Lørdag kveld bestemte FIS at de opprettholder utestengelsen av Russland og Belarus. De betyr at det ikke blir noen russere eller belarusere i verdenscupen eller VM til vinteren.

I pressemeldingen til FIS skriver de at på grunn av integriteten til FIS-konkurransene og sikkerheten til alle deltakerne, og på linje med IOC sine anbefalinger, kommer FIS til å fortsette å ikke la russere og belarusere få delta i FIS-konkurranser.

FIS begrunner altså ikke utestengelsen med Russlands invasjon av Ukraina og Vladimir Putins krigføring i landet.

Det gjorde de heller ikke i mars, da russerne og belaruserne først ble utestengt. Da begrunnet de det med frykt for sikkerheten til de russiske utøverne.

Langrennsekspert Petter Soleng Skinstad reagerer på at FIS nok en gang ikke nevner krigen i Ukraina som grunn for utestengelsen.

– Det er både feigt og dumt. Alle skjønner jo bakgrunnen for at Russland og Belarus er utestengt nå, det er det som gjør det dumt, sier han til Nettavisen.

– Det er så dumt at FIS ikke bare kan si det. At med Russlands pågående krig i Ukraina så er det ikke mulig at de kan delta, fortsetter Skinstad.

Les også: Den svenske skistjernen åpner for å flytte til Norge

Stusser over sikkerhets-argumentet

Han reagerer spesielt på at FIS knagger avgjørelsen på hensynet til utøvernes sikkerhet.

– Det er da det beveger seg over til feigt, mener jeg, når du begynner å dra sikkerhetskortet. For hva med sikkerheten til folk i Ukraina? spør Skinstad.

Langrennseksperten er sikker på at FIS velger å gjøre det på denne måten for å ikke brenne noen broer, og for å gjøre tilbakevendingen enklest mulig den dagen krigen tar slutt.

– Jeg ser for meg at de kommuniserer på denne måten for da å kunne si «ok, nå er sikkerheten til samtlige deltakere ivaretatt og nå ønskes Belarus og Russland tilbake i verdenscupen», sier han.

Nettavisen har forsøkt å få svar fra FIS om hvorfor de ikke nevner krigen i Ukraina som årsak for at Russland og Belarus er utestengt, men de har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.

Erik Røste er Norges styremedlem i FIS, og var med på lørdagens møte hvor det ble bestemt at utestengelsen av Russland og Belarus opprettholdes. Han har heller ikke foreløpig svart på hvorfor krigen i Ukraina ikke blir nevnt av FIS.

Les også: Lillebroren med klar Northug-beskjed: – Han er en luring

– Klønete

Lørdagens beslutning av FIS var imidlertid ikke uventet. Det har vært ventet at FIS kom til å legge seg på IOC sin linje, og IOC-president Thomas Bach gikk ut tidligere denne uken og sa at sanksjonene mot Russland må opprettholdes.

Bach har imidlertid ikke vært like tydelig hele veien. For noen uker siden åpnet han for russisk og belarusisk deltakelse for utøvere som tok avstand fra Russlands krig i Ukraina.

Også generalsekretær i FIS, Michel Vion, har tidligere i høst åpnet for at russerne kunne delta til vinteren, noe han fikk voldsom kritikk for.

Les også: Satt ut av den svenske rivalen: – Hun skremmer meg

Flere av de norske løperne har vært kritisk til at FIS ikke har vært tydelige nok i saken om Russland, og Skinstad er enig i at de har vært for vinglete.

– Jeg tenker at de fra dag én burde vært helt tydelige på at det er fullstendig uaktuelt at en krigførende nasjon skal få delta. Du har aldri noe å tape på tydelighet, åpenhet og ærlighet. Det er verdier som også FIS burde stå for. Jeg synes det har vært klønete, også nå, sier han, og konkluderer med følgende:

– Jeg synes FIS har gjort veldig mye rart i denne saken her, men heldigvis er utfallet korrekt.