Verdens beste golfspiller ble presset helt til målinjen - faktisk over den - av Rocco Mediate (45), men kunne til slutt ta sin 14. majorseier etter 19 dramatiske hull.

- Dagen i dag var utrolig. Det gikk frem og tilbake frem og tilbake. Det var en fantastisk kamp hele veien, sa Tiger da seieren endelig var i boks.

Nær tap
Rocco Mediate er nummer 158 på verdensrankingen og skulle egentlig være sjanseløs i omspillet i US Open mot ellers så suverene Tiger Woods. Men 45-åringen, som også jobber som kommentator for Golf Channel, sjokkerte golfverden og var svært nær å slå Woods i omspillet.

Mediate og Woods var de to eneste som kom under par på Torrey Pines etter fire runder. Begge endte på -1, og det ble klart for omspill. Omspillet i US Open er ikke som i vanlige turneringer med et hull av gangen, men fulle 18 hull påfølgende dag.

Snudde
Og mandagens runde skulle bli dramatisk. Woods var storfavoritt, god som han er mann mot mann. Drøyt halvveis gikk det også etter boka. Woods ledet med tre slag etter ti hull. Men så satte Mediate inn en sluttspurt som sjokkerte golfverden.

Mens Woods gjorde bogeyer på hull 11 og 12, ordnet Mediate par, og deretter tre strake birdier på hullene 13 til 15. Og plutselig ledet semipensjonisten med ett slag mot verdenseneren. Det holdt seg til det siste hullet, men sårede Tigere er livsfarlige.

Woods ordnet som seg hør og bør birdie, og reddet nytt omspill – denne gangen sudden death-varianten med ett og ett hull.

Sprakk
På det første sudden death-hullet sprakk så Mediate. Driven gikk i bunker, og bunkerslaget havnet såpass langt ut i geografien at han måtte ta en fridropp ut fra en gangvei. Og slike sjanser lar ikke Tiger Woods gå fra seg. Birdieputten ble ti centimeter for kort, men par holdt - så vidt. Mediate var bare millimetere fra å redde par med en strålende langputt.

Woods tok dermed sin 14. majorseier, og er nå bare fire bak Jack Nicklaus.

Woods har slitt med et vondt kne hele turneringen, og var svært glad for at han endelig er ferdig med årest US Open.

- Jeg er glad jeg er ferdig. Jeg er helt utkjørt. Jeg har ikke lyst til å spille mer. Det var atmosfæren her som gjorde at jeg holdt det gående, sier Woods ifølge Reuters.

Selv om Rocco Mediate er over middagshøyden som golfspiller, skal det sies at han er mer enn en tv-kommentator. Han har fem seire på PGA-touren gjennom karrieren, senest i 2002. Han kunne blitt tidenes eldste US Open-vinner om han hadde lyktes.

- Jeg ville selvsagt helst ha vunnet, men det var en stor dag. Med tre ned etter ti trodde jeg at det var over, men jeg holdt meg i kampen. Dette er stort for meg, sa Mediate etter nederlaget.