Det er løperne i landslagsgruppa til trener Jurij Borodavko som starter sesongoppkjøringen på Krim. I den gruppa finner man store stjerner som Aleksander Bolsjunov, Natalja Neprjajeva og Julija Stupak.

Det at russerne legger sesongoppkjøringen til nettopp Krim er noe som skaper reaksjoner. Krimhalvøya ble annektert av Russland i 2014, og i februar brøt krigen mellom Russland og Ukraina ut da russerne gikk til invasjon av Ukraina.

Langrennsekspert Vidar Løfshus synes det er merkelig at russerne legger sesongoppkjøringen til Krim. Han mener det kan virke som symbolpolitikk fra russernes side.

- Utenfra kan det virke som at de gjør dette for å vise at det er «business as usual» i Russland. Om det foregår en spesialoperasjon i nærområdet så gjør ikke det noe, sier han til Nettavisen.

- Det høres jo helt merkelig ut. Men det er ingenting som forundrer meg med de russiske lederne sånn sett. Man blir jo ikke overrasket, tilføyer Løfshus.

Les også: Har søkt landslagsjobben - blir ikke kalt inn til intervju

Ulvang reagerer

Ifølge landslagstrener Borodavko har de tradisjon for å starte sesongen på Krim i landsbyen Morsky. Han forteller at programmet og innholdet på samlingen vil være det samme som forrige sesong for de utestengte russiske løperne.

- Frisk havluft, kirsebær og jordbær vil gjøre utøverne våre godt, og planen er at alle utøverne i min gruppe skal være med på samlingen på Krim, sier Borodavko til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Vegard Ulvang, leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), vet at russerne siden Sovjetunionens dager har lagt sesongoppkjøringen ved Svartehavet.

Likevel mener han at det i dagens situasjon, med krigen i Ukraina, ligger en spesiell symbolikk i det.

- Den er betydelig den. Det er klart den er det, sier Ulvang til Nettavisen.

Les også: Mener norsk sprintlangrenn har en lang vei å gå: - Det er ikke noen umiddelbar arvtaker

- Må forstå alvoret

Den tidligere norske OL-mesteren var blant de første som oppfordret til russisk utestengelse fra verdenscupen i langrenn da Russland startet okkupasjonen av Ukraina.

Kort tid senere fikk de russiske utøverne startnekt av FIS og det er høyst usikkert når Russland får lov til å delta igjen.

Det har ikke uventet skapt sterke reaksjoner fra russisk hold, men Ulvang ber russerne om å reflektere over hvorfor de faktisk er utstengt.

- De bør kanskje reflektere og forstå alvoret i situasjonen. Det er massive sanksjoner, ikke bare i idretten, i en svært alvorlig sak som kommer til å berøre langrennssporten og dem i en god tid fremover, forteller Ulvang.

Løfshus tror russerne bryr seg lite om omdømmet sitt utad og hvordan vesten oppfatter det de gjør.

- De er nok mest opptatt av omdømmet i Russland, hvor dem skal vise at selv om det foregår en såkalt spesialoperasjon så gjør ikke det noe med forberedelsene deres. Det er nok viktig for dem å vise den russiske befolkningen at «vi jobber ufortrødent mot VM i Planica», sier han.

Les også: Klæbo sine uttalelser om Bolsjunov skaper sterke reaksjoner i Russland: - Viser at han er grådig

Nytt landslagsuttak

Uttaket av det russiske landslaget skjer på onsdag. Da vil det bli bekreftet hvilke løpere som skal være i de separate treningsgruppene med ulike trenere.

I forkant av uttaket virker det imidlertid å være klart hvilke løpere som blir fordelt på de ulike gruppene. Ifølge russiske medier vil Borodavko sin gruppe bestå av disse løperne:

Herrer: Aleksander Bolsjunov, Denis Spitsov, Artjom Maltsev, Andrej Larkov, Aleksej Tsjervotkin, Aleksandr Terentjev, Ivan Jakimusjkin, Kirill Kilinyuk.

Kvinner: Natalja Neprjajeva, Julija Stupak, Anastasija Kulesjova, Anna Grukhvina, Jana Kirpitsjenko, Marija Istomina.