgang på toppen i moderne tid.

- Denne bakken var for hard, sa Simoni i 2003 etter å ha vunnet på Zoncolan.

Utsagnet forhindret ham ikke å vinne på samme sted, men med en tøffere vei opp, i 2007.

Se karrieren hans i store bilder!

Seier med norsk hjelp
I 2001 og 2003 vant han Giroen i overlegen stil. Spesielt i 2003-utgaven var han bunnsolid. Han kjørte ekstremt godt i fjellene og han vant hele tre etapper på veien.

Men han slet i den første delen av 2003-utgaven. Hans erkerival på den tiden het Stefano Garzelli og hadde vunnet Giroen i 2000. Garzelli satt etter starten av rittet i den rosa ledertrøya, etter den niende etappen. Den tiende etappen, 20. mai, skulle vise seg å bli en merkedag, både for Simoni og for vår egen Kurt Asle Arvesen. Arvesen som på den tiden kjørte i danske Team Fakta kjørte sitt første Giro d’Italia det året.

- Jeg trodde at dette ville være en god etappe for meg fra begynnelsen av Giroen, sa Arvesen etter seieren.

Kurt sørget for å være en del av det avgjørende bruddet på etappen og på den siste stigningen var det bare han og to andre igjen av bruddet som opprinnelig besto av 16 mann.

En annen som etter hvert hadde skumle planer denne dagen var Simoni. Han hadde lagkamerat Leonardo Bertagnolli framme med Arvesen, og i den siste bakken støtet han fra feltet og en ganske isolert Garzelli.

Arvesen slet litt på dette tidspunktet og Eurosport-kommentator Kjell-Erik Kristiansen skrek av glede da han innså at Simoni, Bertagnolli og Paolo Tiralongo ventet på Arvesen over toppen av bakken. I spurten var Arvesen nådeløs mot de andre og vant lekende enkelt.

- Først trodde jeg at jeg hadde gjort en feil når jeg angrep. Jeg ville gjøre noe annerledes og overraske litt, men jeg endte opp med trøya, sa en meget blid Simoni etter etappen.

Det endte altså med overlegen seier til Simoni dette året, noe som også skulle vise seg å bli hans siste sammenlagt seier.

Det kunne vært så mye mer
Den godeste Simoni hadde også mye stang ut i karrieren. I 2002 ble han tatt for bruk av kokain i Giro del Trentino og måtte stå av midtveis i Giroen. Det ble senere bevist at han hadde fått i seg kokainen via noen kaker han hadde fått fra tanta si i Peru (!).

I 2004 steg hans unge løytnant, Damiano Cunego, ut av skyggen. Cunego vant noen halvharde etapper tidlig i rittet, og på den 16. etappen spilte Saeco-laget ut Cunego som et tidlig kort, det fungerte bra og det unge stortalentet satt plutselig i rosa. Trøya ga han aldri fra seg. Underveis og i etterkant fikk vi et mediesirkus av en krangel som minnet mye om det vi fikk i fjor sommer mellom Alberto Contador og Lance Armstrong.

Ivan Basso vant Giroen i 2006, nummer to ble Jose Enrique Gutierrez fra Spania. Begge to ble senere samme år avslørt i forbindelse med Operación Puerto-skandalen. Ingen har innrømmet å ha dopet seg, men Ivan Basso innrømmet at han planla å dope seg innfor Tour de France samme år. På grunn av dette regner mange Simoni som den moralske vinner i 2006.

Nå er det slutt
Etter flere forskjellige meldinger vinteren igjennom om hva som skulle skje med Simoni har vi nå fått svaret. Han skal avslutte karrieren i Lampre.

- Mario og Emanuele Galbusera (eierne av Lampre) gjorde det mulig. De visste jeg ville avslutte karrieren min i deres drakt og de ville det også. Det var på en måte en toveis lovnad mellom oss, kunne Simoni fortelle til Gazzetta dello Sport på fredag.

Simoni håper nå å kunne vinne en siste fjelletappe før han parkerer sykkelen for godt.

- Jeg kommer til å kjøre Giroen for aller siste gang. Jeg regner Giroen som mitt ritt. Jeg har fortsatt å trene fordi jeg har vært overbevist om at jeg skulle få kjøre. Det kan hende jeg kommer til å slite i starten, men etappene for meg er mot slutten. Jeg har allerede gjennomgått to dopingtester. Jeg er klar.

En ting er sikkert. En av de beste klatrerne de siste tjue årene takker for seg i mai. Og for en siste gang skal vi få høre den italienske tifosi:

«Vai vai, Gibo»

Les flere nyheter på procycling.no!