Gå til sidens hovedinnhold

Rival med giganttabbe da Hegg kjempet om medalje: - Ikke ofte noe slikt skjer

Det ble full forvirring da en utøver plutselig skjøt på feil skive. Jon-Hermann Hegg sier pulsen steg noen hakk da han så hva som skjedde.

TOKYO (Nettavisen): Skytteren Jon-Hermann Hegg ble nummer fire i finalen av 50 meter rifle helmatch mandag. Det ble en dramatisk konkurranse.

Hegg lå lenge bak medaljeplass, men da ukraineren Serij Kulisj skjøt på feil blink på stående, spratt nordmannen opp på en tredjeplass en periode.

Selv om skytterne ofte er inne i sin egen boble i slike konkurranser, innrømmer Hegg at han fikk med seg det som skjedde med ukraineren og at det kom en umiddelbar reaksjon på episoden.

- Jeg fikk det med meg og da ble det fort litt mer spenning og litt mer puls, sier han på spørsmål fra Nettavisen i etterkant av den spennende finalen.

- Hvor uvanlig er det at dette skjer?

LES OGSÅ: Jakob bet seg merke i det som skjedde på 800 meter i OL: - Det er det jeg frykter mest

- På internasjonalt nivå er det ikke veldig ofte det skjer. Det har vel skjedd før i OL-finaler og folk har mistet gullet på det. Så klart, når det blir sånn trykk, er det lett å gjøre feil. Det er veldig synd for ham, egentlig, sier 22-åringen.

Treneren: - Utrolig kjipt for ham

Trener Espen Berg-Knudsen forteller også at det som skjedde med ukraineren skyldtes et høyt spenningsnivå og at pulsen er skyhøy.

- Jeg tenkte at det var utrolig kjipt for ham, det er jo det. Han er en av verdens beste skyttere og så er spenningsnivået så høyt at han ikke merker at han legger opp børsa litt feil. Vanligvis ville han merke det, men fordi spenningsnivået er så høyt, så merker han det ikke. Han, som har gjort dette en million ganger, vil i 99,9 prosent av tilfellene merke at han har lagt børsa for skjevt, forklarer treneren til pressen.

- Men han gjør ikke det, for her er spenningsnivået så høyt og pulsen så høy at han går på den smellen der. Det er irriterende for ham, men så tenkte jeg «kanskje vi skal få stang inn i dag», forklarer den norske treneren om hendelsen i finalen.

Full forvirring

Underveis i NRKs radiosending ble det full forvirring da ukraineren plutselig skjøt på feil skive. Først trodde man at skuddet ikke ble registrert på skiva, slik som skjedde med den italienske 18-åringen Sofia Ceccarello under kvinnens helmatch.

- Hva er det han surrer med? sa NRK-reporter Andreas Stabrun-Smith.

LES OGSÅ: Gjert hisset seg opp i OL-landsbyen: - Har fått beskjed om å respektere reglene

Etter hvert ble det altså klart at ukraineren hadde gjort en generaltabbe.

- Her er det drama. Det er kun i OL at dette kan skje, sa han videre.

Hegg leverte imidlertid en åtter på neste serie og dermed falt han igjen ut fra pallen.

- Nei, nei, nei. Skal det skje igjen. Det skjedde med Hegg Duestad, og nå skjer det med Hegg. Det er kritisk at det skjer nå, sa Stabrun-Smith.

22-åringen klarte ikke å holde hodet kaldt på de siste seriene og endte dermed på den sure fjerdeplassen. Milenko Sebic kapret bronsen, foran nordmannen.

Changhong Zhang fra Kina vant gullet, mens Sergej Kaminsky fra Russland ble nummer to. Zhang satte olympisk rekord med 466 poeng.

- Høyt nivå

Etter første skyting, knestående, lå nordmannen som nummer fem. Hegg prikket inn 153,1 poeng og lå litt bak lederen, kinesiske Changhong Zhang, som hadde 155,6.

På liggende fikk 22-åringen en dårlig start og skjøt blant annet en 9,8 på første serie. På den andre serien hevet han seg betraktelig og leverte fantastisk skyting.

- Det er helt rått av Jon-Hermann Hegg da han trengte det som mest. Men det er høyt nivå her nå, men han var best i feltet på denne runden, Jon-Hermann, sa NRK-reporter Andreas Stabrun-Smith om Heggs andre serie på liggende.

LES OGSÅ: Italiensk stortalent offer for teknisk feil i kvalifiseringen: - Gjør at man stiller spørsmål

Til tross for flere dype tiere på den liggende skytingen klarte ikke Hegg å avansere ytterligere på resultatlisten og lå som nummer fem etter de to første skytingene.

Fjerdeplass

Det var fortsatt Zhang fra Kina som ledet konkurransen med 312,6 poeng. Nordmannen sto med 309,3 poeng på dette tidspunktet i finalen.

På stående skyting var det tydelig at nervene påvirket både nordmannen og de andre konkurrentene. Det var mye dårlig skyting og da ukraineren Serij Kulisj skjøt i feil skive, rykket Hegg opp på en tredjeplass i finalen.

Det skulle likevel ikke holde og Hegg var til slutt marginer unna å få med seg en OL-medalje. Det var altså Milenko Sebic fra Serbia som kapret bronsen.

LES OGSÅ: Norges grep i Tokyo-varmen: - Uvurderlig

Hegg endte til slutt på 438 poeng i finalen.

Larsen sviktet i kvalifiseringen

Hegg prikket inn 1181 poeng i kvalifiseringen og ble altså nummer tre. Det så også lenge ut til at lagkamerat Henrik Larsen skulle klare en finaleplass.

Larsen skjøt glimrende innledningsvis og ledet på et tidspunkt kvalifiseringen, men sviktet å stående skyting og endte til slutt på en niendeplass.

Larsen fikk poengsummen 1175 og var bare ett fattig poeng unna finaleplass.

LES OGSÅ: Bildene av Jevgenij Trefilov på tribunen i OL vekker oppsikt: - Det er utrolig

23-åringen startet siste runde bra med 98 poeng, men fulgte opp med 94, 96 og 89. Etter åtter på begge de to siste skuddene glapp havnet han utenfor de åtte beste.

Jon-Hermann Hegg, med sine 1181 poeng, sikret på sin side en klar finaleplass. Han var to poeng bak kvalifiseringsvinner Sergej Kamenskij.